Dokument
Adopterade får frågor om de är köpta
“Som adoptivmamma är detta givetvis något som skär rakt in i hjärtat”, säger Sara Hellberg.

Efter den senaste tidens negativa rapportering om adoptionsverksamhet och stulna barn berättar adoptivmamman Sara Hellberg att flera av adoptivbarnen i Forever Families har fått frågor om de är köpta.
Sara och Tobias Hellberg har adopterat två pojkar från Sydafrika. De är också medlemmar i Forever Families – en förening för familjer med adoptivbarn från Sydafrika. Nu berättar Sara Hellberg att flera av adoptivbarnen i föreningen har fått olustiga frågor.
– Det har inte drabbat våra pojkar, men vi har fått exempel från andra i gruppen om att deras barn har mötts av frågan “Är ni också köpta?”. Som adoptivmamma är detta givetvis något som skär rakt in i hjärtat, säger hon till Dagen.
Efter DN:s granskning av illegala adoptioner har problematiken diskuterats flitigt bland medlemmarna i Forever Families.
– Vi är förtvivlade över innehållet i DN-artikeln och tycker precis som alla andra att detta är fullständigt oacceptabelt och tyvärr helt omöjligt att rätta till i efter hand. Vi tycker självklart att det är oerhört viktigt att endast legala adoptioner får genomföras.
Bara adoptioner till kristna familjer
Samtidigt som Sara Hellberg har förståelse för att adopterade är negativa till adoptioner som fenomen menar hon att det skulle vara bra om de mindre kritiska också uttalade sig. Hon betonar att det behövs en balanserad bild.
Saras och Tobias äldste adoptivson Adam fyller 16 i sommar medan Noah har fyllt 12 i år. Adoptionerna, som genomfördes 2005 respektive 2009, förmedlades via Adoptionscentrum i Sverige och den kristna organisationen Abba Adoption i Sydafrika. Abba Adoption, som endast förmedlar adoptioner till kristna familjer, samarbetar i sin tur med flera barnhem, bland annat Door of Hope.
– Båda våra pojkar kommer därifrån, berättar Sara Hellberg.
– Det finns en liten lucka in till barnhemmet där mammor anonymt kan lämna sina barn, men vi har namnen på mammorna till båda våra pojkar.

Pärm med annonserna
En återkommande kritik mot internationella adoptioner handlar om att adoptioner har genomförts utan grundliga undersökningar kring barnens förutsättningar att växa upp i sina ursprungsländer.
Sydafrika är ett relativt nytt adoptionsland – och landet har ett system för hur adoptioner ska gå till. I ett första skede eftersöks släktingar via annonser i tidningar. Nästa steg är att undersöka möjligheten till inhemsk adoption och först därefter blir frågan om adoption till utlandet aktuell.
På en fråga om hon och Tobias säkerställde att deras pojkar inte hade köpts eller kommit till barnhemmet Door of Hope på något liknande sätt medger hon att de inte gjorde några egna efterforskningar.
– Men jag känner mig väldigt trygg med att allt har gått rätt till. I pärmen som vi har fått från Abba Adoptions finns bland annat annonserna som visar att de har sökt efter släktingar.
Ni har namnet på pojkarnas biologiska mammor, hade det inte varit enklare att fråga dem om det fanns några släktingar?
– Abba Adoption frågade mammorna om det fanns några anhöriga som skulle kunna ta hand om barnen, men det fanns det inte enligt dem. Annonseringen i tidningarna var nog mest för att försäkra sig om detta.
Och när det gäller Adam och Noah förklarar Sara Hellberg att hon tror att det var Guds tanke att just de skulle bli en del av familjen Hellberg.
– Jag menar inte att det var Guds mening att de skulle överges eller att vi inte skulle kunna få biologiska barn. Men jag tror att Gud fanns med i själva matchningsprocessen.