Bilagor
Choklad på choklad
Ugnstemperatur: 175 grader
Det här behöver du:
150 g smör
200 g 70 procentig mörk choklad
2 1/2 dl socker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl crème fraîche
Till glasyren:
1 dl grädde
100 gram 70 procentig mörk choklad
Så här gör du:
Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar och rör i tills den löst sig helt i smöret.
Vispa ihop socker och ägg lätt och rör sedan ner de övriga ingredienserna. Häll smeten i smord sockerkaksform. Kakan har en tendens att resa sig ordentligt i ugnen för att sedan sjunka i hop igen, varför en inte allt för liten form rekommenderas. Grädda i cirka 40 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Kakan ska bli saftig och inte alltför torr inuti.
Ställ att svalna och stjälp sedan försiktigt upp på ett fat.
Hacka chokladen till glasyren och lägg i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den kokar och häll den sedan över chokladen. Rör ordentligt tills chokladen löst sig och smeten är jämn.
Låt glasyren svalna och häll sedan över kakan. Garnera eventuellt med jordgubbar och minimaränger.