Bilagor
Lycka är att göra något för andra
- Att tänka sig till framgång och lycka är oerhört svårt, säger Bengt Brülde, doktor i filosofi och författare till boken "Hur viktigt är det att vara lycklig?" En bok om lycka, mening och moral.
- Jag tycker väldigt illa om strategier som går ut på att tvinga sig till positivt tänkande i svåra situationer som sjukdom, svek i kärlek eller arbetslöshet. En människa som inte accepterar sin olycka, utan maniskt försöker leta någon slags mening med den, blir inte lyckligare av det.
Bengt Brülde pekar på andra former av positivt tänkande som fungerar för att göra livet ljusare.
- Att hitta saker att vara tacksam över är ett bra förhållningssätt. Kristna människor har en fördel som kan rikta sin tacksamhet mot en person.
- "Tacka Gud i livets alla förhållanden" är inte detsamma som att försöka värdera negativa saker som någonting positivt. Det handlar om att flytta fokus, att inte låta sjukdomen, sorgen, sveket förpesta hela livet utan att också se det positiva som finns där.
I Bengt Brüldes tidigare böcker har han uppehållit sig vid lyckan. Vad det är, hur lyckoskillnader ska förklaras och hur vi kan bära oss åt för att göra oss själva och andra lyckligare. I den senaste boken väver han också in tankar om meningsfullhet och moral. Hans tankar går stick i stäv med det individualistiska tänkandet. Han konstaterar att en människa som vill leva lyckligt, meningsfullt och moraliskt rätt bör rikta in sitt liv på att ha andra människor i fokus, inte sig själv.
Lite överraskande konstaterar Bengt Brülde att hälsa, materiellt välstånd och ekonomi säger ganska lite om vår lyckonivå. Shopping och passiv underhållning, som tv-tittande till exempel, är riktigt illa för den som vill hitta en varaktig mening, moralisk riktighet och lycka i sitt liv.
- Att shoppa kan ge en kick för stunden, men ganska snart försvinner glädjen. Vi vänjer oss vid det nya huset, den dyra bilen eller den exklusiva dräkten. Goda relationer och meningsfulla sysslor ger en betydligt mer långvarig glädje.
Det räcker inte heller med att vara en god och bra förälder, kärleksfull partner eller att driva sitt eget välgörenhetsprojekt.
Att ge pengar till fadderbarn eller hjälporganisationer är en bit på vägen mot ett meningsfullt och moraliskt liv. Men Bengt Brülde vill utmana ännu mer. Hans forskning tyder på att det är i gemenskap med andra, i ett gemensamt projekt för andras bästa, som människan mår allra bäst. Långt bort från tankarna om vår egen hälsa, vår egen ekonomi och vårt eget välbefinnande.
- Allt det jag skriver handlar förstås om människor i västvärlden, att ha mat för dagen och leva i ett demokratiskt samhälle är grunden för att kunna leva ett lyckligt liv.