Dokument

Hur ska kristna tänka om pengar?

Bankchefen Jan-Gunnar Eurell och miljöaktivisten Sandra Edin är båda troende men har landat i olika inställning i fråga om konsumtion och pengar. ”Ett shoppingcenter är inte ett ondskans ställe som är förbjudet bara för att du är Jesu lärjunge, säger Jan-Gunnar Eurell.

DOKUMENT: BLACK FRIDAY
Jan-Gunnar Eurell, ställföreträdare VD på Ålandsbanken och Sandra Edin, ordförande på God jord.
Publisert Sist oppdatert

Black Friday, en högtidsdag för shopping. Samtidigt firar vi i helgen Första advent, den kristna högtiden som förebådar julens budskap om Jesusbarnet som föds i all enkelhet. Dagen har träffat en bankchef och en ideellt engagerad miljöaktivist för att prata tro och pengar.

Köp, köp, köp. Gallerian i centrala Stockholm lockar och pockar med sina erbjudanden. Från var och varannan butik strömmar inbjudande glad musik och skyltfönstren är noga pyntade och inramade med erbjudanden. Det är 50 procents rea här och 25-procentigt billigare där.

Människor passerar förbi i en strid ström och mitt i detta shoppingcenter har vi bestämt möte med Jan-Gunnar Eurell, ställföreträdare VD på Ålandsbanken.

– Det är full fart, säger han när han dyker upp några minuter sent med andan i halsen.

Skorna blänker och slipsen är randig. Jan-Gunnar, kyrkligt engagerad i Hillsong, visar sig snart vara ett riktigt energiknippe som kan prata pengar och Jesus med en väckelsepredikants passion.

Jan-Gunnar Eurell, ställföreträdare VD på Ålandsbanken.
Jan-Gunnar Eurell visar sig vara ett riktigt energiknippe som kan prata pengar och Jesus med en väckelsepredikants passion.

Nu är vi i en galleria, vad tycker om ett sådant här ställe?

– Jag vet inte om jag tycker något speciellt, om jag ska vara ärlig, svarar Jan-Gunnar, uppenbarligen ointresserad av shopping.

– Men det här är väl ett praktiskt sätt att samla allt på ett och samma ställe, det gör det hela lättare när någon vill handla något.

Vad tror du Jesus sagt om detta shoppingcenter?

– Jesus tyckte om att vara bland människor, så jag tror att han hade kommit hit och pratat med dem som är här. I grunden är ett shoppingcenter en plats där man hjälper folk att fylla ett behov, om du är hungrig så finns det en restaurang och så vidare. Jag tror inte att det här är ett ondskans ställe som är förbjudet bara för att du är Jesu lärjunge, säger Jan-Gunnar.

– Sedan kan man väl alltid lockas att köpa något på rea som man inte behöver.

När det gäller Black Friday, denna utlysta dag för shopping, säger Jan-Gunnar att han personligen inte är så intresserad utan han uppskattar hellre “Good Friday”, det vill säga långfredagen med det budskap som hör till om Jesus död och uppståndelse.

Jan-Gunnar Eurell, ställföreträdare VD på Ålandsbanken.
Jan-Gunnar Eurell uppskattar “Good Friday”, alltså Långfredagen.

Vad tänker du om den här second hand-butiken?

Sandra Edin står ensam utanför affären då Stadsmissionens second hand öppnar i Uppsalaförorten Gränby. Hon har gott om tid i dag, då hon är ledig från halvtidsjobbet som lärare och sina studier. Den putande magen vittnar också om att hon inom en inte alltför avlägsen framtid ska bli mamma.

– Här har jag fina minnen från min möhippa, säger Sandra om second hand-butiken vi går in i.

Hennes vänner gav henne 150 kronor att spendera för att köpa sina egna möhippekläder, affären valde de så klart med omsorg. Även nu, när Dagen möter henne, är de rödsvarta kläderna hon bär inköpta på second hand.

Sandra är sedan i våras ordförande för God jord, en ekumenisk kyrklig organisation med fokus på klimat och miljö. God jord är också uttalat emot den konsumtionshets de menar genomsyrar dagens samhälle.

