Bilagor

Fryshuset tinar upp både unga och gamla

Yngst: 16. Äldst: 94. På Fryshuset i Stockholm träffas ett femtiotal personer från olika generationer för att diskutera och utbyta funderingar kring livet. – Det är helt avgörande för framtiden att vi hittar varandra över generationsgränserna, säger initiativtagaren Anders Carl-berg.

Samhället har förändrats
de senaste årtiondena, unga och äldre lever allt mer åtskiljda. Lyssnar intepå samma musik, tittar inte på sam-ma tv-program, läser inte samma böcker.
- Generationsklyftan blir successivt större, och när erfarenhet och lärdomar går förlorade är det i längden ett hot mot demokratin, säger Anders Carlberg, vd på Fryshuset.
Och en sak menar han är säker, klyftan kommer inte att försvinna av sig själv. Det behövs praktiska initiativ, ”4-generationsmötet” som nyligen dragits igång är ett sådant.

Maria Marchner har
varit med och utformat konceptet och även deltagit i 4-generationsmötet. Och hon är lyrisk.
- Det är så oerhört häftigt! Jag är30 år och umgås för det mesta med människor i min egen ålder, med liknande bakgrund, som gillar samma saker och tycker ungefär som jag. Här får jag sitta och samtala med andra om livets stora och viktiga frågor och jag har lärt mig massor, både av yngre och äldre.

En söndag i månaden
möts de, ett 50-tal personer i skiftande åldrar, och umgås i cirka fyra timmar. Varje tillfälle har ett tema, exempelvis ”Är vi lyckligare nu än för 80 år sedan?”.
- Inledningsvis tittar vi kanske på film eller läser något ur en bok för att väcka lite tankar, sedan äter vi tillsammans och sitter i smågrupper med deltagare från de samtliga fyra generationer och utbyter erfarenheter och tankar, berättar hon.
Anders Carlberg och Maria Marchner tror att gemenskapen inte kommer att vara isolerad till de organiserade mötena. Förhoppningen och övertygelsen är att spontana vänskapsrelationer kommer att uppstå med tiden så att mötena över generationsgränserna genomsyrar vardagen.

När Fryshuset testat
och utvecklat modellen ytterligare är tanken att den ska spridas över landet. Personer på ett tiotal platser har visat ett tydligt intresse.
- Kanske kan man hoppas på en ny folkrörelse, det skulle behövas, säger Anders Carlberg.
Men då kommer det krävas att människor aktivt tar tag i saken, menar han. Fryshuset kan hjälpa till med tips och idéer men för att få det att fungera lokalt behövs eldsjälar som rycker i alla tänkbara trådar för att få ihop människor från olika åldersgrupper: kyrkor, idrotts- och pensionärsföreningar och så vidare.

- Framförallt krävs
det att vuxna vaknar upp över det här och förstår allvaret. Det är en ofta ytlig kontakt generationer mellan på skolor, i kyrkor och i andra offentliga sammanhang.Vi måste komma djupare, sägerAnders Carlberg.
Fotnot: Anders Carlberg har skrivit enbok i ämnet, ”Generationsklyftorna hotar demokratin” (Hjalmarsson & Högberg).

Fakta:
Fryshuset
Startades 1984, vill vara en mötesplats för alla oavsett ålder, kön och bakgrund.
Det sociala arbetet som syftar till att ge insikt och ökat självförtroende står i centrum.
Extra känt är Fryshuset kanske för ”Lugna Gatan” som med hundratalet anställda som arbetar på tunnelbana, skolor och i bostadsområden i Storstockholm för att förhindra konflikter och hjälpa ungdomar till en positiv identitet och ett aktivt samhällsansvar.
Powered by Labrador CMS