Så fastnade 77-åringen i polisens nät efter årtionden av hotfulla sexbrev till kvinnor

I åratal fick kvinnor i kyrkor runt om i landet brev med grovt sexuellt innehåll.

Ända fram till 2023 var avsändaren okänd.

Först efter att mannen gjort en specifik googlesökning kunde polisen till slut identifiera gärningsmannen.

Foto: Tidningen Dagen

Nu kan Dagen berätta hur utredningsarbetet ledde fram till åtal.

Publisert Sist oppdatert

Klockan är 08:10 den 28 juni 2023 när polisen plingar på hemma hos en i dag 77-årig man. Efter att dörren har öppnats förklarar polisen för mannen att han ska hämtas till förhör och att en husrannsakan ska genomföras. Mannen transporteras till den lokala polisstationen och 08:29 inleds förhöret. Mannen topsas först och informeras därefter om att han misstänks för ett fall av sexuellt ofredande.

Mannen, som är gift och har vuxna barn, nekar till anklagelsen och säger att det inte finns något i huset som kan dyka upp i samband med husrannsakan som kan kopplas till det misstänkta brottet. Han konfronteras samtidigt med uppgifter om att det finns tekniska bevis på att det har gjorts sökningar på en specifik kvinna från mannens mobila bredband. Någon bra förklaring till detta har han inte.

Mannens dna stämde överens med det dna som polisen tidigare har säkrat från flera brev.

Några timmar senare beslutar ansvarig åklagare att mannen ska anhållas och vid nästa förhör, två dagar senare, erkänner han plötsligt att det är han som har skickat det aktuella brevet. Samma dag har också svaret från Nationellt forensiskt centrum (NFC) kommit: mannens dna stämmer överens med det dna som polisen tidigare har säkrat från flera brev.

“Jag erkänner brottet, men brottet är förkastligt, det är hemskt”, säger mannen enligt den över 750 sidor långa förundersökning som Dagen tagit del av.

“Jag har skickat pornografiska bilder till henne, men jag vet inte vem det är. Det är bara en sådan där konstig grej, det är förskräckligt. När man tänker efter så är det så äckligt, så förskräckligt. Att man kunde göra så mot en annan människa, jag mår illa, jag känner mig så liten. Jag har så dåligt samvete. Gode Gud hjälp mig så att jag kommer på andra tankar”, fortsätter mannen.

Försökte vända på alla stenar

Dagen har i ett flertal artiklar sedan 2017 berättat om breven som i åratal har satt skräck i kvinnor som ofta har arbetat, eller varit aktiva, i frikyrkoförsamlingar. Under lång tid pågick parallella polisutredningar på olika platser i landet och polisen lyckades också säkra såväl fingeravtryck som dna från vissa av breven. Men ingen lyckades knyta breven till en specifik individ.

Mats Antonsson, kriminalkommissarie vid polisen i Jönköping, var under flera år förundersökningsledare för den utredning som försökte lösa gåtan med brev som gått till kvinnor i tre kommuner i länet. Han berättar att de gjorde vad de kunde och att en medarbetare under en period enbart fokuserade på breven.

– Vi försökte vända på alla stenar, men det räckte inte, säger han till Dagen.

2024-12-13StockholmBrevmannen - Bilder från förundersökningen (FUP). Under många års tid har yngre kvinnor, ofta anställda i frikyrkor, fått brev med grovt sexuellt innehåll från en okänd avsändare. Nu har en 77-årig man i västra Sverige åtalats för flera fall av sexuellt ofredande.
Förundersökningsprotokollet innehåller bilder på ett stort antal brev som den åtalade mannen har skickat.

Polisen har ett så kallat spårregister där dna-profiler från brottsplatsspår som inte har gett träff mot en person registreras. I slutet av 2018 hade mängden dna-träffar från den anonyma brevskrivaren vuxit så pass mycket att de utgjorde den enskilt största så kallade spår-spår-serien hos Nationellt forensiskt centrum. I detta skede kontaktade NFC brottssamordningen på polisens nationella operativa avdelning (NOA) med en fråga om brottssamordningen kunde göra något. NOA tog i sin tur kontakt med de regionala brottssamordningarna i Region Väst och Öst och i slutet av 2022 överfördes samtliga utredningar till Region Väst eftersom polisen vid det här laget hade landat i att gärningsmannen med största sannolikhet bodde i Region Väst.

