Coronakrisen
Gudstjänstdeltagare kan få böter med ny lag
Lagen kan träda i kraft redan den 10 januari nästa år

Den nya pandemilagen kan bli verklighet redan inom två veckor. Då får regeringen större befogenheter än någonsin att ingripa i verksamheter – och den som bryter mot lagen kan få böter.
Under de senaste två veckorna har regeringens förslag på pandemilag varit ute på remiss bland ett hundratal instanser. Sveriges kristna råd (SKR) var en av dem som fick ge sina synpunkter på lagen, vars syfte var att ge regeringen större möjligheter att begränsa verksamheter. Med hänvisning till detta ansåg SKR att lagens påverkan på religionsfriheten behövde ägnas mer tid.
Täcker fler områden
Nu har lagförslaget återvänt till regeringen och ska skickas vidare till riksdagen för omröstning. Om det går igenom där kommer lagen att börja gälla redan den 10 januari och gälla fram till den sista september 2021.
Tidigare har regeringen enbart kunna reglera större sammankomster med hjälp av ordningslagen, som inte gäller alla verksamheter. Det har tvingat allmänna sammankomster som gudstjänster att hålla sig under ett maxtak på antal besökare, medan restauranger, köpcentrum och kollektivtrafik har kunnat fortsätta utan samma restriktioner.
Pandemilagen ska göra begränsningarna mer rättvisa eftersom den täcker in även dessa platser och tillställningar.
– Med den här lagstiftningen skapas förutsättningar för att ha regler som inte är så trubbiga som i dag, utan tvärtom mer anpassade efter olika verksamheter, sa socialministern Lena Hallengren (S) på en pressträff under måndagen.
Kan bötfälla deltagare
Lagförslaget ger regeringen större befogenheter att begränsa – och till och med stänga – verksamheter. Dessa fall ska prövas av riksdagen inom två veckor. Samtidigt är det upp till landets länsstyrelser att se till att lagen efterföljs. De kommer att ha möjlighet att beordra att olagliga verksamheter stängs – och om det inte följs kan de också utfärda vite. Om det krävs kan polisen backa upp länsstyrelsen i tillsynen för att upplösa möten och bötfälla deltagare.
I lagförslaget finns också möjligheten att enbart använda pandemilagen i regioner där det behövs – om exempelvis smittspridningen skiljer sig mycket åt över landet.