Nyheter
Ärkebiskopen på Folk och försvar: Beredskapen behöver gå djupare
Svenska kyrkan är på plats för att diskutera försvars- och säkerhetsfrågor ur ett andligt perspektiv på konferensen i Sälen

I krigstider räcker det inte att rusta med vapen och militär förmåga, utan det är också viktigt att bygga en andlig beredskap. Det menar ärkebiskop Martin Modéus, som beskrev fyra andliga försvarslinjer på säkerhetskonferensen Folk och försvar.
– Andlig beredskap handlar i grunden om tro, hopp och kärlek, säger ärkebiskopen till Dagen.
Just nu pågår säkerhetskonferensen Folk och försvar i Sälen, även i år präglas tillställningen av ett krig i vår närhet och varningar om vad Ryssland kan tänka sig hitta på härnäst.
Mitt i allt detta finns Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus på plats och han ledde även morgonandakten i fjällkapellet på måndagsmorgonen där bland annat kungen och statsministern deltog. Budskapet var att inför de hot vi står inför behöver vi inte bara en militär beredskap, utan även en andlig.
Andlig beredskap, vad är det för något?
– Detta är inget som jag själv har hittat på, utan det är ett uttryck som var vanligt under andra världskriget. Det är att beredskapen behöver ligga på ett djupare plan, i folkdjupet och hos individen, och att det finns mer än bara vapen, säger Martin Modéus till Dagen.
Själv lyfter han fram det kända bibliska begreppet tro, hopp och kärlek när han fortsätter sin beskrivning om vad en andlig beredskap innebär.
– Tro handlar om att jag måste ha en fastare grund än mig själv att stå på, hopp om att kunna sträcka sig mot en god framtid bortanför det närliggande hotet och kärlek handlar om att bevara sin medmänsklighet även i ett utsatt läge.
Den andliga beredskapen, fortsätter ärkebiskopen, är något man som enskild individ kan ta till sig, men det är också ett perspektiv som går att lägga på hela samhället. En av dem som var med på andakten där begreppet andlig beredskap omnämndes var Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg som efteråt skrev på plattformen X; “Ett begrepp jag tror vi kommer att höra mer om i framtiden.”
Fyra andliga försvarslinjer
Martin Modéus berättar att han lyfter det här perspektivet för att få i gång tankarna när det gäller vår syn på säkerhet och försvar, med fokus på att vi måste ha en djupare beredskap som är mer än att rusta med vapen. Själv har han tagit fram fyra andliga försvarslinjer, något som han också skrivit om i Dagens Industri.
– Den första försvarslinjen handlar om att bevara sin mänsklighet, men också att bevara sin motstån dares mänsklighet, att tänka att de som står emot oss också är människor, berättar Martin Modéus.
Den andra försvarslinjen han tagit fram handlar om att vägra bli en spegelbild av det onda vi försöker bekämpa.
– För händer det har vi förlorat, om det vi ville försvara har börjat falla sönder inom oss.
Den tredje försvarslinjen handlar om att bevara ansvarskänslan, att tänka på att jag som människa alltid är ansvarig inför Gud och mina medmänniskor. Slutligen, försvarslinje nummer fyra, handlar om att alltid försöka bevara fredens perspektiv.
– Även i det värsta läget, med vapen i hand, måste jag kunna säga att jag gör det här för fredens skull, eftersom jag har min blick fäst på freden, säger Martin Modéus.
Vi har krig i vårt närområde och det har varnats för krig i flera år nu, vad gör det med oss?
– Detta är frågan som landar rakt in i den andliga beredskap. Jag tänker att det är viktigt att ta de här varningarna på allvar, för det finns reella hot och de måste vi möta tillsammans.
– Samtidigt är det viktigt att stå fasta i goda värderingar, i hoppet om att fred faktiskt är möjligt i ett långt perspektiv. Det är viktigt att vi inte viftar bort hotet, men också att inte bli så rädda att vi går under av det. Det är därför vi behöver den andliga beredskapen, med tro, hopp och kärlek.