Debatt
Kyrkor stänger i onödan - 50-gränsen är inte anpassad för verkligheten
Där vi satt i kyrkan var det 16 bänkrader mellan oss och närmsta sällskap framför oss, skriver Edvin och Sabina Bernhardsson.

För ett år sen, en vacker dag i slutet av augusti, gifte vi oss i Vadstena klosterkyrka. Förra söndagen, exakt ett år efter vår bröllopsdag, åker vi från Stockholm för att gå på högmässa i vår vigselkyrka.
Då möts vi av en lapp på dörren där står att maxantalet i kyrkan är uppnått – 50 personer – och att man är välkommen in efter gudstjänsten. Kyrkan är Sveriges fjärde största till storleken och har en bänkkapacitet på närmare 1 000 personer.
En kyrkvärd meddelar att vi måste gå ut på grund av Folkhälsomyndighetens maxgräns på 50 personer. Vi blir förvånade och frågar hur det kan gälla här – kyrkan är ju enorm och dessutom är väl en gudstjänst undantagen reglerna för event?
Kyrkvärden säger att det är order uppifrån och att vi tyvärr måste lämna eftersom gudstjänsten är ”full”. Vi står på oss och berättar att vi gärna vill fira gudstjänsten. Då berättar kyrkvärden att denne har fått tillåtelse att göra undantag om man har ”en viktig tacksägelse”. Vad bra tänker vi, vi har ju en viktig tacksägelse eftersom vi ju är här för att gå på högmässa i vår vigselkyrka på årsdagen för vår vigsel. Dessutom har vi åkt flera timmar för att komma hit. Men kyrkvärden håller inte med. Det tacksägelseämnet räcker tydligen inte. Kyrkvärden vidhåller att vi får lov att vänta utanför tills gudstjänsten är över och sedan komma in och tända ett ljus.
Vi ser oss omkring i kyrkan och ser hur otroligt glest det är i kyrkan. Och frågar om vi inte kan få sitta längst bak i kyrkan. Kyrkvärden meddelar att det kan vi inte, Folkhälsomyndigheten har sagt max 50 personer och kyrkvärden har order uppifrån. Vår tacksägelse anses inte vara stark nog för ett undantag.
Den här processen varar i flera minuter och under tiden har gudstjänsten hunnit börja. Och vi är inte ensamma om att ha blivit avvisade från gudstjänsten under dessa minuter. Vi tittar på varandra. Vi är oerhört besvikna. Då ångrar sig kyrkvärden plötsligt och säger ”Okej, om ni sätter er längst bak kan ni få stanna”.
Så vi sätter oss längst bak i kyrkan på en av de yttersta bänkraderna, väldigt glada över att få fira gudstjänst.
Det var en fin gudstjänst. Men vi kan inte låta bli att fundera över alla dem som visades bort och som inte släpptes in i kyrkan. Där vi satt var det 16 bänkrader mellan oss och närmsta sällskap framför oss. Och närmsta sällskap till höger om oss satt ungefär åtta meter bort.
Läs också Kyrkor vill ha klara besked från Folkhälsomyndigheten om gudstjänstfirande
Det här är inte rimligt. Det som gjorde oss mest illa berörda var att det krävdes att vi stod på oss och kunde argumentera för vår sak för att bli insläppta i kyrkan. Men det är det inte alla som kan eller orkar. Särskilt i dessa pandemitider, när så många mår väldigt dåligt. Inte heller alla har en tidigare relation till kyrkan och Gud men behöver båda för att söka tröst bort från en skrämmande samtid.
De allra flesta sitter hemma framför tv, radio och dator och lyssnar på gudstjänst. De människor som tar sig till kyrkan är de som verkligen känner ett behov av att vara i kyrkorummet. Tänk om det är någon som för första gången har tagit mod till sig att komma till kyrkan, någon som verkligen har ett andligt behov och mår dåligt. Så får man höra ”det finns inte plats för dig” eller ”din anledning att komma hit räcker inte för att bli insläppt”. Trots att man ser att det finns hur mycket plats som helst och fysisk distansering inte är ett problem. Vad sänder det för signaler?
Vi hoppas verkligen att det snarast reds ut vad som ska gälla, för Folkhälsomyndighetens riktlinjer som de laglydiga kyrkorna följer till punkt och pricka är inte anpassade efter verkligheten. Att små bykyrkor där 50 personer är att fylla kyrkan till bristningsgränsen och stora domkyrkor där 50 personer är som en droppe i havet har samma maxantal är inte rimligt. Vackra Vadstena Klosterkyrka skulle kunna ta emot bra många fler som sökte sig dit till söndagens gudstjänst. Vi hoppas av hela våra hjärtan att de slipper mötas av en smärtsamt och i onödan stängd kyrkport på söndag.
Edvin Bernhardsson
Sabina Bernhardsson, Stockholm
Läs också Amanda Lind: Kyrkor kan få undantag från 50-gränsen - om reglerna följs