Debatt
Kaggeholm är en guldklimp att vårda
Samhället söker desperat efter miljöer som kan integrera människor och skapa helhet, skriver Per Håkansson.

Den primära uppgiften för folkrörelsen är att ge den enskilda människan livsutrymme och möjlighet att välja väg. Folkhögskolan är och har varit en banérförare för detta.
Mötet (läs: integrationen) fördjupas i folkhögskolan där det finns internat, där man delar livet även på fritiden. I dag har vi en stor grupp unga där internatet har betydelse som dörröppnare.
När allt fler folkhögskolor valt bort sina internat och förlagt sin verksamhet på dagtid, så riskerar man att förlora något av sin själ, trots folkbildningens pedagogik.
Samhället söker desperat efter miljöer som kan integrera människor och skapa helhet, lyssna in vad som sker!
Det är i detta läge förvånande att huvudmannen pingströrelsen går ut med en avsiktsförklaring att plocka bort en av de anrika internatskolorna.
Internatskolan Kaggeholm på Ekerö har 100 elevrum, högt specialiserade lärosalar och utbildningslinjer och en miljö vid Mälaren som är mycket speciell. Lägg därtill slottet med dess kulturella kvalitéer.
Nu när Pingst omorganiserats och tagit ledarskapet över bland annat Kaggeholm, så är det dags att ta ett ekonomiskt ansvar som tidigare vilat på Filadelfiaförsamlingen och senare enbart som ett statsstöd. Under mina 15 år som rektor på skolan investerade vi i storleksordningen 18 miljoner kronor.
Om skolan stärks ekonomiskt så har huvudmannen en ”vapensmedja” i toppklass, som under många år kommer att mejsla fram väl fungerande människor, det är ju detta det handlar om.
Lewi Petrus invigde Kaggeholm för drygt 70 år sedan med orden ”att skolan ska bli ett redskap som impregnerar unga från låghet och utanförskap”. Detta sker dagligen på internatskolan Kaggeholm. Den tiden åkte man med två färjor för att komma fram, nu dröjer det inte förrän förbifart Stockholm flyttar in Kaggeholm centralt i Mälardalen, så snälla – satsa på den guldklimpen.
Per Håkansson, rektor på Kaggeholm 1998–2013