Dokument

Karismatiska väckelsen på 70-talet spred tungotalet långt utanför pingst

I höst är det 50 år sedan Dagenjournalisten Ivar Lundgren rapporterade från en katolsk mässa med tungotalande i USA – och den karismatiska väckelsen började påverka samfunden även i Sverige. – Andeutgjutelsen öppnade upp för den gemenskap mellan kyrkor och samfund som är naturlig i dag, säger Ivar Lundgren.

Karismatiska väckelsen i Umeå
Karismatiska väckelsen i Umeå
Publisert Sist oppdatert

Dagenjournalisten och författaren Ivar Lundgren blev en av nyckelpersonerna när det som brukar beskrivas som den karismatiska väckelsen i de gamla kyrkorna, spred sig från USA till Sverige i början av 1970-talet.

På pingstledaren Lewi Pethrus uppdrag gjorde han 1969 en reportageresa till USA för att rapportera om hur upplevelsen av den helige Ande spred sig långt utanför pingstsamfunden. Hemkommen skrev Ivar Lundgren tio artiklar i Dagen under vinjeten ”Den nya Pingstväckelsen”, där han berättade om något för svensk kristenhet sensationellt: Hur tungomålstalande och andliga gåvor fick fäste bland även katolska kyrkor, lutherska, episkopala och metodistkyrkor.

Uppmärksammad artikelserie

Artikelserien väckte stor uppståndelse bland läsarna. Ivar Lundgren, i dag en klar 88-åring, tar emot i bostaden i Sollentuna. Han visar klipp från Dagenartiklarna – och berättar om de böcker han skrivit om saken och vad han drar för slutsatser i dag.

Ivar Lundgren blev senare också initiativtagare till den allkristna konferensen ”Karisma 72” i Stockholm, som lade grunden till en andlig väckelse som berörde tusentals i olika kyrkor i Sverige.

– Lewi Pethrus såg det kyrkohistoriska och andliga i det som pågick i USA vid den här tiden. Han hade predikat i många år att pingstväckelsen bara var början, och att det skulle komma en större väckelse. När det gick upp för honom att Anden föll i alla kyrkor i USA förstod han att det han hade trott på nu var på gång, säger Ivar Lundgren.

Över hela Sverige anordnades ekumeniska så kallade Karismakonferenser, med tusentals deltagare. Här från ”Karisma 74” i Umeå.
Över hela Sverige anordnades ekumeniska så kallade Karismakonferenser, med tusentals deltagare. Här från ”Karisma 74” i Umeå.

Över hela Sverige anordnades ekumeniska så kallade Karismakonferenser, med tusentals deltagare. Här från "Karisma 74" i Umeå.

Laddad fråga

Det var samtidigt en laddad fråga bland pingstvänner att vid den är tiden medge att den helige Ande skulle kunna verka bland katoliker, med deras ”Mariadyrkan”, eller bland andra kristna. Ivar Lundgren menar att det därför var väldigt frimodigt av Lewi Pethrus att skicka i väg honom till USA, och säger att det väckte enormt uppseende när Pethrus trädde fram som en talesman för den karismatiska väckelsen. Långt i från alla gillade det.

– Många pingstvänner såg inte katolikerna som riktiga kristna, och det var nätt och jämnt man kunde acceptera lutheraner. Så det var laddat – en väldig brytning.

Som ett exempel på hur kärvt det var i de ekumeniska relationerna berättar Ivar Lundgren att det vid den här tiden pågick en kampanj i svenska pingströrelsen som hette ”Åter till Bibeln”, som i mycket var riktad mot det man då menade var liberalteologiska tendenser i frikyrkorna.

Läs också Vad är tungotal egentligen? – Pastorn förklarar

Sex veckor lång reportageresa

Ivar Lundgren gjorde på Lewi Pethrus uppdrag sin sex veckor långa reportageresa till USA ihop med hustrun Gunilla, hösten 1969. De var nygifta, och det här fick samtidigt bli deras bröllopsresa. Strax där innan hade han lämnat uppdraget som politisk reporter på Dagens Nyheter för att komma över till Dagen.

– Vi skulle egentligen ha rest till Afrika på bröllopsresa, men fick ändra på detta. Vi kom till Washington och Hotel Hilton där kristna affärsmän i Full Gospel Businessmen hade en konferens. Där träffade jag också David du Plessis (som kallades mr Pingst( kallad som Lewi Pethrus hade satt mig i kontakt med. Tillsammans lade vi upp resrutten och vilka jag skulle träffa i USA.

– Det blev en fantastisk resa.

