Dagens mat
Kryddig och väldoftande pepparkaksdeg
Dagens matkreatör Daniel Norqvist hjälper dig göra pepparkaksdegen med ljuvliga dofter, som går att spara och baka ut långt senare.

Ibland när jag läser Bibeln förflyttas jag till platsen där allt sker. Jag är där, mitt i händelsen. Detta sker ofta när jag läser om kung Salomo. Då sveper den varma ökenvinden igenom pelargångarna, djupa andetag hörs från lejon som tassar omkring på stengolven och sången från påfåglarna ekar i palatsen.
Allt omsluter mina sinnen. Dofterna från Salomos rikedomar tränger in i medvetandet och fastnar i kläderna jag bär.
Jag vet inte om Salomo någonsin fick känna smaken av just pepparkakor, men en sak vet jag: inspirationen med alla kryddor till just detta recept fick jag när jag insåg vilken betydande roll kryddor hade i handel och ägande på Salomos tid.
Drottningen av Saba kom med kameler lastade med kryddor till kung Salomo. Nu har du och jag fått chansen att förädla dem.
Lycka till med adventsbakningen!
Tips
- Degen går att förvara i plastpåse i kylskåpet i minst 2 veckor.
- Du kan även frysa in den i upp till 3 veckor om du vill. Fördela den i så fall i mindre bitar så att du inte behöver tina upp all deg.
- Det går att byta ut alla mejeriprodukter i receptet mot laktosfria.