Ett drygt halvår senare kom det efterlängtade genombrottet.

Beslagtagen dator bekräftar sökningar

Allt börjar med att en kvinna som arbetar som ungdomspastor får ett brev den 20 juni 2023 – veckan innan polisen plingar på hemma hos den nu åtalade mannen. Brevet innehåller grova sexuella anspelningar och ungdomspastorn gör en polisanmälan. Detta leder i sin tur till att polisen kontaktar två nätbaserade söktjänster med en förfrågan om det har gjorts sökningar på den aktuella ungdomspastorn i nutid. Svaret är att det hade gjorts fyra sökningar och polisen får också veta vilka ip-nummer som har använts.

2024-12-13StockholmBrevmannen - Bilder från förundersökningen (FUP). Under många års tid har yngre kvinnor, ofta anställda i frikyrkor, fått brev med grovt sexuellt innehåll från en okänd avsändare. Nu har en 77-årig man i västra Sverige åtalats för flera fall av sexuellt ofredande.
Mannens beslagtagna dator.

Med denna information kontaktar polisen en mobiloperatör och den 26 juni kommer beskedet att tre av sökningarna har gjorts via ett mobilt bredband tillhörande 77-åringen. Detta bekräftas också senare när polisen analyserar mannens dator som beslagtogs i samband med husrannsakan den 28 juni.

En naturlig fundering är om den i slutändan framgångsrika utredningsmetoden hade använts tidigare.

– Absolut, säger Charlotta Orrgren, analytiker på brottssamordningen Region Väst, till Dagen.

– Vi har gjort sökningar flera gånger tidigare utan att få träff.

Enligt Charlotta Orrgren kan det finnas flera orsaker till detta. Hon säger att mannen kan ha använt sig av andra datorer än sin egen, exempelvis en dator på ett bibliotek.

– Analysen av hans beslagtagna dator har också visat att han har sökt på kvinnor vid andra tidpunkter än då han skickade brev till dem. Det innebär så klart att det blir svårare att knyta en specifik sökning till ett brev.

Hon tillägger att det är en utredningsmetod som kräver avvägning vilka nätsajter som ska tillfrågas, och hur många gånger, för att försöka identifiera en gärningsman.

”Jag har inget emot dem”

Mellan juni 2023 och april 2024 genomförs fler än 20 förhör med den nu åtalade mannen och i takt med att han delges nya misstankar om sexuella ofredanden erkänner han brotten.

2024-12-13StockholmBrevmannen - Bilder från förundersökningen (FUP). Under många års tid har yngre kvinnor, ofta anställda i frikyrkor, fått brev med grovt sexuellt innehåll från en okänd avsändare. Nu har en 77-årig man i västra Sverige åtalats för flera fall av sexuellt ofredande.2024-12-13StockholmBrevmannen - Bilder från förundersökningen (FUP). Under många års tid har yngre kvinnor, ofta anställda i frikyrkor, fått brev med grovt sexuellt innehåll från en okänd avsändare. Nu har en 77-årig man i västra Sverige åtalats för flera fall av sexuellt ofredande.
Handskrivna brev med inslag av utklippta bokstäver.

Av förundersökningsprotokollet framgår att polisen ofta återkommer till frågan om varför mannen har skickat brev till yngre kvinnor i frikyrkor. Men något egentligt svar får de aldrig.

“Jag vet inte, jag har ingen bra kommentar till det”, säger mannen vid ett tillfälle.

“Det har blivit så, det har varit en slump. Jag har inget emot dem, tvärtom egentligen”, säger han vid ett annat tillfälle.

Vad menar du?, frågar förhörsledaren.

“Att de är helt ok, de är bra. De är bra, de är snälla. De har sin kristna tro och det är huvudsaken. De röker inte, dricker inte sprit. Jag har aldrig använt sådant.”

