Dokument
Domstol: Kristen friskola får inte ifrågasätta evolutionsteorin
Adventistsamfundets grund- och gymnasieskola missnöjda - men tänker följa utslag

RIMBO. Den svenska skolan ska uppmuntra eleverna till kritiskt tänkande. Men evolutionsteorin som vetenskap får aldrig ifrågasättas eller problematiseras – det har kammarrätten slagit fast i en dom som innebär slutet på en fyra år lång process.
– Vi ser att mångfald i samhället skrämmer, säger Thore Karlsson, rektor för den konfessionella Ekebyholmsskolan i Norrtälje kommun.
Ekebyholmsskolan ligger vackert vid sjön Syningen strax utanför Rimbo mellan Knivsta och Norrtälje. Här har Adventistsamfundet bedrivit skolverksamhet sedan 1932 då de köpte Ekebyholms slott. Slottet, som byggdes på 1600-talet, används fortfarande som matsal, men undervisningen äger rum i den nuvarande skolbyggnaden några stenkast från slottet.
På gräsytan mellan byggnaderna syns elever och inne i korridorerna och trapphusen är det också liv och rörelse. Sammantaget känns det som en ganska vanlig skola i en ovanligt idyllisk miljö. Men ända sedan 2018 har skolan och dess ledning varit indragen i en utdragen konflikt med Skolinspektionen.
Allt började då en anonym vårdnadshavare anmälde Ekebyholmsskolan till Skolinspektionen. Enligt anmälan fanns det bland annat brister i undervisningen om evolutionsteorin på skolans biologilektioner.
Myndigheten inledde en granskning och landade i slutsatsen att “religiösa berättelser om människans och jordens ursprung har jämställts med vetenskapliga teorier om evolution och jordens tillkomst” och krävde förändringar.
Ekebyholmsskolans rektor Thore Karlsson och skolchefen Bobby Sjölander ställde sig frågande till kritiken och påbörjade en internutredning som visade att det inte hade begåtts några fel. Skolinspektionen hävdade samtidigt att brister kvarstod och efter att ha hotat med vite valde skolans huvudman att överklaga beslutet (först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten) för att få in en neutral tredje part i utredningen.
– Vi hade aldrig tidigare i utredningen tänkt att vi skulle behöva vända oss till domstol, säger Thore Karlsson som förklarar att skolan inte kände att det fanns någon konstruktiv dialog med myndighetens utredare.

Lista med kritiska forskare
I centrum för granskningen finns ett bildspel om evolutionen och dess historiska bakgrund och utveckling till i dag, som tidigare använts vid ett tillfälle på en biologilektion. På en av bilderna står det att de allra flesta forskare ställer sig bakom Darwins teori om evolution “men en växande skara menar att det finns allt för många problem och att den inte fullt ut kan förklara livets komplexitet”.
För att exemplifiera detta hänvisas det på en annan bild till en lista, framtagen av en amerikansk tankesmedja, med över 1 000 forskare som är skeptiska till slumpmässiga mutationer och det naturliga urvalet. (Bland undertecknarna finns Lennart Möller, tidigare professor i miljömedicin på Karolinska institutet i Stockholm samt styrelseordförande för EFS och drivande bakom Jesusmanifestationen, som avled i slutet av förra året.)
Ekebyholmsskolans rektor Thore Karlsson har hela tiden argumenterat för att skolan lär ut evolutionsteorin enligt kursplanen i biologi – men att eleverna, också enligt läroplanen, har rätt att enligt vetenskapliga principer kunna ställa frågor, problematisera och kritiskt granska all kunskap och vetenskap.

Detta håller inte Skolinspektionen med om. Och myndigheten har även fått stöd från sin systermyndighet, Skolverket.
“Evolutionsteorin är den vetenskapliga förklaringsmodell som beskriver hur allt liv på jorden har utvecklats från en gemensam urform (utan inblandning av en skapare eller intelligent kraft). Evolutionsteorin är inte någon ‘hypotes eller teori’ som det finns evidens för och emot. Evolutionsteorin är så nära man kan komma en vetenskaplig sanning och det finns inte någon forskning som motbevisar den”, skrev Skolverket i ett yttrande till skolan 2019.
Apropå listan med forskarna som ifrågasätter evolutionsteorin beskrev Skolverket dem som förespråkare för kreationism och intelligent design. Ekebyholmsskolan menar å sin sida att det är den vetenskapliga frågan, om det finns evidens för eller emot en vetenskaplig teori, som är avgörande i sakfrågan, oavsett vilken världsbild eller konfession forskaren identifierar sig med.
“En viss frustration”
När vi ses på Thore Karlssons tjänsterum den 25 april i år har det gått en dryg månad sedan kammarrätten meddelade sin dom. Thore Karlsson och Bobby Sjölander konstaterar att beskedet innebar slutet på en tröttsam process. Men de är inte helt nöjda med utfallet.
I domen står det bland annat att skolan inte ska undervisa om kritik mot evolutionsteorin, “än mindre framställa ovetenskapligt ifrågasättande av evolutionsteorin som vetenskapligt”.
– De har tolkat lagen på det här sättet och det kommer vi att följa, säger Bobby Sjölander.

