Debatt
Kristen etikdebatt inte bara abort, homosex och stöd till Israel
Det är glädjande att tidningen Dagens debatt om kristen höger och vänster lockar nya deltagare. Bitte Assarmos inlägg (6/11)rymmer flera tänkbara aspekter, men hon har på åtminstone tre punkter misstolkat oss och Broderskapsrörelsen.
För det första gör vi inte anspråk på att vara den kristna vänstern, utan ett uttryck för en kristen vänster. För det andra förespråkar vi inte abort, men menar att ett förbud mot aborter skulle öka både lidande och etiska problem som kan uppstå i vissa oönskade graviditeter. För det tredje stödjer vi inte Hamas, men kritiserar Israels, USA:s och EU:s beslut att isolera den palestinska regering som utsetts i fria och rättvisa val.
Däremot välkomnar vi möjligheten att fördjupa resonemanget om vad som karakteriserar en kristen eller religiös höger respektive vänster i dagens politik. Religionen har en växande politisk närvaro, både i Sverige och övriga delar av världen, och det är viktigt att belysa de nyanser som inte syns om vi stannar vid fördomar och stereotyper.
Frågeställningen är inte ny. Den tyske filosofen Erich Fromm definierade i en annan tid skillnaden som:
1. Kristendomen som en kraft mig själv till glädje, nytta och evig salighet.
2. Kristendomen som en kraft till att förändra samhälle, strukturer, system, så att de verkar till största möjliga glädje och nytta för hela Skapelsen, människorna och miljön.
I den debatt som nu förs i tidningen Dagen syns en tydlig skillnad i att den grupp vi tycks utmana väsentligen söker begränsa kristen etik till tre frågor - förändrad abortlagstiftning, motstånd mot homosexuella äktenskap och stöd för staten Israels politik. Vi envisas med att hävda att kristen etik måste ha ett betydligt bredare anslag och framför allt kraftfyllt rymma frågor om rättvisa, försoning, mänskliga rättigheter och miljö.
Vi tror att kristen höger och vänster kan enas om att aborter rymmer stora etiska dilemman och att antalet måste minska. Medan högern främst vill angripa detta genom förbud och lägga ansvaret på den utsatta kvinnan, vill vi fokusera på förebyggande åtgärder och bygga ett samhälle där alla barn kan välkomnas.
Vi tror att kristen höger och vänster kan enas om staten Israels rätt till säkra och erkända gränser. Däremot tycks det vara svårt att nå enighet om att också palestinierna måste tillerkännas samma rätt.
Förra veckans amerikanska presidentval är en intressant indikator på religionens växande politiska roll. John Kerry som förlorade för fyra år sedan valde att se sin katolska tro som en privatsak som han inte tog med i debatten. Obama valde att delta med hela sig, också sin tro.
Därmed lyckades han bryta den amerikanska kristna högerns tolkningsföreträde och visa att kristen etik i politiken inte kan begränsas till sängkammarfrågor. Han visade att de avgörande etiska frågorna handlar om rättvisa och människors rätt till ett värdigt liv och att en modern kristen tro är öppen även mot andra trosuppfattningar.