Flera av kvinnorna som har tagit emot brev av den åtalade mannen har berättat för Dagen om det stora obehaget som breven har orsakat. Men själv hävdar mannen att han är en snäll människa. Han ger samtidigt lite motsägelsefulla kommentarer. Å ena sidan hävdar han att han ”aldrig har gjort en människa förnär”, å andra sidan förklarar han att han känner sig ”väldigt smutsig”.

“Jag får ursäkta mig för allt det elände jag ställt till med, allt det obehag jag ställt till med, det var inte alls meningen.”

Uppvuxen i ett kristet hem

Vid flera förhörstillfällen berörs också mannens kyrkliga kontakter. Han berättar att han kommer från ett kristet hem och säger att han har en kristen tro. Han nämner Nyhemsveckan och när polisen frågar hur han fick tag på adressen till en specifik målsägande kommer även tidningen Dagen på tal.

“Om det var någon annons någonstans”, säger han.

Polisen: Vad var det för artikel, vad handlade den om?

“Jag kommer inte ihåg det, var någonstans i tidningen den var. Om det var något reportage, jag kommer inte ihåg.”

Polisen: Prenumererar du på tidningen Dagen?

“Nej, det gör jag inte. Jag fick se den någonstans, jag vet inte var. Det var bara en ren tillfällighet att jag fick se tidningen. Jag var nyfiken på vad det var för tidning, den är inte så vanlig.”

2024-12-13StockholmBrevmannen - Bilder från förundersökningen (FUP). Under många års tid har yngre kvinnor, ofta anställda i frikyrkor, fått brev med grovt sexuellt innehåll från en okänd avsändare. Nu har en 77-årig man i västra Sverige åtalats för flera fall av sexuellt ofredande.
Ett av kuverten som mannen skickat.

Polisen: Om det är en kristen tidning, var kan du ha hittat den?

“Jag kan inte säkert säga var jag har sett den. Jag kommer inte ihåg var jag fick se den. Om det var en samlingsplats eller någon marknad som hade en tidningsställning eller någonting.”

Besökte redaktionen i Stockholm

Att Dagen eventuellt skulle kunna vara en del av lösningen på gåtan med brevskrivaren spekulerade polisen i redan för flera år sedan och sommaren 2021 besökte några poliser redaktionen på Kungsholmen i Stockholm.

– Jag var inte själv med, men vi fick titta på en begränsad och specifik del av prenumerationsregistret, säger Charlotta Orrgren.

– Plus att vi tittade på kontaktannonser som hade varit i tidningen. Det finns i flera brev kopplingar till Dagen, till exempel att de målsägande har varit intervjuade.

Förevisades en så kallad parabonbild

2025-01-23StockholmBrevmannen - porträtt utifrån polisens DNA-analys från polisens FUP.
Baserat på gärningsmannens dna-profil togs en så kallad parabonbild fram. Den visade hur mannen skulle kunna se ut i olika åldrar, men ingen av personerna som fick titta på bilderna kunde namnge någon möjlig individ.

Sedan flera årtionden är mannen och hans hustru medlemmar i en frikyrka på en ort inte långt ifrån platsen där de bor. I förhören beskriver mannen ett engagemang i församlingens sociala arbete, men församlingens nuvarande ordförande, samt en tidigare pastor, berättar samtidigt för Dagen att paret inte har synts till i kyrkan under hela 2000-talet.

Faktum är ändå att den aktuella församlingen och en annan frikyrka på orten drogs in i polisutredningen redan sommaren 2021. Då kontaktades pastorerna i de två församlingarna av polisen som ville träffa dem. Pastorerna förevisades en så kallad parabonbild, det vill säga en fantombild som baseras på en dna-profil. Polisen presenterade också en gärningsmannaprofil som med facit i hand felaktigt beskrev att den okända brevskrivaren troligtvis bodde hemma hos sin mamma. Samtidigt begärde polisen in adresskalendrar för åren 2001–2017 från församlingen som det senare visade sig att mannen och hans fru faktiskt tillhörde.

– Vi har verkligen försökt hitta honom på alla möjliga sätt, säger Charlotta Orrgren.

