Bilagor

Roller i påskdramat:

Publisert Sist oppdatert
Jesus
Påskdramats huvudperson. Bibeln be-rättar om hur han föddes av jungfrun Maria, hur han som barn fick fly till Egypten och sedan växte upp i ett snickarhem i Nasaret tillsammans med flera syskon.
I trettioårsåldern började han predika. Massor av människor drogs till honom och han var synnerligen omstridd. Somliga såg honom som en upprorsmakare, andra menade att han var psykiskt sjuk - även hans familj uppfattade honom tidvis så - åter andra var övertygade om att han var den efterlängtade Messias som skulle befria folket.
Efter tre år i det offentliga livet dömdes han till döden och korsfästes. Olikt andra upprorsmakare och Messiaskandidater - och de var många! - glömdes han inte bort. Tvärt om spreds berättelsen om hans uppståndelse och himmelsfärd över hela jorden, och hans efterföljare räknas i dag i miljarder människor.
Tilläggsnamnet Kristus är en översättning till grekiskan av det hebreiska ordet för ”Messias”, ”Den smorde”. Titeln ”stelnade” snart till Jesu andranamn och används bara om Jesus.

Josef från Arimataia
Han var medlem av judarnas råd, Sanhedrin, som enhälligt röstade för
att Jesus skulle dömas skyldig (Mark 14:64).
Men Lukas påpekar särskilt att Josef inte var med när beslutet fattades (Luk 23:50-51).
Han sägs vara lärjunge till Jesus, och det var i hans grav Jesus lades. Alla evangelierna nämner honom (Matt 27:57-60, Mark 15:42-46, Luk 23:50-54).

Kajafas
Överstepräst i Jerusalem cirka 18-36 efter Kristus. Kajafas och judarnasledare var rädda att uppståndelsen kring Jesus skulle reta upp romarna så att judarna skulle mista sin relativa frihet och att romarna rent av skulle förstöra templet.
Det var mot den bakgrunden han yttrade de berömda orden:
”Ni fattar inte att det är bättre för eratt en enda människa dör för folket än att hela folket går under” (Joh 11:50).
I den övertygelsen var han judarnas talesman inför Pilatus vid rättegångenmot Jesus. Han menade att Jesus hade hädat när han förklarade sig vara Messias (Matt 26:57-68).

Maria Jesu mor
Finns med vid Jesu kors tillsammans med andra kvinnor, bland dem mödrarna till några av Jesu lärjungar (Matt 27:55-56, 61, Joh 19:25-27).

Maria Magdalena
eller Maria från Magdala, stod vid korset när Jesus dog och såg var han begravdes (Matt 27:55-56, 61). Hon var den första som såg Jesus som uppstånden (Joh 20:11-18). Jesus hade en gång drivit ut sju demoner ur henne (Luk 8:2). Hon tillhörde den innersta kretsen runt Jesus.

Pontius Pilatus
Kejsar Tiberius ståthållare i Palestina år 26-37. Utombibliska källor säger att Pilatus var mycket våldsam och illa omtyckt. Den judiske historikern Josefus beskriver i detalj hur Pilatus sårade och retade judarna. Kejsaren avsatte honom till sist för vanstyre. Mynt har hittats från Pilatus regeringstid, och i Caesarea en stenplatta med Pilatus och Tiberius namn.
Pilatus dömde Jesus till döden genom att korsfästas (Joh 18:28-19:22).

Simon från Kyrene
Tvingades enligt Nya testamentet att bära tvärbjälken till Jesu kors till Golgata. Den dödsdömde skulle själv bära bjälken, men Simon tvingades ta vid eftersom Jesus var utmattad (Matt. 27:32, Mark. 15:21 och Luk. 23:26).
Kyrene var en stad i nuvarande Libyen. Den är numera upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Simon Petrus
Var fiskare, han var gift och bodde i Kafarnaum vid Tiberias sjö. Jesus kallade honom till lärjunge och gav honom då namnet Kefas, på latin Petros och på grekiska Petrus. I gammaltestamentlig tradition markerade namnbyte ett uppdrag, och Jesus motiverade detta med att han på denna ”klippa” skulle bygga sin kyrka (Matt 16:18). Simon var den ende lärjunge som Jesus gav ett nytt namn. Petrus framstår sedan ofta som lärjungarnas ledare.
Efter uppståndelsen tar Jesus särskild tid med Petrus och förnyar hans uppdrag (Joh 21:15-19). Han gjorde flera missionsresor och ledde den kristna kyrkan efter påskhändelserna. Han skrev två av Nya testamentets brev.
Petrus led martyrdöden i Rom cirka 64 e.Kr. Enligt traditionen korsfästes han på egen begäran upp och ner, eftersom han inte ansåg sig värdig att dö på samma sätt som Jesus.
Den romersk-katolska kyrkan betraktar Petrus som Roms förste biskop, alltså den förste påven.
Powered by Labrador CMS