Dokument
Ärkebiskopsvalet - så går det till
Från plädering till en slutlig valomgång - nu är processen att utse en ny ärkebiskop igång

Lagom till midsommar kommer det att vara klart. Då har Svenska kyrkan valt en ny ärkebiskop. Så här kommer det att gå till.
En ny svenskkyrklig ärkebiskop utses via ett demokratisk val, där omkring tusen röstberättigade kommer att delta. Själva valet sker i flera steg, det första inträffade den 15:e mars med ett så kallat pläderingsmöte. Där fick de som ska rösta själva tala sig varma för en kandidat, vilket innebar att fem personer omnämndes: Martin Modéus, Johan Dalman, Mikael Mogren, Karin Johannesson och Fredrik Modéus. Samtliga är i dag biskopar i Svenska kyrkan.
Femprocentsspärr
Nästa steg är nomineringsvalet, vilket sker den 30 mars. Syftet med detta val är att gallra ut ett fåtal kandidater till det slutliga ärkebiskopsvalet.
För att gå vidare i processen ska en kandidat få fem procent av rösterna eller mer i nomineringsvalet. Alla som kommer över femprocentsspärren går vidare till det riktiga ärkebiskopsvalet, oavsett hur många det är. Samtidigt måste minst fem kandidater gå vidare, även om vissa kanske inte når upp till den uppsatta spärren.
Under april månad ska kandidaterna som gått vidare från nomineringsvalet presenteras lite närmare, främst via en utfrågning som hålls den 22 april i Lötenkyrkan i Uppsala.
Slutliga valet
Själva valet äger sedan rum den 18 maj. Får någon över 50 procent av rösterna har kyrkan valt en ny ärkebiskop, annars går de två främsta kandidaterna vidare till en andra valomgång som hålls den 8 juni. Så lagom till midsommar ska processen vara klar.
Makten ligger nu hos de utvalda delegaterna som tillåts rösta i valet. Det är en blandning av förtroendevalda och kyrkligt anställda som deltar, där de som sitter i stiftsstyrelser och domkapitel i kyrkans samtliga 13 stift är röstberättigade.
Eftersom ärkebiskopen är knuten till Uppsala stift kommer också samtliga präster och diakoner i stiftet få vara med och rösta, vilket blir ungefär 600 personer. Deras röster kommer sedan att delas med tio, för att inte ett enskilt stift ska kunna avgöra ärkebiskopsvalet på egen hand.
Uppskattningsvis är det cirka 1 000 personer som kommer att delta i ärkebiskopsvalet.