Ingen av pastorerna kunde ge några avgörande tips till polisen. Men för pastorn i församlingen där den nu åtalade mannen är medlem blev ändå kontakten med polisen en bekräftelse på en obehaglig magkänsla som han hade burit på i över tio års tid.

2009 fick nämligen en kvinna i församlingen ett brev skickat till sig på en adress där hon inte var folkbokförd och som enbart fanns registrerad i församlingens adresskalender. Enligt pastorn blev det där och då uppenbart att brevskrivaren fanns i församlingens närhet.

Varför polisen hade vänt blickarna mot orten där de två församlingarna finns fick dock pastorerna inte veta.

Hade skickats från området

I december 2018 hamnade den aktuella utredningen på Charlotta Orrgrens bord och i dag berättar hon för Dagen varför orten blev intressant. Det handlar om två kvinnor som hade fått flera brev – som förvisso redan var preskriberade – men som ändå Charlotta Orrgren beskriver som ”de mest intressanta”.

Brevmannen - Bilder från förundersökningen (FUP). Under många års tid har yngre kvinnor, ofta anställda i frikyrkor, fått brev med grovt sexuellt innehåll från en okänd avsändare. Nu har en 77-årig man i västra Sverige åtalats för flera fall av sexuellt ofredande.
Den nu åtalade mannen hade många frimärken i sitt hem när polisen genomförde en husrannsakan i juni 2023.

– Båda dessa kvinnor fick brev innan internet tagit fart på riktigt och ingen av dessa kvinnor var personer som fanns på någon hemsida och ganska tillbakadragna. De är också de två kvinnor som fått flest brev över längst tid. Min arbetshypotes var att dessa två kvinnor var speciella för gärningsmannen och att han hade någon personlig koppling till dem.

En av kvinnorna var medlem i församlingen som Dagen har varit i kontakt med.

– Omständigheter kring hennes brev gjorde att vi drog slutsatsen att personen måste ha koppling till denna kyrka, bland annat på grund av hur adressen var skriven på ett av breven, säger Charlotta Orrgren.

– Det visade sig också senare att vi kunde få fram att försändelserna skickats från området och då stärktes denna misstanke.

Informationsmöte i kyrkan

Förra onsdagen hade församlingen ett möte i kyrkan då det informerades om vem den åtalade mannen är.

– Det är i och för sig väldigt många som inte vet vem han är eftersom han inte har varit aktiv i församlingen på länge. Men vi kände ändå att vi behövde gå ut med informationen, säger församlingens ordförande till Dagen och tillägger att det finns flera kvinnor i församlingen som längre tillbaka i tiden har fått brev.

– Vi är väldigt glada över det arbete som polisen har lagt ner i detta för att få ett slut på allt.

Nu har det framkommit att det är en av era medlemmar som har skickat breven. Det vore inte konstigt om kvinnor i församlingen som har fått brev tycker att det är extra jobbigt. Kan ni stötta dem på något sätt?

– De som vi känner till pratar vi med, svarar ordföranden.

Församlingens tidigare pastor beskriver det som en stor lättnad att identiteten på den anonyma brevskrivaren nu är känd.

– Det är fantastiskt skönt för det har varit sådan ångest och sådan terror och sådant obehag under så lång tid för så många drabbade.

Brevmannen - Bilder från förundersökningen (FUP). Under många års tid har yngre kvinnor, ofta anställda i frikyrkor, fått brev med grovt sexuellt innehåll från en okänd avsändare. Nu har en 77-årig man i västra Sverige åtalats för flera fall av sexuellt ofredande.
I samband med husrannsakan hos den åtalade mannen hittade polisen bland annat pennor.

Frågor lämnas utan svar

Att den 77-årige mannen nu har åtalats innebär förhoppningsvis att det inte skickas några fler brev med sexuellt innehåll. Men samtidigt återstår flera frågor som troligtvis aldrig kommer att bli besvarade. En handlar om hur många brev mannen faktiskt har skickat. Sommaren 2023 rapporterade Dagen att polisens utredning bestod av 125 brev – det tidigaste från 1997.

När polisen topsade den åtalade mannen kom det upp 46 träffar, men samtidigt konstaterades 136 ärenden i serien.