Ivar Lundgren möter David du Plessis (Mr Pingst kallad).
Ivar Lundgren möter David du Plessis (Mr Pingst kallad).

Ingvar Lundgren och David du Plessis.

David du Plessis var en kontroversiell tidigare generalsekreterare för Världspingstkonferensen som efter att ha etablerat kontakter med Kyrkornas världsråd blev utesluten som pastor ur amerikanska pingströrelsen, Assemblies of God. Han var nu en central person i att sprida den karismatiska väckelsen i kontakter med olika kyrkor och samfund i världen.

Spektakulär upplevelse

I sin första artikel från USA i Dagen rapporterade Ivar Lundgren under rubriken ”Pingstmässa med tungotal hos katoliker”. Detta var det han upplevde som absolut mest spektakulärt och uppseendeväckande under resan, säger han, när minnena återkallas i vårt samtal.

Artikeln började: Den katolske patern i den röda skruden hade just kommit till bönen före välsignandet av kalken när han plötsligt började tala i tungor där han stod bakom altaret.

Den tillresta svenska journalisten fick alltså närvara vid en katolsk mässa i Washington där gudstjänstdeltagarna efter nattvardsfirandet böjde knä i bänkarna och en efter en började tala i tungor och profetera. Det hela var omskakande även för Ivar Lundgren.

– Jag upplevde, som jag senare skrev, samma ande som i bönemötena i församlingarna hemma i Småland. Vi bad tillsammans, grät, sjöng lovsånger och upplevde Guds ande. Det som hände öppnade för mig en ny förståelse att Gud möter alla som vill närma sig honom, oavsett vad vi kallas eller har för etiketter, berättar han med 50 års perspektiv.

Läs mer Karismatiska katoliker – nu en global rörelse

”Den nya pingstväckelsen”

Han fortsatte rapporteringen i Dagen från olika kyrkor och bönegrupper i USA. Mellan en och två miljoner amerikaner i de gamla kyrkorna var vid det här laget engagerade i det man kallade ”den nya pingstväckelsen”. Den allra snabbaste tillväxten skedde just i katolska kyrkan, där 30 000 personer hade upplevt andedopet de senaste tre åren.

– Det här var otroligt chockande för en del pingstvänner i Sverige. En predikant slängde Dagen tvärs över golvet när han hade läst.

Ivar Lundgrens artiklar i Dagen för 50 år sedan resulterade i boken ”Ny pingst”.
Ivar Lundgrens artiklar i Dagen för 50 år sedan resulterade i boken ”Ny pingst”.

Ivar Lundgren med boken Ny Pingst, som byggde på artiklarna i Dagen.

Ett halvår tidigare, i april 1969, hade Ivar Lundgren också gjort en första resa till USA för att bevaka förkunnerskan Kathryn Kuhlman, som senare samma år också fyllde stora idrottshallar i Stockholm, Göteborg och Jönköping – och där det kunde stå över 500 människor utanför som inte kom in. Många människor blev helade till sin kropp under hennes predikningar.

Ivar Lundgren berättar att han blev djupt tagen av vad han såg under Kathryn Kuhlmans möten i USA. Bland annat mötte han en cancerläkare vars dotter hade blivit helad från en felvänd höft, och som övertygade honom om trovärdigheten i det som skedde.

Var kritisk till Lewi Pethrus

Ivar Lundgren själv var uppväxt inom den svenska pingströrelsen, men hade under studieåren tagit avstånd och försökt vara både agnostiker och ateist, säger han. Han hade även varit kritisk till Lewi Pethrus. Men åren innan han kom till Dagen närmade han sig kristendomen igen.

– Jag hade inte minst haft en ganska inskränkt syn på andedop och tungotal. Jag hade visserligen upplevt det, men uppfattade det som en återvändgränd. Men under några år gick jag igenom en inre andlig förändring, under vissa våndor.

– Jag lämnade Dagens Nyheter och gick till Dagen utan att veta vad det skulle innebära. Jag kan inte förklara det på annat sätt än att det var Guds hand i detta.

Ivar Lundgren läste bland annat journalisten John Sherrills bok ”Tala med andra tungor”, som fanns i hustrun Gunillas bokhyllor. (Sherrill skrev också ”Korset och stiletten” om pastor David Wilkersons arbete bland New Yorks kriminella ungdomsgäng). Sherrill startade ett journalistiskt arbete för att visa hur galet det var med tungotal och annat. Men han fick i stället se att det fanns grund och äkthet och den helige Ande, säger han. Det slutade med att Sherrill själv blev andedöpt.

