Kultur
Viktig men spretig bok av Swärd och Grenholm
Kampskrift, bibelutläggning och historisk analys. Stefan Swärds och Micael Grenholms ”Jesus var också flykting” greppar efter mycket. Recensent Kristian Steiner, docent i freds- och konfliktvetenskap, hade gärna sett en mer renodlad text som rymt ett själavårdsperpektiv.

Stefan Swärd och Micael Grenholm: ”Jesus var också flykting. Om invandring, främlingsfientlighet och kristen tro” (XP Media)
Främlingsfientlighet har tidvis fått stort spelrum i kyrkan. Till exempel har bilden av den våldsamme araben en historia i olika kristna sammanhang. Med boken "Jesus var också flykting" vill författarna Stefan Swärd och Micael Grenholm "forma en kristen ståndpunkt och kristna värderingar i frågan om invandring, migration och flyktingar". Det gör den till en värdefull bok, ett mycket viktigt inlägg i den svenska kristna debatten. Denna bok behövs!
Boken har flera förtjänster. Stefan Swärd och Micael Grenholm slår hål på myten om den naturliga nationalstaten och visar att migration, och inte enhetliga nationalstater, är det bibliskt normala. Författarna gör också en god analys av Sverigedemokraternas ideologi och historia och de ger ett bra bibelstudium om generositet gentemot flyktingar.
Men det är en snabbt skriven debatt- och kampbok. Jag uppfattar den tidvis som en ett slarvigt textkompilat. Dessutom byter boken genre från ett kapitel till ett annat; ibland bibelexeges, ibland historisk analys, ibland kampskrift, ibland personligt vittnesbörd. Textens kvalitet varierar också från kapitel till kapitel.
Likaså hade boken mått bra av redigering så att bokens tematiska fokus hade behållits. Nu läggs fyra kapitel på Sverigedemokraterna, ett helt kapitel på tidig kyrkohistoria och ett på globala orättvisor. Författarna försöker alltså greppa om för mycket.
En annan svaghet är att författarna mycket lite diskuterar immigrationens problem. Ändå anklagar Swärd svenska politiska partier för just detta, att de inte lyckats diskuterat problemen med invandringen (sidan 146). Inte heller finns det en politisk analys av det politiskt möjliga och av vad som medborgarna betraktar som en legitim invandringspolitik. Det framstår nästan som om Grenholm vill göra välfärdsstatens förmåner universellt tillgängliga men låta dess kostnader belasta statens medborgare.
Det faktum att det i dag finns en viss mottaglighet för främlingsfientliga åsikter och värderingar i kristna kretsar, inte minst i konservativa sammanhang, kan hänga samman med att antimuslimska och -arabiska värderingar under lång tid odlats i kristna tidningar, organisationer och församlingar. Detta diskuteras inte alls. Författarna gör det lite bekvämt för sig genom att enbart lägga kritiskt fokus på 1930- och 1940-talens kristna samt på dagens SD.
Den sista, och kanske allvarligaste, svagheten i Stefan Swärds och Micael Grenholms bok är bristen på själavård. En god själavårdare lyssnar på sin konfident och på konfidentens frågor, rädsla och oro, även sådan oro som är obefogad. Eftersom oro ofta är en orsak till främlingshat måste oron lyssnas till, inte enbart kategoriseras som obiblisk. Detta själavårdande perspektiv saknas helt.
Kristian Steiner