Men långt ifrån alla brev som har skickats under årens lopp har hamnat på polisens bord. En kvinna som Dagen har varit i kontakt med uppger exempelvis att hon fick mellan 20 och 30 brev när hon arbetade som ungdomsledare på 1990-talet – ingen av dessa polisanmäldes.

En annan fråga som inte heller lär få ett definitivt svar är när mannen började skicka sina brev. Två kvinnor som Dagen har varit i kontakt med säger att de fick brev på 1980-talet och ytterligare en kvinna uppger att hon fick brev redan i slutet av 1970-talet.

Preskriptionstiden för sexuellt ofredande är fem år och åtalet omfattar därför enbart brev som har skickats under de senaste fem åren.

I förhören med den 77-årige mannen ställer polisen samtidigt frågor om när han började skicka brev.

“Det kan inte vara mer än 10–15 år kanske, högst”, säger han.

Brevmannen
Stilprov som Örebromissionen skickade ut 1989.

Stilprov till kvinnliga evangelister

Detta är dock något som Dagen nu kan bekräfta inte stämmer. I mars 1989 – för snart 36 år sedan – skickade Örebromissionen ut ett informationsbrev adresserat till ”våra kvinnliga evangelister”:

”Som flera av er redan känner till finns det någon sjuk person som sänder brev med porrbilder och diverse hotelser till våra kvinnliga evangelister”, stod det bland annat i brevet som Dagen har tagit del av.

”Det här har pågått periodvis i många år. Redan 1978 började dessa brev uppenbara sig. Periodvis har det varit alldeles tyst. Det är över ett år sedan något brev kom till någon evangelist. Men nu har det kommit tre stycken avstämplade i Västerås 17.3.89.”

Brevmannen
1989 skickade Örebromissionen ut ett informationsbrev om den då okända sexbrevskrivare.

Kvinnorna uppmanades samtidigt att inte öppna misstänkta kuvert utan i stället skicka vidare breven till Örebromissionen. För att hjälpa kvinnorna att veta hur kuverten kunde se ut bifogades också ett stilprov. Och det är detta som nu visar att avsändaren är den nu åtalade mannen.

Stämmer med gärningsmannens modus

Dagen mejlar över stilprovet till Charlotta Orrgren som har sett mängder av brev i förundersökningsmaterialet. Två minuter senare kommer svaret: ”Ja, det är han!”

– Jag kan garantera att det är han som har skrivit de här breven, säger hon lite senare på telefon.

– Det stämmer också med hans modus (sättet som en gärningsperson begår ett brott på, red. anm.) när de skriver att breven kommer periodvis, att det kan gå något år då det inte dyker upp brev och att det sedan kommer tre stycken.

Charlotta Orrgren konstaterar att den åtalade mannen har rest en hel del i sitt jobb och att det därför inte alls är särskilt konstigt om tre brev var poststämplade i Västerås.

Bekräftar polisens misstankar

För den kommande rättegången spelar det inte någon roll exakt hur länge mannen har skickat brev. Men Charlotta Orrgren menar ändå att det är välkommet att nu kunna säga att mannen har varit aktiv i över 35 år. Hon berättar också att det bekräftar misstankar som polisen har haft ända sedan mannens identitet blev känd. Dessförinnan antog utredarna att gärningsmannen var i 60-årsåldern, detta baserade de på att han borde ha varit mellan 20 och 30 år då han skickade det första bekräftade brevet 1997.

När det visade sig att mannen i verkligheten var betydligt äldre och att han 1997 redan hade fyllt 50 år började polisen ana att han hade varit aktiv ännu tidigare.

– Man brukar inte börja med sånt här när man är så pass gammal. Den här typen av böjelse väcks ofta tidigare, säger Charlotta Orrgren.

Sett till mannens ålder är det inte alls omöjligt att han skickade brev för över 40 år sedan. I slutet av 70-talet var han drygt 30 år gammal.

Huvudförhandlingen, som beräknas pågå i tre dagar, kommer preliminärt att genomföras i april. Kanske framkommer det ännu fler svar då.

Powered by Labrador CMS