Bilagor
Våga konfrontera den som har svikit dig
Hur går man vidare efter ett svek? Kommer man för alltid att vara misstänksam? Christina Halldorf, socionom och Svenska Journalens relationsexpert, menar att konfrontation är bästa receptet.
Den som en gång känt sig sviken har fått sin tillit störd. Det är allvarligt och kan ta lång tid att reparera. Bästa sättet att gå vidare är att konfrontera den som inte varit ärlig, gärna med hjälp av en tredje part.
Det rådet ger Christina Halldorf, socionom.
- Det är inte säkert att du får de förklaringar och svar du vill ha. Det är inte självklart att konfrontation leder till dialog. Det är inte heller säkert att man förstår varandra men kan en dialog komma till stånd är mycket vunnet, säger hon.
Vad händer inom dig när du blir sviken?
- Ett uppdagat svek är en chock. Det tar tid att smälta, att förstå att det verkligen har hänt. Det orätta som begåtts önskar man kunde utplånas eller bestraffas. Och reaktionen beror nog mycket på hur man sett på sig själv innan, säger Christina.
- För någon kan det innebära en stor förödmjukelse och skam att bli sviken. Man tror att alla andra vet vad som hänt och ser ner på en. En annan försöker på alla sätt svartmåla den som svikit och vill absolut inte tänka att man själv på något sätt kan ha bidragit till det som hänt.
- En tredje slags reaktion som jag mött är att man försöker tolka sveket utifrån svikarens perspektiv. Då är försoning lättare att nå, menar Christina.
Hur kan man känna tillit när man en gång blivit sviken?
- Det tar tid. Man blir försiktigare och det kanske inte enbart är av ondo. I parrelationer handlar det ofta om att bestämma sig för att våga en gång till, trots att man vet om riskerna. Det kan kännas som att kasta sig utför ett stup utan skyddsnät, men hellre än att avstå är man beredd att ta det onda med det goda.