Dokument
Så ser Miljöpartiet på EU-valets fyra viktigaste frågor
Alice Bah Kuhnke, toppkandidat för MP, berättar inför EU-valet hur hennes parti ser på religionsfrihet, flyktingar och migration, den sociala pelaren samt klimatet.

RELIGIONSFRIHET: Antisemitismen frodas på vissa håll i Europa, i Frankrike utsätts kyrkor för hatbrott, islamofobiska brott ökar. Vad vill du som parlamentariker göra för att säkra religionsfriheten i Europa och stävja denna typ av hatbrott?
– Att motverka antisemitism, rasism och intolerans i alla dess former är en ödesfråga för EU och Europa. EU byggdes på ett fundament av mänskliga rättigheter och Samtliga (!) medlemsländer har skrivit under på dessa grundläggande värderingar.
Vi kommer att driva på för att de medlemsländer som inte följer våra gemensamma spelregler ska få tydliga och kännbara sanktioner. Allas lika värde och rätt ska främjas, försvaras och förankras.
FLYKTINGAR OCH MIGRATION: Är det genom en gemensam flyktingpolitik som länderna i EU kan garantera asylrätten – eller ska länderna få bestämma själva angående sin politik gällande flyktingar, migration och integration?
– Om EUs medlemsländer hade känt och tagit gemensamt ansvar för de människor som flyr krig och terror, så skulle vi kunna rädda liv och minska lidande. Utifrån de möjligheter och förmågor som vart och ett enskilt medlemsland besitter kommer vi arbeta hårt för att ansvaret delas. Samtidigt vill vi inte ha något tak för humanismen! De länder som exempelvis vill ha fler skyddsgrunder ska självklart få ha det.
DEN SOCIALA PELAREN: EU har tagit initiativ till ett fördjupat arbete som ger medlemsländerna rekommendationer vad gäller medborgarnas sociala rättigheter. Men åsikterna går isär om detta initiativ. