Dokument

Så har Alice Bah Kuhnke förvaltat arvet efter Attefall

Alice Bah Kuhnke (MP) har varit samfundsminister i ett år. Nu börjar det utkristallisera sig vad hon vill, och på ett plan har hon redan lyckats där hennes företrädare, kristdemokraten Stefan Attefall, gick bet.

Alice Bah Kuhnke.
Alice Bah Kuhnke.
Publisert Sist oppdatert

- Jag har stora ambitioner för trossamfunden.

Alice Bah Kuhnke kan stororden. Ställd mot väggen i en riksdagsdebatt för ett år sedan skulle hon försvara regeringens kraftiga sänkning av bidragen till trossamfunden under den kommande mandatperioden. Trots att det skulle bli mindre pengar lyckades hon vända på resonemanget och få det hela till en satsning, då samfunden istället skulle få ta del av regeringens stora kulturpengar riktade till förorternas miljonprogram.

Nu har det gått drygt ett år sedan Alice Bah Kuhnke, något överraskande, blev kulturminister. De stora ambitionerna finns kvar, men nu behöver hon inte längre hänvisa till kulturpengar då hon ska redogöra för statens ekonomiska satsningar på trossamfund, då regeringen bjudit över den tidigare Alliansregeringen i stöd till trossamfund.

När det gäller engagemanget för samfundsfrågorna skiljer sig faktiskt inte Alice Bah Kuhnke så mycket jämfört med sin föregångare, kristdemokraten Stefan Attefall, pingstvännen som bröt ny mark då han lyckades lyfta upp religionens roll i samhället på regeringsnivå. Han gjorde det bland annat genom att initiera debatten om beröringsskräck för religion i samhället, och inte minst genom att se till att bidragen till trossamfunden började höjas.

- När vi byggde upp det ekonomiska stödet till trossamfunden var det för att skicka en signal, att regeringen ville visa att ni är viktiga, berättar Stefan Attefall.

- Vi vill också skapa bättre ekonomiska förutsättningar eftersom staten drar nytta av trossamfunden i olika sammanhang.

Stefan Attefall säger att trots höjt ekonomiskt stöd så rörde det sig ändå om blygsamma bidrag, speciellt i jämförelse med statens stöd till kultur och idrott. Men det var viktigt att skicka en signal.

Han säger också att det inte räckte med hans personliga engagemang för att flytta fram positionerna.

- Jag hade aldrig lyckats utan stöd av min partiledare, säger han, och syftar då på Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund.

För i slutänden handlar det om vad partierna är beredda att prioritera, och samfundens väl och ve var något som KD valde att ta strid för.

- Min strategi var att ta små steg i varenda budgetprocess, och efter fyra år blev det ett hyfsat resultat, säger Stefan Attefall.

Så det är inte konstigt att han nästintill överreagerade när den nyvalda rödgröna regeringen för ett år sedan i sin budget mer eller mindre ville riva ned allt som han hade byggt upp. Stefan Attefall kallade det då för en krigsförklaring. Nu har han skruvat ned tonläget till dråpslag. Och han tror att det gav resultat när så många höjde sin röst i protest mot sänkningen av bidragen till samfunden.

- Den debatt som följde tror jag påverkade regeringen, säger han, nu när bidragen är tillbaka på "Attefallnivå".

Samfundens representanter har mycket gott att säga om Stefan Attefalls tid som minister. Men på en punkt misslyckades han. En vision som han delade med såväl sin föregångare som samfundsminister, Lena Adelsohn Liljeroth, som sin efterträdare, Alice Bah Kuhnke. Att föra in samfundsfrågorna i ett större sällskap, där hela det civila samhällets grenar enades under en och samma minister.

Kristdemokraten Stefan Attefall rattade exempelvis samfundsfrågorna från socialdepartementet. Från samma ställe där han som bostadsminister filade på sina Attefallshus tog han sig tid för att synliggöra religionens roll i samhället, två områden som verkligen inte går in i varandra.

Stefan Attefall själv erkänner så här i efterhand att upplägget inte var optimalt.

- Det finns ett antal frågor som hoppar runt mycket i regeringen, säger han.

Samfundsfrågorna är en av dem. Men även idrott och demokratifrågor lider av samma flyttkarusell mellan olika departement. Den gemensamma nämnaren är att de ingår i vad vi brukar kalla det civila samhället.

- Jag tycker att det är bra om man lyckas hålla ihop dessa frågor så gott det går. Det ideala är att hålla dem samlade, säger Stefan Attefall.

Och det är precis vad han själv önskade sig som minister. Han ville inte bara ha hand om samfundsbiten, utan hela civilsamhällstårtan.

- Ambitionen var att få in alla frågorna under min portfölj. Tanken var att göra ett "civilsamhällesdepartement" på socialdepartementet, med mig som huvudansvarig. Men det gick inte att locka över vissa av frågorna från Folkpartiet.

Ni lyckades alltså inte?

- Nej, och då gjorde vi det bästa av läget. Så är det alltid, man ger och man tar i förhandlingarna. Strävan var att få ett helhetsgrepp, och där tycker jag att den nuvarande regeringen har lyckats bättre. Alice Bah Kuhnke har fått en mer samlad portfölj än på länge.

Så hon fick det du ville ha?

- Det räcker inte med att samla frågorna, utan man måste göra något bra med dem också, säger Stefan Attefall.

När Dagen under året som gått ställt frågor om samfunden till Alice Bah Kuhnke har hon ofta svarat med det civila samhället. Även om hon har ett intresse för kyrkornas situation är det tydligt att hon tänker bredare än så.

- Det är viktigt för mig som minister att jag har hela politiken för det civila samhället på mitt bord, säger hon på frågan om vi på tidningen Dagen varit för snäva i våra frågor.

Hon berättar att riksdagen antagit en politik för det civila samhället, och det är viktigt att det förs en politik som ser till helheten.

- Även om folkbildning och idrott har hamnat under andra ministrar har jag ansvar för själva politikutvecklingen, att skapa bästa förutsättningar för det civila samhället, det är mitt ansvar.

Vad är visionen?

- Vi har stora ambitioner. Vi vill skapa bättre förutsättningar för det civila samhället, och det är ett politikområde som behöver utvecklas.

Alice Bah Kuhnke berättar att för tillfället håller man på kulturdepartementet på att se över förutsättningarna, att de har lyssnat in vad civilsamhällets organisationer själva säger. Målet är att inom kort kunna presentera en mer heltäckande politik för civilsamhället, och exempelvis har regeringen redan aviserat att en översyn av politiken pågår.

Tycker du att det viktigt att samfundsfrågorna, som varit ute och rest runt på olika departement, landar i ett tryggt hem inom ramen för civilsamhällets politik?

- Man kan inte flytta runt på olika politikområden i all evinnerlighet.

Finns det planer på ett eget departement för det civila samhället?

- Det är inget vi planerar just nu.

Powered by Labrador CMS