Bilagor

Våga syna bevisen

Påsken är inte så lätt att begripa. Många stora och svåra ord och begrepp hör samman med påskens budskap. Förlossning, försoning, offer, uppståndelse.
I boken Trygga räkan av Birgitta Rudberg tänker barn på sitt sätt om sånger och psalmer. Jag kom att tänka på förskolebarnen som på en utflykt fick se påfågel i en hotell-foajé. Fröken förklarar att den inte är levande utan uppstoppad. Oscar, fem år, ser lite fundersam ut innan han utbrister:
- Precis som Jesus!
Några dagar tidigare hade de varit på påsksamling i kyrkan och lärt sig sången ”Uppstått har Jesus, hurra, hurra. Han lever, han lever, han lever än”.
Om man inte förstår vad uppstått är, kan han ju lika gärna vara uppstoppad.
Uppståndelsen är särskilt knepig för somliga att tro på. För Amir som var muslim var det helt omöjligt. Gud själv var tvungen att övertyga honom. Och i temat ställs uppståndelsen i fokus. Den amerikanske juristen och kriminalreportern Lee Strobel var ateist. När hans fru blev kristen bestämde han sig för att professionellt syna skälen för kristen tro. Vi har tagit hjälp av hans forskning och slutsatser om just uppståndelsen. Han vågade ställa de svåra frågorna och fick ompröva sitt liv.

Tobias fick också
ompröva sitt liv. Ung och äventyrslysten behövde han inte Gud utan klarade sig själv. Men när mamma dog blev han tvungen att ta ställning till hennes tro.
Är det inte just det som är så spännande? När människor tar reda på vad kristen tro verkligen handlar om och vågar syna bevisen, ställa de svåra frågorna så finns där en verklig chans till livsavgörande svar. I påsk är ett av svaren att Jesus även rår på döden.
Jag önskar alla läsare en god helg med några strofer ur Olof Hartmans psalm nr 153:
”Livet vann, dess namn är Jesus, halleluja
Han var död, men se, han lever, halleluja.
Dödens portar öppnar han, halleluja,
Nyckeln ligger i hans hand, halleluja.”
Powered by Labrador CMS