– Vi tycker att skolan ska gå i takt med naturvetenskapen genom att vara insatt i forskningens utveckling och bredda förståelsen att det faktiskt finns forskare inom evolutionsteorin som anser att teorin förändras och utvecklas med ny evidens hela tiden. Skolan anser att Skolverkets uttalande om att evolutionsteorin är en vetenskaplig sanning, vilken det inte finns någon forskning som motbevisar, är häpnadsväckande. Men nu har kammarrätten sagt sitt och trots att det finns en viss frustration över att vi inte får göra det som vi tror att skollagen faktiskt säger, så kommer vi att rätta oss efter beslutet i väntan på nya riktlinjer från Skolverket, betonar han.
Jämför med religionsundervisningen
Thore Karlsson tar fram läroplanen och börjar läsa om skolans värdegrund och uppdrag:
– Det står bland annat att skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Det står också att skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram samt att föräldrar ska vara förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen. Dessutom står det att det är nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska information, fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ.
Enligt Thore Karlsson är det här som evolutionsteorin kommer in i bilden. Han jämför med skolans religionsundervisning.
– Vi undervisar om de olika världsreligionerna, men säger inte att en viss religion är sann, “det här måste ni tro på”. På samma sätt säger vi inte, då vi undervisar om den vetenskapliga evolutionsteorin, att den är sann och att den inte får ifrågasättas. Vad ska en biologilärare säga om en elev uttrycker tvivel kring evolutionsteorin? Det kan uppfattas integritetskränkande mot den troende att säga att evolutionsteorin är sanningen och att den inte får ifrågasättas.
“Problem med demokratin i världen”
Thore Karlsson förklarar att han personligen inte har några problem med tron på evolutionsteorin. Och han poängterar att den, efter kammarrättens dom, inte kommer att problematiseras på biologilektionerna framöver.
– Vi kommer att undervisa om evolutionsteorin, men på ett neutralt och allsidigt sätt utan att därmed fastslå att alla ska anse att detta är den enda ofelbara sanningen.

Är det just evolutionsteorin som ni menar att eleverna behöver ha ett kritiskt förhållningssätt till eller finns det andra områden där ni också betonar det?
– Absolut. Vi har ju ett aktuellt problem med demokratin i världen som går så här, svarar Thore Karlsson och pekar nedåt med handen.
– Vårt uppdrag att vara kritiskt granskande ska genomsyra all kunskap. Vad är sanning när du får del av så mycket information kontra desinformation och kunskap såväl som falsk kunskap? Det gäller för oss i skolan att exempelvis träna eleverna att kunna hantera och vara kritisk mot information på internet och i medier.
“Varför måste alla tänka precis likadant?”
Frågan från Thore Karlsson om vad en biologilärare ska säga i det fall en elev uttrycker tvivel kring evolutionsteorin har på sätt och vis redan besvarats av Skolinspektionen. I ett beslut i ärendet har myndigheten slagit fast att enskilda individers privata uppfattningar inte får påverka undervisningen på ett sätt som riskerar saklighet och allsidighet.
“En lärare som till exempel möter uppfattningar om att jorden är platt, att Förintelsen inte ägt rum eller att jorden inte är flera miljarder år gammal, behöver bemöta dessa åsikter med vetenskapligt grundad kunskap. Motsvarande gäller evolutionsteorin.”

Skolinspektionen vill inte utveckla hur en lärare ska agera om en elev exempelvis räcker upp handen och säger “mina föräldrar tror inte på evolutionsteorin”. De hänvisar i stället till Skolverket som ger ett generellt svar.
– Vi har åsiktsfrihet och religionsfrihet i Sverige. Men tro och åsikter är inte vetenskap som utbildningen ska vila på, enligt skollagen. Evolutionsteorin, den enda vetenskapliga teorin om livets utveckling, ska inte relativiseras i undervisningen. I skolan ska elever utveckla förmågor för att kunna skilja på åsikter och vetenskap, säger Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket, till Dagen.

