Dokument
Malmö håller andan inför Eurovision: ”Vi är väldigt oroliga”
Dagen på plats i Malmö • Jehoshua Kaufman, 67, anordnar utomhusfest till stöd för Israels Eurovisionartist Eden Golan, 20 • Samtidigt pågår protester in i det sista mot Israels medverkan • Judiska församlingen: Det kan finnas krafter som vill göra det här till en attack mot judar.

MALMÖ. En mångtusenhövdad skara demonstranter väntas ge sig ut på Malmös gator för att försöka stoppa Israels medverkan i Eurovision Song Contest.
Israel varnar sina medborgare för att resa till festligheterna: Ni kan bli måltavlor för terrorattacker, lyder budskapet.
Mitt i allt detta har Jehoshua Kaufman, en 67-årig veteran i Malmös judiska liv, tagit initiativ till en utomhusfest till den israeliska Eurovisionartisten Eden Golans ära. Men han är nervös.
En jäktad man sätter ord på sin situation:
– Det är så sjukt mycket nu!
Fredrik Sieradzki, talesperson för Judiska församlingen i Malmö, är eftersökt. I en strid ström ringer journalister från alla möjliga länder – Danmark, Norge, USA, England, Israel, Frankrike – för att höra om situationen i Malmö inför Eurovision Song Contest.
Nu har han en kort paus från telefonen.
– Eurovision borde vara en fantastisk fest. Men vi är väldigt oroliga.

Den internationella musiktävling som alldeles strax inleds i Malmö arena står mellan 37 länder, men ett enda av alla dessa har kommit att hamna i världens blickfång: Israel. Utöver de runt 100 000 Eurovision-entusiaster som snart invaderar Malmö – en stad med 360 000 invånare – väntas också tiotusentals demonstranter ge sig ut på stadens gator och torg i hopp om att förmå tävlingsarrangören, Europeiska radio- och tv-unionen, att utestänga det israeliska bidraget från tävlingen.
Förutom risken för demonstrationer som urartar i kravaller fruktar Fredrik Sieradzki att judar i Malmö ska angripas under de kommande dagarna.
– Det kan finnas krafter som vill göra det här till en attack mot judar. Det är klart att vi är oroliga för det, att det kommer in våld i det hela.

En 39-årig pappa, som tillsammans med sin son i mellanstadieåldern och dennes jämnårige vän är ute i vårsolen i centrala Malmö, resumerar de antiisraeliska aktivisternas syn:
– Det är dubbelmoral att vi för några år sedan bestämde att Ryssland inte skulle få delta i tävlingen men att Israel nu får vara med. Det är samma sak för mig.
Israels krigföring i Gaza, där fler än 34 000 människor – civila och Hamassoldater sammantaget – enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet har dödats, är hans första argument för diskvalificering av Israel i Eurovision.
Mellanstadiepappan avbryter följdfrågan.
– En annan grej!
Han har ett andra argument för diskvalificering: Israels själva tillkomst 1948.
– Det är ockupation. Israel har bildats på andras mark. Och de utnyttjar andras mark för att köra industri, musikutveckling, infrastruktur och massa andra grejer.

***
Israeler varnas
Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober i fjol sköt antalet polisanmälningar om hatbrott med antisemitiska motiv i Sverige i höjden. Det visar en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Mellan dagen för attacken och den sista december förra året tog polisen upp 110 anmälningar om antisemitiska hatbrott – nästan fem gånger så många som under motsvarande period 2022.
I drygt en femtedel av anmälningarna framgår någon typ av hänvisning till Hamas attack eller det efterföljande kriget i Gaza.
– Det handlar bland annat om antisemitiska plakat och uttalanden i samband med demonstrationer, men även hot och kränkningar mot enskilda individer som utifrån sin judiska bakgrund beskyllts för Israels ageranden i Gaza, säger Brås utredare Jon Lundgren i ett pressmeddelande.
Av de 110 anmälningarna togs de flesta, 32, upp i den polisregion som omfattar Malmö: Syd.
Jehoshua Kaufman om situationen för judar i Malmö (Tidningen Dagen)
Antisemitismen i just Malmö har under många år varit vida beryktad; två gånger under 2010-talet skickade USA:s dåvarande president Barack Obama sitt särskilda sändebud mot antisemitism till Malmö för inventering av läget.
Inför tävlingsveckan i Malmö har den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet avrått landets artist Eden Golan från att i onödan lämna hotellrummet – och Israels nationella säkerhetsråd har utfärdat en varning till israeler som tänker resa till Malmö. Budskapet är krasst: Israeliska medborgare kan bli måltavlor för terrorattacker.

I sin avrådan påminner det nationella säkerhetsrådet om att ”antiisraeliska element” i Malmö i samband med Hamas attack den 7 oktober ”uttryckte glädje över händelserna”. Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör i Malmö stad, kommenterar i Expressen den israeliska varningen:
– Det är olyckligt att vi uppfattas på det sättet.
Kommunen har följt ”vad som har skrivits i israelisk media och hur man ser på det här”, säger han till tidningen.
– Det var väl inte direkt oväntat, men olyckligt skulle jag säga.

Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, har försökt gjuta olja på vågorna genom att betona att svenska myndigheter tar situationen på stort allvar. ”Dessvärre kapar ett gäng islamistiska extremister och politiska radikaler uppmärksamheten”, skrev han på plattformen X i torsdags efter ett framträdande i israelisk tv.
Den ”glädje över händelserna” som det nationella säkerhetsrådet i sin varning åsyftar manifesterade sig i Malmö strax efter Hamas illdåd i oktober. I den blodigaste massakern på judar under en enskild dag sedan Förintelsen dödade Hamasmän cirka 1 200 människor – många av dem deltog i en musikfestival i öknen – och tog ytterligare cirka 250 människor som gisslan och förde dem till Gaza. För att fira terrorattacken bildade människor i Malmöstadsdelen Rosengård en karavan av hundratals tutande bilar och körde, med palestinska flaggor i vinden, in till centrala Malmö.

”Är det molnigt så kan det börja regna”
I valdistriktet Rosengård centrum lade nästan tre av tio, 28 procent, bland de röstande i det senaste riksdagsvalet sina röster på Partiet Nyans – ett parti som valkampanjade för förbud mot koranbränningar, och som av Sydsvenskan beslagits med att hysa kandidater som spridit såväl grov antisemitism som hat mot shiamuslimer.
På den fysiska platsen med samma namn som valdistriktet är motståndet mot Israel öppet och omedelbart: Victory for Palestine, seger åt Palestina, proklamerar t-shirten på en skyltdocka i en kosmetikbutik i Rosengård centrum. Dockansiktet är täckt av en svartvit palestinasjal – en kefiye, sedan Arafats dagar en symbol för palestinsk kamp.

Två män i köpcentret, bägge med härkomst från ett land i Mellanöstern, avråder Dagens reporter från att i miljonprogramsområdet från 1960-talet tala om Israel och Eurovision. Det gör de av två skäl: dels har de flesta här ingen koll på musiktävlingen, dels kan de tro att reportern är jude – eller ännu värre: utsänd av Israel.
Finns det några risker med att bli misstagen för jude eller israel? Svaret kommer i liknelsens form:
– Är det molnigt så kan det börja regna, säger en av männen.

***
”En rädsla som jag aldrig har haft förut”
Över torghandeln på Möllevångstorget sitter den 67-årige Malmöbon Bent Skov och blickar från en bänk. Han beklagar att konflikter i andra delar av världen ska störa en musiktävling som anordnas i Malmö.
– Det borde ju inte vara ett politiskt arrangemang, men det blir det ju nu. Det skulle vara en fest, men vi har inte någon aning om vad som kommer hända.
Bent Skov funderar på om han ska våga gå utanför hemmet under de kommande dagarna, när Eurovisioncirkusen rullar in över hans hemstad.
– Jag är faktiskt lite orolig. Det är en rädsla som jag aldrig har haft förut.
Han söker efter orden.
– Vågar jag gå ut? Det är den känslan jag har: Vågar jag? Ja, det gör jag nog, men … nej, jag vågar för min del. Men det är ju inte … förstår du känslan? Det är en liten rädsla: Ska du gå ut eller ska du hellre stanna hemma? Låter det konstigt?

Malmö håller andan och polisen är på helspänn. Eurovision Song Contest klassas som en särskild händelse och beväpnade poliser från hela Sverige, och därutöver Norge och Danmark, kommer till Malmö för att understödja polisregion Syd i det som kommer att bli en av de största insatserna i svensk polishistoria.
Samtidigt har Säkerhetspolisen sett sig föranledd att påminna allmänheten om att terrorhotnivån i Sverige numera bedöms vara hög – en fyra på en femgradig skala. Justitieminister Gunnar Strömmer (M), som inför Eurovision regelbundet träffat Säpo för att förhöra sig om säkerhetsläget, fick nyligen frågan från nyhetsbyrån TT om hotbilden mot Sverige har påverkats av Israels deltagande i tävlingen. Han svarade:
– Om man sätter in arrangemanget bredare i sammanhang så vet vi att Hamas terrorattack mot Israel och den efterföljande konflikten mellan Hamas och Israel har skapat ett förvärrat omvärldsläge.
Myndigheterna vidtar säkerhetsåtgärder ”för att människor ska kunna delta i ett sådant här arrangemang”, sa Strömmer, och tillade:
– Sedan är det ytterst upp till den enskilde att avgöra.