Förutom det är Sandra också engagerad i Korskyrkan i Uppsala samt sitter i styrelsen för Evangeliska frikyrkan. Det märks att hon har tänkt till när det gäller pengar och konsumtion. Det handlar inte bara om kläderna hon bär utan också om sättet att prata, en kombination av eftertänksamhet och entusiasm.

– Att det finns massor av prylar som människor inte använder och det är fantastiskt om de kan komma till användning hos andra, utan att vi ska skapa en massa nytt.

Är det något fel på nytt?

– Nej, det är kanske inte fel, men vi behöver fundera och planera inför våra inköp och ställa oss frågor om det vi köper är nödvändigt eller inte. Olika människor kommer att komma till olika svar, så måste det få vara, men det jag efterfrågar är genomtänkta köp. Att man tänker på hur saker man köper har producerats och transporterats.

Second hand, menar hon, är därför ett bra sätt att köpa saker som redan finns utan att vi behöver producera mer.

Vad hade Jesus tyckt om Stadsmissionens second hand?

– Det är en spännande fråga. Man bör nog alltid vara försiktig med att uttala sig om vad Jesus hade sagt och tyckt, men något jag med säkerhet vet är att det finns stöd i Bibeln för att vi ska hjälpa dem som är i behov av hjälp och second hand är en bra verksamhet som jobbar med många aspekter av det kristna uppdraget.

Inte minst uppskattar Sandra att det man köper i den här affären går till att finansiera olika hjälpinsatser.

Vad tycker du om Black Friday, en dag som uppmanar folk att handla?

– Jag är inte emot konsumtion i sig, utan bara den överkonsumtion som påverkar planeten och människor som bor på den på ett negativt sätt. Jag väljer därför att inte handla på Black Friday i solidaritet med skapelsen.

Sandra säger att hon därför i protest ställt sig bakom “Buy nothing day” (Köp inget-dagen) för att markera mot ohållbar konsumtion. Samtidigt förstår hon att för vissa som inte har det så gott ställt kan Black Friday, eller andra typer av reor, vara viktigt då det är en möjlighet att köpa saker billigare än vanligt.

– Men samtidigt är Black Friday en dag som kan spä på vårt habegär och få oss att tro att vi behöver saker som vi inte behöver.

Sandra Edin, ordförande för God jord, en ekumenisk kyrklig organisation med fokus på klimat och miljö. (Natanael Gindemo)
Sandra Edin. (Natanael Gindemo)

Nu är vi tillbaka hos bankchefen Jan-Gunnar Eurell på Gallerian.

Hur ska kristna förhålla sig till pengar?

– Jesus pratar mycket om ansvaret att förvalta, säger Jan-Gunnar.

Det handlar då inte bara om pengar, utan det handlar lika mycket om att förvalta ett förtroende. För Jan-Gunnar hänger det här ändå ihop, för den som inte kan förvalta ett ekonomiskt förtroende kanske heller inte ska anförtros andra saker, “som är av verkligt värde”.

Jan-Gunnar menar att med pengar följer ett stort ansvar, inte minst gäller det honom själv som tjänar mer än genomsnittet.

– Jag skulle kunna köpa en ny Ferrari för mina pengar, eller så kan jag använda dem till att hjälpa och ge, säger han.

Jan-Gunnar Eurell, ställföreträdare VD på Ålandsbanken.
Jan-Gunnar Eurell, ställföreträdare VD på Ålandsbanken.

Att vara kristen och ha mycket pengar är inte fel, menar Jan-Gunnar, och exemplifierar det med flera bibelställen där pengar faktiskt spelat stor roll.

– Ta det här med den barmhärtige samariern, han var ju rik, säger han.

– Han kunde göra något åt situationen för att han hade pengar, han kunde betala för hjälpen på härbärget. Så pengar är en förutsättning för att göra gott. Visst, man kan alltid vara vänlig och tala gott, men det finns situationer där pengar är en möjliggörare, så därför tror jag inte att Gud har några problem med att några av hans lärjungar har pengar.

