Dokument

Dagen listar 19 kristna lobbyorganisationer

Dagen har gjort en genomgång av ett antal påverkansaktörer som arbetar på kristen grund – eller som utövar påtryckningsarbete inom områden med kristen koppling.

Sveriges kristna råd utövar påverkansarbete mot regeringen, som i det här fallet då Juluppropet lämnas över till justitieminister Morgan Johansson.
Publisert Sist oppdatert
Blå Bandet
Blå Bandet

Blå bandet:

Blå Bandet är en nykterhetsrörelse på kristen grund som grundades i USA 1876. Till Sverige kom idén 1883. ”Blå Bandet arbetar för en alkoholpolitik där människor som inte vill eller kan leva med alkoholen står i centrum. Vi vill att solidaritet och omtanke för våra medmänniskor ska prägla alkoholpolitiken. Blå Bandet vill vara en positiv påläst påtryckargrupp i utformningen av framtidens alkoholpolitik.”

Läs mer |Blå bandet: Problematiskt med hemkört

Läs mer |Möjligt att välja bort Gud i nykterhetsgrupp på kristen grund

Clapham institutet
Clapham institutet

Claphaminstitutet:

Tankesmedjan grundades 2008 då ett 70-tal kristna ledare var samlade i riks­dagen. ”Det de hade gemensamt var deras längtan efter att se kristen tro och kristna värderingar få genomslag i samhället som ett motvärn mot den nyttomaximerande sekulära materialismen som man kunde se var ett hot mot människovärdet och rättfärdigheten i samhället också i vår tid.” Clapham­institutet arbetar genom bland annat debattartiklar och egna rapporter.

Läs mer |Claphaminstitutet kräver svar av Falu kommun om Lugnetkyrkan

Läs mer |Claphaminstitutet inrättar ett forskningsråd

Concord
Concord

Concord Sverige:

En plattform med 68 medlemsorganisationer. ”Tillsammans vill vi påverka Sveriges och EU:s utvecklingspolitik för en hållbar och fredlig värld utan fattigdom och orättvisor.” Bland medlemsorganisationerna finns Act Svenska kyrkan, Caritas, Diakonia, Erikshjälpen, Kristna freds­rörelsen, Läkarmissionen, PMU, Sensus, Svenska missionsrådet samt Sveriges kristna råd.

Läs mer |Regeringen kritiseras av biståndsaktörer

Familjen först

Insamlingsstiftelsen grundades 2016. Ska enligt ett upprop på deras webbplats ”stödja initiativ som gäller betydelsen och värdet av kristen etik, respekten för människans rätt till liv, fri- och rättigheter”. Där står också att stiftelsens ändamål är att ”bidra till undervisning eller utbildning och vetenskaplig forskning samt opinionsbildande för familjen och övriga områden som nämns i uppropet, samt att vara en tankesmedja för detsamma”.

Läs mer |Överläkare Sven Román: Behandlingar av könsdysfori är en epidemi

Forum – idéburna organisationer med social inriktning
Forum – idéburna organisationer med social inriktning

Forum – idéburna organisationer med social inriktning:

Har bedrivit sin verksamhet i över 20 år. Bland de drygt 40 medlemsorganisationerna finns bland annat Bilda, Erikshjälpen, Frälsningsarmén, LP-verksam­heten, Sensus och Svenska kyrkan. ”Forums idé och värdegrund handlar om att sätta civilsamhället på den politiska agendan. Vi jobbar för ett fritt och självständigt civilsamhälle som har ett naturligt utrymme att verka i vårt samhälle.”

Förbundet kristen humanism
Förbundet kristen humanism

Förbundet kristen humanism:

Bildades 1971 och har på senare år bland annat engagerat sig i kampanjen ”Ship to Gaza” liksom Påskuppropet för flyktingamnesti, dessutom antagit uttalande mot nazism. ”Kristen tro säger oss att livet har mening och sammanhang. Världen är resultatet av att Gud skapar ständigt på nytt. Varje levande varelse har ett värde i sig. Vi människor hör samman med jorden och med allt som lever.”

Läs mer |Vitt skilda ämnen om kulturens kraft

Giva Sverige
Giva Sverige

Giva Sverige (tidigare Frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII):

Branschorgan för närmare 160 svenska insamlingsorganisationer. ”Giva Sveriges uppdrag är att förbättra förutsättningarna för våra medlemmar att samla in gåvor på ett förtroendein­givande sätt. Därför arbetar vi med olika frågor som påverkar möjligheterna att samla in eller ge gåvor. Vi bidrar med kunskap inom våra områden och bildar opinion i frågor av betydelse för ideell sektor och insamlande organisationer.”

Läs mer |Svenskarna skänker mer till välgörenhet

God Jord
God Jord

God jord:

Syftet med den kristna organisation, som grundades 2017, är att ”hjälpa individer och kyrkor att leva hållbara liv som speglar Jesus osjälviskhet och Faderns kärlek till sin skapelse”.

Läs mer |God Jord: Fossila bränslen är en knäckfråga för kyrkan

Kristna Fredsrörelsen
Kristna Fredsrörelsen

Kristna freds:

Kristna fredsrörelsen bildades 1919 utifrån erfarenheterna från första världs­kriget. Verksamheten omfattar bland annat påverkansarbete och opinionsbildning i frågor om fred och mänskliga rättigheter. ”Vi sprider information, bildar opinion och påverkar myndigheter och beslutsfattare för att bidra till en politik som förebygger konflikter samt främjar mänsklig säkerhet och mänskliga rättigheter.”

