Coronakrisen

Polisen: Åttagränsen gäller inte medverkande

Samtidigt riskerar deltagare böter om för många samlas i kyrkor

Markuskyrkan i Stockholmsförorten Björkhagen.
Antalet gudstjänstbesökare får maximalt vara åtta personer. Men medverkande, däribland präster och pastorer, räknas inte med i summan.
Publisert Sist oppdatert

Sedan i slutet av november råder en maxgräns på åtta deltagare vid allmänna sammankomster. Nu klargör polisen att medverkande i exempelvis gudstjänster inte räknas in i gruppen.

“Ordet deltagare i denna bemärkelse omfattar som huvudregel de personer som besöker den allmänna sammankomsten men inte ‘personalen’. Så som en huvudregel kan man säga att medverkande, till exempel en präst, inte ska räknas in bland de åtta”, skriver Polismyndighetens rättsavdelning i ett mejl till Dagen.

Myndigheten för stöd till trossamfund har också information på sin webbplats. Där framgår det bland annat att funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören inte räknas som deltagare.

“Religionsledare (såsom präster imamer och rabbiner), kör, musiker, funktionärer med flera med en tydlig uppgift för den allmänna sammankomstens genomförande räknas alltså inte som deltagare. Övriga som samlats för att ta del av religionsutövningen anses vara deltagare. Även barn räknas som deltagare.”

Pandemilagen i bruk sedan i söndags

Ett undantag från åttagränsen vid religionsutövning finns – med anledning av dödsfall får antalet deltagare vara maximalt 20 personer. Undantaget innebär att det är möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättning och motsvarande.

Polismyndigheten klargör för Dagen att det även i de fallen är besökarna som räknas som deltagare.

Maxgränsen på åtta personer har som sagt gällt sedan i slutet av november. Men från och med i söndags gäller även den nya pandemilagen, vilken ger regeringen större befogenheter att bland annat stänga verksamheter. Den innebär bland annat att maximalt en person per tio kvadratmeter får vistas på gym, i butiker och idrottsanläggningar. Kyrkor och andra religiösa byggnader påverkas däremot inte av den specifika regeln.

Ska signalera att överträdelsen är allvarlig

Däremot innebär den nya lagen att överträdelser mot maxgränserna kan bestraffas med böter.

Det är riksåklagaren som beslutar om vilka brott som ska ge ordningsbot och hur höga bötesbeloppen ska vara, och på tisdagen meddelade riksåklagaren att 2 000 kronor är en lämplig summa. Boten ska enligt förslaget utfärdas på plats av polis.

– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig. Samtidigt kommer straffansvaret att träffa ungdomar i åldrarna 15–18 år, som normalt har lägre påföljder än vuxna. Det är också så att en överträdelse både kan innebära risk för stor smittspridning och ingen risk för smittspridning alls, säger riksåklagaren Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen kan meddela förelägganden

Däremot riskerar inte arrangörerna, utifrån pandemilagen, något straff om antalet besökare överskrider maxgränserna. Polismyndigheten skriver till Dagen att det är individerna som har samlats som kan bötfällas – men att andra typer av åtgärder också kan bli aktuella.

“Om man bryter mot andra föreskrifter kan länsstyrelsen vid sin tillsyn meddela förelägganden och även förena sådana med viten. Detsamma gäller för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Man riskerar alltså inte något straff i den bemärkelsen. När det gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster har polisen även en möjlighet att ställa in eller upplösa tillställningar och sammankomster som hålls i strid med smittskyddsföreskrifter.”

Förslaget skickas nu ut på remiss till berörda myndigheter. Ett preliminärt beslut väntas den 18 januari och bötesbeloppen kan träda i kraft den 27 januari.

Fakta: Den tillfälla pandemilagen

  • Syftet med den tillfälliga lagen är att ge regeringen och andra myndigheter utökade möjligheter att införa åtgärder, utan att begränsa verksamheter som kan genomföras smittsäkert.
  • Regeringen kan besluta om begränsade öppettider eller hur många personer som får vistas i en lokal eller plats. I mycket allvarliga fall kan verksamheter helt stängas.
  • Verksamheter som omfattas av lagen är bland annat: gudstjänster, teater, bio, fotbollsmatcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt kyrkor, gym, campingplatser, djurparker, museer och andra platser för fritids- eller kulturverksamhet.
Powered by Labrador CMS