Kultur

En bladvändare med kristen tendens

Terri Blackstock (Översättning: Tomas Dixon) Om jag hittas Sjöbergs förlag

Om jag hittas.
Om jag hittas.

Bokbranschen dräller inte precis av kriminallitteratur med kristen tendens. Något som den amerikanska författaren Terri Blackstock vill avhjälpa. Resultatet är dock inte alltigenom lyckat i boken "Om jag hittas".

Nå, har man skrivit över 60 titlar, sålt mer än sex miljoner exemplar och platsat på New York Times bestsellerlista, så är man förstås ett superproffs. Blackstock har ett driv i berättandet som gör boken till en bladvändare. Händelserna avlöser varande i ett rasande tempo. Man måste helt enkelt få veta hur det går. Skickligt hantverk, med andra ord.

”Om jag hittas” är nummer två i en serie om tre böcker, där huvudpersonen Casey Cox är på rymmen, misstänkt för mord. I hälarna har hon ett koppel korrumperade poliser, samt privatdeckaren Dyland Roberts, som deltagit i krig i Irak och Afghanistan och lider av posttraumatiskt stressyndrom.

Han har släppt in Gud i sitt trassliga liv. Dyland inser snart att Casey är oskyldig. Han hjälper henne så småningom att upptäcka Guds närvaro i sin kaotiska tillvaro.

Själv är Casey lite för empatisk för sitt eget bästa. Hon försöker hela tiden hjälpa andra som också hamnar i kläm i en ondskefull värld, när hon stället borde leta bevis för sin egen oskuld. Hur jakten slutar får vi veta först i nästa bok i trilogin.

Miljö- och personbeskrivning är lite för schablonartad i min smak. Framför allt är de onda människorna i berättelsens centrum nästan alltigenom onda och de goda nästan bara goda. Det är inte riktigt trovärdigt.

Bokens efterord är Terri Blackstocks personliga vittnesbörd om hur succéförfattaren började räkna med Gud i sitt liv. Inte det mest spännande kapitlet i boken, men här får i alla fall läsaren möta en livs levande människa.

Birger Thureson

Powered by Labrador CMS