Läs mer |Kristna freds: Se över vapenexporten till Indien

Läs mer |Kristna Freds: EU borde inte investera i dödsmaskiner

Kristna friskolerådet
Kristna friskolerådet

Kristna friskolerådet:

Kristna friskolerådet har bland annat till uppgift ”att arbeta för att trosfrihet och mänskliga rättigheter tillämpas på skolområdet”. Organisationen skriver bland annat debattartiklar.

Läs mer |Kristna friskolerådet välkomnar skärpta regler

Läs mer |Kristna friskolerådet tar de muslimska skolorna i försvar

Livsval
Livsval

Livsval:

Målet för föreningen, som grundades 2017, är ett Sverige ”där ingen önskar abort, trots att den medicinska tekniken finns”. Organisationen vill vara en samverkansorganisation för andra som jobbar för samma sak. De vill också att Sveriges kristna och kyrkoledare ska tala mer om de ofödda barnen. ”Vi tror att en förändring kan ske i vårt land om vanliga svenska kristna börjar sprida detta budskap i sin närhet”, skriver föreningen.

Läs mer |Livsval driver frågor om abort och människovärde

MRO – Människorätt för ofödda (MRO):

Den mest aktivistiska grenen av abortmotståndet i Sverige. MRO accepterar abort då kvinnans liv är i fara, men inte vid våldtäkt eller incest. Använder bilder på aborterade foster för att väcka opinion.

Läs mer |Abort etiskt enkelt men pastoralt svårt

Människovärde (tidigare Ja till livet och Provita):

Föreningen bildades 2017 och jobbar med sex fokusområden: Abort, dödshjälp, fosterdiagnostik, samvetsfrihet, sexuell hälsa samt surrogatmödraskap.

Läs mer |Samvetsfrihet är en mänsklig rättighet

Respekt till livet:

Katolska Respekt till livet arbetar för att främja det mänskliga livets okränkbarhet. Detta gör att man även engagerar sig i frågan om dödshjälp samt stamcellsforskning. Respekt till livet är ett stiftsorgan inom katolska kyrkan och grundades 1999 av biskop (och numera kardinal) Anders Arborelius.

Läs mer |Här är Sveriges största anti-abortorganisationer

Svenska Evangeliska Alliansen
Svenska Evangeliska Alliansen

Svenska evangeliska alliansen (SEA):

Svenska evangeliska alliansen är en nätverksorganisation bestående av församlingar och enskilda kristna. Organisationen, som grundades 2001, arrangerar och medverkar i debatter, manifestationer, panelsamtal och seminarier. Några av ämnena som berörs är religionsfrihet och människovärde, Bibelns trovärdighet, förföljda kristna, dödshjälp och abort, sexualundervisning samt Jesu uppståndelse och exklusivitet.

Läs mer |SEA: Utredning om bidrag till trossamfund oroar

Svenska missionsrådet
Svenska missionsrådet

Svenska missionsrådet (SMR):

Ekumenisk paraplyorganisation, bildat 1912, med 34 medlemmar. Målet med informations- och kommunikationsinsatserna är att öka kunskapen – och skapa engagemang – hos allmän­heten om de globala målen, och religionens roll, inom Agenda 2030. ”Slutligen vill vi att de [allmänheten] ska öka sin kunskap och sitt engagemang för religions- och övertygelsefrihet som en mänsklig rättighet.”

Läs mer |Svenska missionsrådet förblir missionsråd

Sveriges krsitan råd.
Sveriges krsitan råd.

Sveriges kristna råd (SKR):

Organisationen som bildades i slutet av 1992 består av 26 medlemskyrkor och tre observatörer fördelade på fyra kyrkofamiljer. SKR:s syfte är att ”erbjuda mötesplatser för idé­utbyte, skapa nätverk, ge kommunikationsservice, stöd för ekumenisk utveckling och samordning av gemensamma aktiviteter”. ”Opinion” är ett av SKR:s huvudområden. I verksamhetsberättelsen för åren 2017–2018 talar SKR om ett ”växande påverkansarbete”. SKR förklarar vidare att det mesta påverkansarbetet har handlat om ”migration och integration”.

Läs mer |”Jesus var supertydlig – det behöver vi också vara”

Tro och Solidaritet.
Tro och Solidaritet.

Tro och solidaritet:

Grundades som Sveriges kristna socialdemokraters förbund 1929 och var under många år känt som Broderskapsrörelsen.

Läs mer |Tro och solidaritet organiserar både troende och sekulära

###

Vänskapsförbundet Sverige-Israel:

Bildades 1953. ”Vänskapsförbundet Sverige-Israel är ett religiöst och politiskt obundet vänskapsförbund med syfte att främja kulturellt utbyte och information om Israel som sin främsta målsättning.” Detta sker bland annat genom att ”delta i debatten om Israel”.

Läs mer |Israelvänner höll manifestation mot ökande antisemitism

Följande typer av organisationer ingår inte i sammanställningen: Tidningar och tidskrifter Kyrkor och samfund Studieförbund Hjälp- och biståndsorganisationer Organisationer som primärt bedriver verksamhet utomlands

Har vi missat någon organisation? Hör av dig till Johannes Ottestig så uppdaterar vi listan!

Powered by Labrador CMS