Säkerhetspersonal vägrar jobba
Många av de ordningsvakter och väktare som arbetar med säkerheten under Eurovision ”har antiisraeliska, antisionistiska och ibland direkt antijudiska åsikter”, skrev Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad i mitten av april. Detta förhållande är ”väl känt” inom det väktarbolag som sköter säkerheten på musikfestivalen, hävdade Wennblad.
En man som arbetar med säkerheten i festivalbyn i Folkets park berättar något för Dagen som åtminstone till viss del tycks bekräfta Wennblads bild: Mannen har ”en del kollegor” som vägrar jobba den 9 maj – dagen då israeliska Eden Golan ska tävla i semifinalen i Malmö arena.
Religion och politik är känsliga saker, förklarar mannen, ”därför undviker jag det alltid”, men under anonymitetens skydd berättar han nu vad han anser: Att Israel tillåts delta i tävlingen, på samma gång som Ryssland är portat, är ett uttryck för dubbelmoral.
Och än mer: Sverige har ”gjort fel med koranbränningar”, men sådant ska inte besvaras med attacker – ”det är inte rätt linje”.
– Jag är själv muslim, men jag är emot det här att man ska attackera folk. Om någon gör ett fel så attackerar jag inte personen, säger han.

Men risken för en attack är hög. Det har framkommit när mannen och hans kollegor talat med polisen.
– Jag är pappa och vill inte att mina barn, eller vem som helst, ska hamna i en sådan situation. Det är en logisk tanke. Vi får hålla tummarna tills det här är över.
Till skillnad från de kollegor som stannar hemma under Eurovision tänker han dra på sig uniformen och upprätthålla säkerheten, även när det blir Israels tur att uppträda.
– Jag gör mitt jobb, jag är i tjänst. Även om jag tycker att det är löjligt … men jag gör det, jag måste. Om jag inte jobbar när det verkligen finns behov är det lika bra att jag hittar ett annat jobb.
***
En liten utomhusfest
– Jag är nervös, säger Jehoshua Kaufman.
67-åringen är veteran i Judiska församlingen i Malmö: uppvuxen i församlingen, under flera år dess ordförande – och den som 2011 tog initiativ till det som förmodligen var den första kippavandringen i världen.
Nu har Jehoshua Kaufman som privatperson bestämt sig för att anordna en liten utomhusfest i centrala Malmö till Eden Golans ära när hon på torsdag går upp på scenen i Malmö arena.
– Vi kommer samlas och spela israeliska Eurovisionsånger och sjunga med i den mån vi kan. Och kanske dansa om det känns bra, säger han.

Helst vill han ta med sig israeliska flaggor till manifestationen, men om han kommer att våga det vet han inte – därav nervositeten.
– Går man med israelisk flagga tror jag att det blir riskfyllt, säger Jehoshua Kaufman.
I nästa andetag behandlar han sin egen oro med verbalt motgift:
– Ändå har det funnits israeliska flaggor i de tidigare manifestationer som vi har haft. Och det har gått bra, tycker jag.
Jehoshua Kafumans vän, Gerry Eilenberg – också han en veteran: född och gödd i församlingen, i dag ordförande i Judiska kulturföreningen 1945 – fyller i:
– Vi har hållit manifestationer – aldrig demonstrationer – under de senaste månaderna för att visa vårt stöd för alla som hålls gisslan av Hamas.

Numera, säger 72-årige Gerry Eilenberg, är det bara tal om Israels krigföring i Gaza – ingen pratar längre om gisslan.
– Man pratar inte längre om vem som startade kriget, utan jag skulle vilja säga att man glömmer bort orsak och verkan.
På sin mörkblå vårjacka har Gerry Eilenberg fäst en dubbelpin: en svensk och en israelisk flagga.
– Det här symboliserar hur jag känner mig.

De två vännerna vittnar om ett förstärkt säkerhetsmedvetande bland svenska judar efter den 7 oktober. Jehoshua Kaufman har intervjuat en rad judar till en artikel i tidskriften Judisk krönika.
– Människor berättar att de ser sig om över axeln på ett helt annat sätt. Vissa undviker att komma till synagogan. Ska man möta andra judar så gör man det hemma. Det är ganska stora förändringar, säger han.
En ung kvinna som han intervjuat till sin artikel uppfattade före den 7 oktober att det var ”lite coolt att vara jude”.
– Det fanns en judisk del på Bokmässan i Göteborg. Folk letade efter gamla förfäder som kanske var judar. Att vara jude var speciellt. Allt det är borta nu. Man bara hukar och undviker att prata om det. Och barnen får lära sig att de absolut inte får berätta att de är judar. Det var en ren chock för mig att det var så kraftfullt, säger Jehoshua Kaufman.

Mitt i den krutdurk som Malmö just nu är ska de två veteranerna i stadens judiska liv alltså med en festmanifestation på allmän plats välkomna Israels Eurovisionartist till Malmö. Deras förhoppning är att ryktet om festen ska nå den israeliska tävlingsdelegationen.
– De ska i alla fall veta att det är några som tycker att det är roligt att de är här. Det kan ju kännas bra för dem att veta att det inte bara är negativt, säger Jehoshua Kaufman.