– Efter att ha läst boken bad jag i min ensamhet till Gud om förlåtelse för att jag hade varit så avvisande. Jag bad: ”Om du kan använda mig i det här nya som är på gång så vill jag vara med”, minns Ivar Lundgren.

Spontant och enkelt

Efter hemkomsten från USA och uppmärksamheten kring artikel­serien i Dagen blev Ivar Lundgren djupt involverad i den karismatiska väckelsen i de gamla kyrkorna här i Sverige. När jag ber honom beskriva vad som präglade de karismatiska gudstjänsterna i olika kyrkor säger han:

– Det var en ofantlig glädje och lovsång. Ofta spontant och enkelt. Och så var det en förkunnelse om den helige Andes kraft och glädje utan några gränser. Nu kunde man bli andedöpt och vara med i sin lutherska kyrka, och behövde inte vara pingstvän. Det blev avspänt. Internationella talare som Michael Harper och David du Plessis var ofta glada, frigjorda och öppna personer. Man bad för sjuka och människor blev omvända.

Katolsk präst predikade i Filadelfia

Han berättar om en katolsk präst som för första gången fick predika i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Och om lutherska Katarina kyrka i Stockholm som under flera år blev något av en ”väckelsehärd”. Det hela startade i samband med en studiecirkel om trosbekännelsen där en ung man bland deltagarna plötsligt började tala i tungor, och uttydde budskapet.

– Han lämnade en hälsning till Katarina kyrka att Gud ville komma med förnyelsens ande och använda församlingen för att uppenbara sin fulla kraft och ge liv. Det blev tyst några ögonblick, och sedan sa någon: Bed för mig! Personen blev andedöpt. Så spontant och enkelt började det.

Vart har den karismatiska väckelsen på 1970- och 80-talen tagit vägen? Vad blev det bestående resultatet? Och vad tänker du om behovet av den helige Ande i kyrkorna i dag?

– Det som skedde fick en oerhörd betydelse för många personer individuellt. Men det ändrade också relationer mellan samfund och församlingar och öppnade upp för den gemenskap vi tycker är naturlig i dag. Detta är det stora resultatet av andeutgjutelsen. I dag är det naturligt att vi kan gå till vilken kyrka som helst.

– Sedan är ju vårt minne kort. Vi tappar snabbt bort det vi har vunnit. Väldigt mycket av den glada upptäckaranda som visade sig när människor från olika kyrkor fann varandra, upplever vi nog inte i dag, säger Ivar Lundgren.

Nytt bokmanus

Han är glad att Dagen nu kommer på besök – 50 år senare. Han visar väl sparade tidningsklipp, vi botaniserar i hans bokhylla, och han berättar om ett nytt bokmanus som finns skrivet om det vi talar om, men inte utgivet. Han efterlyser att kristenheten skulle tala mer om den helige Ande, och odla gemenskapen mellan olika kristna. Men han varnar samtidigt för att försöka upprepa gamla mönster.

– Det gäller att hitta det som är genuint i dag. Jag tror man ska akta sig för att tro att man kan konstruera en andlig förnyelse. Däremot behöver vi söka Guds ledning, Guds ande, älska varandra och tjäna varandra. Då tror jag vi kan ledas för vår tid och våra människor, säger han.

– Jag tror att Guds verk och Guds ande verkar kontinuerligt genom historien och genom kyrkorna. Det här var inte det första märkliga som har skett – och inte heller det sista.

Läs mer Dagenundersökning: Så vanligt är tungotal i svenska samfunden

Karismatisk väckelse

  • Under det tidiga 1900-talet kom en första våg av helige Ande i världen i form av klassiska pingstvänner (i dag 123 miljoner). Mest kända är händelserna på Azusa Street i Los Angeles, USA, med start 1906.

  • En andra våg kom under den karismatiska förnyelsen på 1970-talet då metodister, baptister, katoliker med flera i de gamla kyrkorna förnyades (i dag 268 miljoner).

  • En tredje våg av nya karismatiker och Andeuppfyllelse anlände med trosrörelsen och andra oberoende grupper (i dag 252 miljoner).

  • När Världspingstkonferensen i augusti i år samlade 5 000 delegater i Calgary i Kanada ställdes frågan om en fjärde våg av den helige Ande i världen kan anas framöver.

Ur Ivar Lundgrens författarskap

  • Ivar Lundgren har gett ut ett 15-tal böcker. Här några av dem:

  • Ansgar (2015)

  • Livets pris (2004)

  • Maria Magdalena (1990)

  • Georg – visionären (1984)

  • Georg – revolutionären (1975)

  • Lewi Pethrus i närbild (1973)

  • Ny Pingst (1970)

Powered by Labrador CMS