Dokument

Bjärka-Säby: Ett religiöst och kulturellt centrum

För 34 år sedan donerade godsägaren Oscar Ekman med familj slottet till Sionförsamlingen i Linköping med en önskan att det skulle ”förbli ett religiöst och kulturellt centrum med ekumenisk profil”.

Huvudgudstjänst. Varje söndag morgon firas mässa enligt västkyrkans tradition i kapellet på Nya slottet Bjärka-Säby. Den absolut viktigaste gudstjänsten, enligt Peter Halldorf.
Publisert Sist oppdatert

1980: Den sista mars offentliggörs donationen av Nya slottet Bjärka-Säby till Sionförsamlingen i Linköping. Familjen Ekman, som står för donationen, uttrycker i gåvobrevet en önskan att platsen ska förbli ett religiöst och kulturellt centrum med ekumenisk profil.

1982: Bibelskolan startas på Bjärka-Säby. Samma år öppnas ett café i Nya slottet.

1990: Peter Halldorf slutar sin anställning som pastor i Sionförsamlingen, men fortsätter att undervisa på bibelskolan och predikar även regelbundet i församlingen.

1994: Förlaget Nytt Liv i Alingsås startar under hösten tidskriften Pilgrim med Peter Halldorf som redaktör. Ett kontor hyrs på Nya slottet för arbetet.

1996: En församlingsanknuten kommunitet grundas efter ett beslut i Sionförsamlingens äldstekår. Det regelbundna gudstjänstlivet inleds med dagliga tideböner och firande av mässa varje söndagsmorgon.

2008: Den 30 januari invigs Johannesakademin, en ekumenisk studie- och samtalsmiljö som vill fördjupa det ökande intresset för det gemensamma arvet från den tidiga kristna kyrkan. Samma år blir Ekumeniska kommuniteten en självständig ideell förening. Den nya föreningen konstitueras på pingstdagen, den 1 juni.

2010: Sionförsamlingens ledning intensifierar arbetet med att bearbeta spänningarna kring verksamheten på Bjärka-Säby.

2012: Marcus Sönnerbrandt kallas som ny föreståndare för Sionförsamlingen efter Anders Ekstedt. Sönnerbrandt börjar sin tjänst den 1 september. Den 15 oktober tar han över föreståndarskapet. Samma höst börjar en grupp medlemmar på eget initiativ samlas till bön och samtal kring sin oro för Bjärka-Säby.

2013: Marcus Sönnerbrandt möter under försommaren kommuniteten i en rad samtal om vilka riktlinjer som ska gälla för arbetet i fortsättningen. Kommuniteten beslutar sig för att upphöra med onsdagseukaristin på Bjärka-Säby. Den 19 oktober hålls församlingsforum då föreståndaren klargör hur ledningen vill gå vidare med Bjärka-Säby och kommuniteten. November blir en bön- och fastemånad och innan året är slut har församlingen köpt folkparken Cupolen dit de kommer att flytta verksamheten under 2014.

2014: Medlemmen Lasse Alfredsson, som ingår i gruppen kritiker, skriver öppet brev till församlingsledningen och får svar. Brevskrivarna uttrycker en stark oro att svensk frikyrklighet håller på att katoliseras och att Peter Halldorf och Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby är en kraft som bidrar till den utvecklingen. 16 medlemmar lämnar församlingen på församlingsmötet den 16 mars. Församlingsledningen presenterar en rad åtgärder som ska göra församlingens dna mer synligt i verksamheten på Bjärka-Säby.

2017: Jonas Eveborn, föreståndare i Missionsförsamlingen i Linköping, ersätter Peter Halldorf som föreståndare för Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby.

2021: Sionförsamlingen, som sedan 2018 heter Pingstkyrkan i Linköping, säger upp avtalet med Bjärka-Säby.

Powered by Labrador CMS