Jan-Gunnar fyller på med fler jämförelser från Bibeln. Exempelvis att Josef, som begravde Jesus efter korsfästningen, kunde göra det tack vare att han hade ekonomiska resurser. Den första hedningen som blev omvänd, den etiopiske hovmannen, var också rik.

– Han tog hand om den etiopiska drottningens skattkammare, han var en “senior private banker”, han hade kapital. Efter att han blev frälst tog han evangeliet till Etiopien.

Samma sak med Lydia, den första föreståndaren för en församling i Europa.

– Hon var affärskvinna. Hon jobbade med pengar, säger Jan-Gunnar.

– Visst använder Gud även dem som inget har, men med tillgångar så kan du möjliggöra lite av Guds rike.

Jan-Gunnar Eurell, ställföreträdare VD på Ålandsbanken.
Jan-Gunnar Eurell ställer gärna upp på fotografen Natanael Gindemos idéer. Här traskar han i motsatt riktning i en av Gallerians rulltrappor.

Hur tycker du att man som kristen ska förhålla sig till pengar?

Nu är vi återigen i second hand-butiken i Uppsala. Det är en avslappnad stämning, tyst och lugnt. De som kommer hit kan botanisera utan stress i en affär där en bok kostar 10 kronor och där den 75-procentiga rean på kläder knappt väcker någons intresse.

“Vi ger människor och prylar en andra chans”, står det på spegeln bakom kassan, vilket sammanfattar det sociala engagemang som ligger bakom Stadsmissionens butik. Ett budskap Sandra Edin kan stämma in i.

– Det kan man skriva en avhandling om, säger Sandra med ett skratt.

– Men jag tänker att Bibeln talar väldigt mycket om ekonomi. Många gånger är det en varning om pengars makt över oss människor, så jag tror att vi behöver be Gud om hjälp hur vi ska hantera våra pengar.

Ser du pengar som något ont?

– Nej, pengar är inte ont i sig, men det kan bli något dåligt. Jag tänker att pengar också kan användas till att göra gott, men just medvetenheten om vår syn på pengar och hur vi använder pengar, den är viktig.

Kan en kristen vara rik?

– Ja, det skulle jag absolut säga. Det kan man, men det kanske är svårare att hålla sitt hjärta generöst och svårare att hålla sig borta från girigheten.

Bör en kristen vara rik, är kanske en bättre fråga?

– Jag tror att människor har olika gåvor, så på din fråga om man bör vara rik tror jag inte att alla kristna bör vara det. Men det går samtidigt inte att undgå att det behövs pengar för att möjliggöra saker, vare sig man vill det eller inte är det så verkligheten ser ut.

Samtidigt tycker hon inte att man som kristen ska leva ett liv i överdåd, inte minst utifrån det hot som finns när det gäller klimatförändringar.

– Enkelhet är ett ord som i vissa sammanhang ses som något negativt, men jag tycker att det är något eftersträvansvärt för att vi ska kunna leva i tacksamhet och förnöjsamhet. Men det också något nödvändigt för att vi inte ska använda för mycket av jordens resurser. Om vi tror att Gud har skapat denna jord är det av yttersta vikt att vi värnar om den.

Även Sandra Edin visar intresse för fotograferingen med Dagen och ställer gärna upp på våra idéer. (Natanael Gindemo)
Sandra ser sig om i butiken där hennes vänner gav henne 150 kronor att spendera för att köpa sina egna möhippekläder. (Natanael Gindemo)

Att banktjänstemannen Jan-Gunnar Eurell kan sin bibel är uppenbart och han har redan gjort flera jämförelser där han ser vikten av pengar för att kunna göra gott. Samtidigt känner även han till Bibelns varningsrop till de rika, där Jesus säger att det inte går att tjäna både Gud och mammon, det ord Bibeln använder för att beskriva girigheten och kärleken till pengar.

Jan-Gunnar menar att den här frestelsen kan drabba alla människor, i alla branscher, vare sig man är rik eller fattig. Varningen i Bibeln är inte enbart till för rika.

– Det finns delar av kristenheten som tycker att vi ska leva mer asketiskt, det har jag full respekt för. Johannes döparen levde exempelvis i öknen och käkade gräshoppor. Men att leva asketiskt är inte den enda formen av sann kristendom, utan det är fullt kompatibelt att vara kristen och tjäna pengar, säger Jan-Gunnar.

