Böcker
Företrädare från olika religioner skriver i ärkebiskopens fastebok
Samlas kring temat om att bevara medmänsklighet och värdighet

Sedan tio år tillbaka väljer ärkebiskopen ut en författare som får skriva “Ärkebiskopens fastebok” och därmed bli en följeslagare för kristna som under fastan vill fördjupa sin tro. I år medverkar hela sexton skribenter från olika religiösa samfund och berör teman som gästfrihet, motstånd och nåd.
Antje Jackelén meddelade under förra året att 2022 blir året då hon går i pension. Årets fastebok är därmed hennes sista. Kanske vill hon därför ta tillfället i akt att skicka med ett slags andligt testamente.

Under sina år som ärkebiskop har Antje Jackelén gjort sig känd för sitt engagemang såväl för migration som för religionsdialog.
I årets fastebok sammanförs dessa två när sexton skribenter skriver om teman som berör migration och flykt. Frågorna som väglett arbetet är: Hur kan vi bevara vår medmänsklighet och skydda varje människas värdighet?
Huvudtexterna i boken, som fått namnet Att bevara vår mänsklighet, är skrivna av personer från Svenska kyrkans tradition, men här finns också judar, muslimer och kristna från andra traditioner.
– Årets fastebok har åtta författare från evangelisk-luthersk tradition och åtta från en annan trostradition. Det påminner oss om att fastan har en allmänmänsklig sida, den förekommer i många trostraditioner och visar på vårt ständiga och ofrånkomliga beroende av Gud, skapelsen och våra medmänniskor.
Årets mångfald av författare är ett uttryck för vad vår kyrkoordning kallar “den vidare ekumeniska kallelsen att verka för kyrkans enhet, mänsklighetens gemenskap och världens helande, samt att söka Guds tilltal i mötet med varje människa oavsett religiös tradition”, säger Antje Jackelén.
Vad var det som fick dig att välja temat?
– Boken är skriven i solidaritet med människor på flykt och i nystart, i vårt land och i Europa. I enlighet med Jesaja 58:6-8 är fastan vägen som för oss närmare Gud samtidigt som den för oss närmare våra medmänniskor. Gud som blev människa i Jesus Kristus öppnar våra ögon för medmänniskors nöd.
Tidigare böcker i serien Ärkebiskopens fastebok
2021: “På nötta och nyröjda stigar i Sápmi” av Bo Lundmark
2020: “Rötter och krona - en fastevandring under träden” av Ylva Eggehorn
2019: “Pärlälven - andligt pärlfiske” av Martin Lönnebo
2018: “Nyckelhålet” av Caroline Krook
2017: “På tal om livet” av Esbjörn Hagberg
2016: “En Gud på knä” av Anna Alebo
2015: “Vardagsikoner” av J. Peter Södergård
2014: “Seendets Gud” av Gunilla Renöfält Henningsson
2013: “Gränslandet” av Hans Stiglund