Dokument

Evangelist: Jag bara älskar Fittja och människorna här

Nicole Metni: Vi är här för att stanna

Nicole Metni: För flera år sedan la Gud Fittja på mitt hjärta.
Evangelisten Nicole Metni: För flera år sedan la Gud Fittja på mitt hjärta.
Publisert Sist oppdatert

Fittja klassas som särskilt utsatt område. Behovet av sociala insatser är stort. Där kliver nu Botkyrka pingstförsamling in på allvar i en nyrenoverad lokal. Den ska bli en allmän plats för relationsbygge och aktiviteter, många med kvinnofokus.

– Och vi är här för att stanna, säger Nicole Metni.

I förorten Fittja är man rätt trött på projekt som lanseras med buller och bång för att sedan försvinna efter ett tag.

– Vi vill vara en långsiktig samhällsaktör på den här platsen, försäkrar Nicole.

Biblioteket och kyrkan

Hon jobbar halvtid på biblioteket i Fittja centrum och halvtid som evangelist i Botkyrka Pingst. Märklig kombination, kan tyckas. Men det tycker inte Nicole.

– Biblioteket i Fittja är inte bara en massa böcker, det är en institution med starkt medborgarfokus som vill ge människorna i området bättre möjligheter. Ett bättre liv.

Det passar en evangelist, tycker hon.

– Min roll är uppsökande och stödjande. Jag jobbar bland annat med språkutveckling och digitalisering.

Mångkulturell miljö

Att hennes far är från Libanon och att familjen har bott 3,5 år i hans hemland och att Nicole därför kan kommunicera på arabiska gör henne förstås inte mindre passande för jobbet i denna sjudande, mångkulturella miljö.

Engagemanget här är inte nytt för Botkyrka pingstförsamling, som i olika omgångar gjort satsningar i Fittja ända sedan 1970-talet. Men nu siktar man mot en synlig, långsiktig närvaro.

En av medlemmarna, barnmorskan Lena Lilja, berättar:

– För flera år sedan fick jag Fittja lagt på mitt hjärta. Vi hade husförsamlingar i flera olika kommundelar. Men ingenting liknande här. Jag tänkte främst på kvinnorna som satt hemma, isolerade bakom en språkmur. Hur kunde vi nå dem och hjälpa dem in i samhället?

Nattvandrade med andra kvinnor

Flera församlingsmedlemmar upplevde att Gud talade till dem om behoven i Fittja. Några sökte sig dit i sin profession, andra åkte dit regelbundet för att be.

2017 började Lena Lilja och Gudrun Viklund från pingstkyrkan att nattvandra tillsammans med kvinnor i området, de ville vara en positiv förebild för barn och ungdomar. Nicole hakade på.

– Vi knöt kontakter och började inbjuda till kvinnosamlingar i en lånad lokal. Men det gick trögt, inte många kom, minns Lena.

Skulle de lägga ned? Släppa tanken på att göra skillnad i Fittja? De bad Gud om ledning.

Då hände det. Församlingens evangelist Nicole fick ett halvtidsjobb i Fittja bibliotek, som flyttat in i nya fräscha lokaler. I den foajé som binder ihop biblioteket med en konsthall finns ett fint kök och ett utrymme för diverse aktiviteter.

– Där fick vi tillåtelse att vara med en kvinnogrupp på måndagar. Vi fikade inte bara med varandra, vi lagade mat, ordnade aktiviteter, tränade svenska, byggde relationer.

Fler och fler kom.

Naturliga kontakter en hjälp

– Alla hade något att tillföra. Vi lärde av varandra. Vi bjöd in kunnigt folk som höll föredrag om kvinnohälsa och andra viktiga saker. Det kom ända upp till 24 personer på våra samlingar, berättar Nicole.

Hennes biblioteksjobb gav naturliga kontakter, inte bara med ortens kvinnor och barn utan också med kommunen, som uppskattade initiativet.

Men så kom pandemin, och biblioteket slog igen. Då började pingstkyrkans pionjärer i Fittja att samla kvinnor och barn utomhus. Man umgicks under trevliga former.

– Gruppen krympte under den här tiden, men vi hade telefonnummer till alla och ringde runt och kollade läget. På det sättet kunde vi ändå hålla kontakt, säger Nicole.

– I somras samlade vi barn och ungdomar i parken och på torget. Vi fikade, lekte och umgicks.

Fittja, utanför Stockholm är uppsatt på listan över "Särskilt utsatta områden".

Språkträning och kafé

Och nu öppnar man ett socialt center i Fittja. I en nyrenoverad lokal blir det bland annat en second hand-butik med kafé, språkträning, läxhjälp och andra aktiviteter som möter aktuella behov.

Drömmen är att den nya lokalen ska få vara en “kyrka”. Bland annat hoppas man kunna starta Alfagrupper för intresserade.

Secondhandbutiken, som till en början håller öppet tisdagar och lördagar, kan förhoppningsvis ge ett bidrag till hyran. Men viktigare, tycker arrangörerna, är att ge arbetsträning och språkträning. Och att bygga relationer.

Efter nyår hoppas församlingen att man kan finnas i lokalen fler dagar i veckan med olika verksamheter och aktiviteter. Måndagssamlingarna i biblioteket fortsätter som förut.

– Målet med vårt arbete är att visa på möjligheterna till ett förvandlat liv och öppna dörren till en ljus och hoppfull framtid. Genom vår tro och det vi står för vill vi göra skillnad i Fittja, inte bara för kvinnorna, säger Lena.

Älskar den här platsen

När Nicole en höstdag med hög och klar luft guidar Dagen runt i ett av Sveriges 19 särskilt utsatta områden skiner hon i kapp med novembersolen.

– Jag bara älskar den här platsen och människorna här, säger hon.

Och det är kanske det som är nyckeln till framgång. Att älska platsen och människorna.


Powered by Labrador CMS