Jan-Gunnar Eurell, ställföreträdare VD på Ålandsbanken.
Jan-Gunnar menar att frestelsen till pengar kan drabba alla människor, i alla branscher, vare sig man är rik eller fattig.

Men vad säger du om alla varningar att vi överutnyttjar jordens resurser?

– Helt klart är att det finns olika diken. Det finns en fara med vår konsumtionsiver, det finns en destruktiv slösarinstinkt.

Så att människor väljer second hand tycker Jan-Gunnar bara är naturligt och bra. Men sedan jämför han med sin egen mormor, hur hon lagade strumpor och återanvände allt som gick, i ett Sverige som var betydligt fattigare än det land vi har i dag. Så det osunda med slit- och slängsamhället måste också jämföras med andra alternativ.

– Det gäller att hitta balansen, för jag tror inte att vi ska leva som på stenåldern.

Själv tror Jan-Gunnar på entreprenörskap och använder återigen Bibeln som jämförelse.

– Jesus gjorde flera arbetsbesök, säger han.

Exempelvis besökte han fiskeriindustrin, i och med att flera av hans lärjungar var fiskare. Vid ett tillfälle bad han dem exempelvis att kasta ut näten på andra sidan båten, efter att fångsten varit skral, och plötsligt fick de storfångst.

– Det ligger ett intresse i att välsigna arbete och jag tror därför att en bank är jätteviktig i ett samhälle, säger han.

Ett finansiellt system är nyckeln till välstånd och till att ett land ska fungera. Som chef på en bank tar han därför Gud med sig till jobbet.

– Jag räknar med att Gud är med i vardagen och ber att Gud ska hjälpa mig och mitt företag, säger Jan-Gunnar.

– För kunde Jesus hjälpa fiskare med att fiska kan han vara intresserad av att möta banktjänstemän också. Jag lyfter frimodigt saker på mitt jobb, Jesus är intresserad av alla arbetsplatser.

Jan-Gunnar Eurell, ställföreträdare VD på Ålandsbanken.
– Jag räknar med att Gud är med i vardagen och ber att Gud ska hjälpa mig och mitt företag, säger Jan-Gunnar Eurell.

Så pengar är en möjlighet för kristna att göra gott?

Sandra Edin funderar ett tag på det kända bibelordet om att man ska förvalta sitt pund.

– Jag tänker att det handlar om att ta tillvara på det vi har och att vi ska använda det Gud lagt i våra händer, oavsett om det handlar om pengar eller något annat, säger hon.

– Det kanske inte handlar så mycket om hur mycket pengar vi tjänar, utan hur vi använder och förvaltar det vi har.

Second hand-butiker är ett bra exempel på hur vi kan förvalta vårt pund och göra nytta för både klimat och människor.

– Ja, men jag tänker att vi inte bara kan göra saker med pengar, utan även med vår tid. Det finns olika typer av resurser som vi har fått att förvalta.

Även Sandra får frågan om hur hon ser på bibelordet om att man inte kan tjäna både Gud och mammon, och lyfter då återigen ett varningens finger för pengarnas makt.

– När du ställde frågan om en kristen kan vara rik, då är det svårt att inte tänka på bibelordet att det svårare för en rik komma till himlen än en kamel att komma igenom ett nålsöga. Det finns så mycket i Bibeln som handlar om varningar när det gäller pengar.

Så det viktiga, menar hon, är att alltid sätta Gud främst.

– Sedan får jag använda det jag får av Honom för att göra gott. Pengar får aldrig bli det eftersträvansvärda, utan det är alltid ett medel för att hjälpa andra.

Pengar får aldrig bli det eftersträvansvärda, utan det är alltid ett medel för att hjälpa andra menar Sandra Edin. (Natanael Gindemo)

Fakta: Black Friday

  • Black Friday är ett koncept som importerats från USA och markerar starten för när julhandeln börjar.
  • Under denna dag erbjuder många affärer rea på sina varor. Black Friday är en av de mest intensiva shoppingdagarna på hela året.

Powered by Labrador CMS