Enligt Bobby Sjölander, som var rektor på Ekebyholmsskolan 1999–2002, har dialogen med skolmyndigheterna tidigare varit god. Men han menar att samtalsklimatet har förändrats på senare år.
– Det har känts som att Skolinspektionen har velat hitta något som är fel för att använda i en större diskussion om konfessionella friskolor i samhället. Det är så vi har upplevt det hela, att det har funnits en ovilja att förstå det vi försöker säga.
Han kopplar ihop det med en trend i samhället.
– Alla konfessionella friskolor måste kunna inspekteras och styras, absolut. Men varför måste alla tänka precis likadant? Ska vi vara öppna mot människor som kommer från andra kulturer och tänker på ett annat sätt? Eller ska vi vara likriktade?
Bråk om morgonsamlingarna
När Ekebyholmsskolan, som består av grundskola och gymnasium, grundades för 90 år sedan fungerade den som Adventistsamfundets missionsskola och det fanns ett större internat. Sedan dess har mycket förändrats, numera kommer bland annat en majoritet av de omkring 250 eleverna från närområdet och inte ens tio procent av eleverna är uppvuxna i hem med en uttalad kristen bakgrund.
Oavsett tro och livsåskådning förväntas dock alla vara på plats vid morgonsamlingen varje måndag och fredag för högstadiet och gymnasiet. Syftet med samlingen är enligt skolan att eleverna ska få tid och sinnesro att fundera på etiska och moraliska dilemman i hur man ska bemöta varandra, samt de stora livsfrågorna. På samlingarna ges några tankar för dagen och det förekommer också att någon läser från Bibeln eller andra urkunder. Skolan hävdar att det är frivilligt att delta i eventuella konfessionella delar av samlingen (vilket skollagen säger att det måste vara), exempelvis en kort bön, men samma person som 2018 anmälde undervisningen om evolutionsteorin valde samtidigt att även anmäla morgonsamlingarna.

Genom hela den juridiska processen har formuleringarna i Skolinspektionens beslut varit en återkommande tvistefråga. Granskningen av morgonsamlingarna resulterade i att myndigheten slog fast att det förekom otillåtna konfessionella inslag. Myndigheten anmärkte specifikt på att samlingarna innehöll “upprepade” konfessionella inslag.
Frågan hos Ekebyholmsskolan blev då hur mycket färre konfessionella inslag det skulle vara för att Skolinspektionen skulle dra tillbaka kritiken? Ekebyholmsskolan bad om ett förtydligande, men responsen blev att det inte gick att ge något generellt svar.
Thore Karlsson hävdar att det är ett typexempel på hur Skolinspektionen har agerat i ärendet.
– Vi har aldrig fått svar på några av våra frågor, exempelvis på vilket sätt vi inte följer kurs- eller läroplanerna. Vi har flera gånger bett att Skolinspektionen ska beskriva det så att vi förstår vad vi förväntas åtgärda, säger han.

Även beslutet om morgonsamlingarna hamnade i förvaltningsrätten. Men till skillnad från evolutionsteorin – där Skolinspektionen fick rätt – höll domstolen med Ekebyholmsskolan i kritiken mot beslutet om morgonsamlingarna. Därmed upphävdes också Skolinspektionens beslut.
När det gäller samlingarna i dag säger Thore Karlsson till Dagen att de i princip fortsätter som tidigare.
– Eventuella förändringar kan vara att de som håller i samlingarna ännu mer medvetet tänker på framställningarna så att vi undviker att bli missförstådda i frågor som berör personlig livsåskådning.
Ska bli tydligare i besluten
Lars-Henrik Bergström, utredare på Skolinspektionen betonar i en kommentar till Dagen att kammarrätten har slagit fast att det har funnits brister i Ekebyholmsskolans undervisning.
– Utöver det har kammarrätten tittat på de åtgärder Skolinspektionen har sagt att skolan måste vidta för att komma till rätta med bristerna. Där har kammarrätten sagt att några av åtgärderna inte har varit tillräckligt precisa, alltså att det inte har varit tillräckligt tydligt exakt vad skolan måste göra enligt vårt beslut. I de fall åtgärderna inte var tillräckligt tydliga så har de avslagit dem.

Kommer ni, med tanke på kammarrättens dom, utforma era förelägganden annorlunda i framtiden för att säkerställa att kritiken om bristande tydlighet inte upprepas?
– Vi på Skolinspektionen försöker hela tiden att vara så tydliga som möjligt i våra beslut. Att kammarrätten tyckte att några av våra åtgärder inte var tillräckligt precisa tar vi med oss så att vi kan bli tydligare i framtiden.
Vill se samhällsdebatt om skolan och livets ursprung
Vad har vi då lärt oss av den här processen med Ekebyholmsskolan i den ena ringhörnan och Skolinspektionen i den andra?
1. Evolutionsteorin får aldrig ifrågasättas i biologiundervisningen.
2. Det räcker inte att Skolinspektionen beslutar att något måste förändras – kraven måste vara så tydligt formulerade att den kritiserade skolan vet exakt vad som behöver åtgärdas.

På sätt och vis kan man kanske därmed säga att matchen slutade oavgjort.
– Vi är tacksamma för att vi har fått många positiva besked i domstolarna och delvis svar på våra frågor. Nu vet vi tydligt vad det är som gäller och det tänker vi följa. Men det betyder inte att vi är hundraprocentigt nöjda. Vi skulle välkomna en samhällsdebatt i framtiden huruvida skolan ska vara mer öppen och ödmjuk i frågor som rör livets ursprung och utveckling. Detta borde vara självklart i ett land där man slår vakt om demokrati, mångfald och religionsfrihet, säger Bobby Sjölander.
Fotnot: I december i fjol – innan kammarrätten kom med sin dom – beslutade Skolinspektionen att avsluta ärendet. Som skäl till beslutet angavs att Ekebyholmsskolan hade åtgärdat de brister kopplade till evolutionsteorin som myndigheten tidigare hade anmärkt på.