Debatt
Nu behöver familjepolitiken ta plats på regeringens agenda
Svenska folket har valt ett nytt styre. Nu är det dags att regeringen arbetar för mer valfrihet, flexibilitet och ger goda förutsättningar för att barn ska kunna växa upp i trygga familjer, skriver Louise Hammargren, KDU.

Det är ingen hemlighet att vi kristdemokrater tror att trygga samhällen börjar med trygga familjer, och därför menar att familjen är samhällets viktigaste beståndsdel. De senaste åtta åren med Socialdemokraterna vid makten har vi sett flertalet familjefientliga politiska förslag. Politiken ska främja valfrihet och stödja familjer, inte styra.
Nu behöver den nya regeringen sätta framtidens familjepolitik på agendan, en politik som värnar valfrihet och ger goda förutsättningar för att alla barn ska ha en trygg familj att växa upp i.
Kommuner runt om i landet behöver ta ett ansvar för att motverka otrygghet, splittringar och konflikter inom familjen. Stökiga hem och bristande föräldraansvar kan leda till att barn och unga rör sig till andra miljöer bortom hemmet, såsom kriminella kretsar. Föräldrarna och framför allt barnen ska kunna lita på att ha samhällets fulla stöd och att det finns en hjälpande hand, om familjen skulle behöva det.
KDU vill därför att kommuner ska erbjuda familje- och föräldrarådgivning för att dels arbeta förebyggande för trygghet i familjer, och dels kunna hjälpa de familjer som redan befinner sig i kris. Inget barn ska behöva gå runt med en klump i magen i sitt eget hem.
Nu har vi chansen att vända den familjefientliga utvecklingen som varit dominerande i svensk politik.
Louise Hammargren, KDU
Familjer bör inte dumförklaras av politiken; familjen ska ges möjlighet att kunna fatta sina egna beslut om hur de vill utforma sin tillvaro och få ihop vardagspusslet. Det är en direkt omyndighetsförklaring av familjen med kvoterad föräldraförsäkring.
Därför borde KD i regeringsställning prioritera att verka för att göra föräldraförsäkringen fri. Det här är en viktig fråga för oss kristdemokrater – nu har vi chansen att vända den familjefientliga utvecklingen som varit dominerande i svensk politik. Familjen vet bäst själva vad som passar just deras livssituation, varför ska politiker i Rosenbad bestämma hur föräldrar ska dela upp föräldradagarna mellan sig?
Många gånger generaliserar man familjens utmaningar och ser från ett politiskt håll att den enda lösningen är att implementera politiska pekpinnar för att skapa en trygg familj, i stället för att skapa förutsättningar för en trygg familj. Politiken ska stötta och inte styra.
Familjepolitiken får för den delen inte heller enbart landa i repressiv lagstiftning, vilket oftast brukar vara fallet. Reformer som till exempel sänkt inkomstskatt bör initieras bland annat för att fler familjer ska få behålla mer pengar i plånboken och skapa en tryggare ekonomisk grund.
Man bör även införa en barnpeng där familjen själv ska kunna välja att använda den för att betala en förskoleplats, eller till exempel att någon i barnets närhet – som en mor/farförälder – sköter barnomsorgen.
Barnperspektivet ska alltid vara i fokus, alla barn är inte lika och har inte samma förutsättningar. Därför ska det finnas en valfrihet och flexibilitet för föräldrarna att välja det som passar bäst för just deras barn och familjesituation. Barnpengen är en viktig reform för att underlätta för familjers vardag att gå ihop och säkra goda förutsättningar för starka och trygga familjer.
Svenska folket har valt ett nytt styre. Nu är det dags att sätta familjepolitiken högt upp på agendan och arbeta för mer valfrihet, flexibilitet och skapa goda förutsättningar för att barn ska kunna växa upp i en trygg familj. Som en av samhällets viktigaste beståndsdelar bör familjen inte tas för givet, i stället ska den värnas och stärkas.