Bilagor

Psykologen: Det är skillnad på ångest och depression

Är det naturligt att känna ångest ibland, eller ska man alltid tänka positivt? Och är det någon skillnad på ångest och depression? Vi frågade David Jinder, som under många år har arbetat med människor i olika sorters kris.

Publisert Sist oppdatert
Är det skillnad på ”ångest” och ”depression”?

- Vid ångest ökar oro och rädsla. Vid depression sänks det allmänna stämningsläget, och depressioner rymmer symptom som till exempel ökad oro och ångest. Annars är det klart åtskilda problem. Både ångest och depression är samlingsbegrepp för flera olika känslomässiga problemtillstånd.

Är det inte naturligt att känna ångest någon gång, när nu världen ser ut som den gör?
- Jo, självklart! Rationell ångest höjer vår mentala och kroppsliga beredskap inför en tänkbar fara, vilket tjänar vår överlevnad. En irrationell oro däremot förlamar och passiviserar. Det är viktigt att den kristna rörelsen definierar vad man menar med ångest. Sund ånger och botfärdighet är något annat än det vi menar med ångest. Den är konstruktiv och inriktad på att lösa problem.

Är det alltid bra att tänka positivt?
- Det är dumdristigt att tänka positivt om negativa situationer. Att tänka negativt och rationellt om samma situation är däremot vist och hälsosamt. Den som vägrar acceptera verkligheten och förvandlar sina önskningar till tvingande måsten får oftast känslomässiga problem. Kristna miljöer med magiska föreställningar om vad tro är kan ge problem med detta. Realistiskt tänkande och en positiv förväntan som ökar vår lust att arbeta för att lösa problem räcker långt. Det behövs ingen magi.

Mår vi bra av att vara olyckliga nu och då?
- Inte generellt, men om detta uttrycker en ökad acceptans av att livet också rymmer obehag och smärta, så kan det göra det. Annars ska man passa sig för neurotiska tillstånd som ”förandligas”. Terapi innebär till stor del en sådan acceptansträning. Men det är ingen passiv neurotisk acceptans, utan en anpassning till verkligheten. Avhopp från terapi beror ofta på att patienten vägrar uppleva obehag och frustrationer. En del terapeuter låter sig luras här och konserverar den låga frustrationstoleransen genom att leverera ”tröst”. Men man mår bra av att inse att inte hela livet är besvärligt bara för att en del är det.

Är troende människor mer eller mindre depressiva än andra?
- Det kan man så långt jag vet inte påstå något om. Det har kommit ett par ”studier” om till exempel bön och välbefinnande, men de håller inte måttet vetenskapligt. Andra studier uppvisar inga skillnader mellan troende och icke-troende. Ju mer verklighetsfrämmande ett sammanhang är, kristet eller icke-kristet,desto större risk för emotionella problem.

fakta:
David Jinder
David Jinder har forskat kring neuropsykologiska problem, arbetat som psykolog inom öppenpsykiatrin, företagshälsovård och på olika psykologmottagningar. Han har arbetat med olika psykologiska störningar, kroniska stress- och utmattningstillstånd och föreläser i olika sammanhang. Han arbetar nu på KBT-Centrum i Skellefteå utifrån det som kallas Rationell Emotiv Beteendeterapi (REBT), i Sverige vanligtvis kallat KBT. Vidstående råd om hur man motar bort ångesten bygger på David Jinders hemsida, www.jinder.se.
Powered by Labrador CMS