Debatt

Hyllar KDU kärnvapen före pacifism?

Vi är mycket förvånade över jämförelsen där pacifism nedvärderas till förmån för försvar med kärnvapen.

Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Vid Folk och försvars årliga konferens i Sälen i början av året gjorde KDU:s ordförande Sara Skyttedal ett uppseendeväckande uttalande där hon ansåg att “pacifism är ett värre hot än alla kärnvapenmakter tillsammans”. Hon beskrev också på ett nedvärderande sätt FN och EU:s uppgift som någon form av “magisk garant för fred”.

Vi är några av många ledande kristdemokrater som rea­gerat eftersom uttalandet ställer frågor om KDU:s syn på försvar, fred, säkerhet och kristdemokratisk försvarspolitik. Vi menar att ett försvar är nödvändigt, men att det ska vara fredsbevarande där både ett starkt civilt försvar behövs och att ickevåldsidealet behövs som komplement omsatt i politik och praktisk handling.

Vi tar helt avstånd från kärnvapen av många skäl, det riskerar och hotar världen av utplåning, det riskerar att användas av diktaturer, det tar en mycket stor del av resurser i anspråk som i stället behövs till demokratiarbete, bistånd och sociala satsningar. Ska vi tolka Skyttedals uttalande som att KDU står bakom kärnvapen som medel i ett fredsbevarande försvar?

Uttalandet visar på historielöshet främst efter det kalla krigets dagar under slutet av 1950-talet och 1960-talet då kärnvapenupprustningen ledde till ett omedelbart hot om kärnvapenskrig, med förödande konsekvenser.

Vi är mycket förvånade över jämförelsen där pacifism nedvärderas till förmån för försvar med kärnvapen. Synen på FN och EU:s roll är också förvånande där man har en viktig fredsbevarande roll i arbete för demokrati, fred och säkerhet. De kristdemokratiska fäderna stod bakom grundandet av det som i dag är EU, främst som fredsbevarande kraft i skuggan av två förödande världskrig.

Den pacifistiska ickevåldshandlingen är till sin natur en aktiv samhällshandling, som personifierats av till exempel Mahatma Ghandi, Martin Luther King och Nelson Mandela. Martin Luther King fick Nobels fredspris 1964. Som motbild till detta finns kärn­vapenländer som Indien, Nordkorea och Pakistan.

Vi menar att det inte finns en utopisk framtidsväg i en ofullkomlig värld, därför kan det ibland som sista utväg vara nödvändigt att med militärt våld säkra fred. Men huvud­inriktningen för Sverige och hela världen ska vara att vinna "kriget före kriget", det vill säga genom internationellt samarbete, handel och ekonomiskt utbyte. Genom detta förebyggs fred, rättvisa och säkerhet genom demokratiutveckling, bistånd med respekt för mänskliga rättigheter.

Några av oss som skriver betraktar sig som pacifister, andra gör det inte.

Men vi är alla bekymrade för att Skyttedals uttalande uttrycker en syn på försvar och säkerhet som står i motsats till en lång svensk tradition och som på avgörande punkter står i konflikt med kristdemokraternas principprogram.

Lennart Bondeson, Örebro

Lars O Molin, Örebro

Liza-Maria Norlin, Sundsvall

Matilda Granberg Stålbert, Göteborg

Arnold Carlzon, Värnamo

Ewa Sundkvist, Örebro

Lars Thunberg, Helsingborg

Daniel Sturesson, Höör

Powered by Labrador CMS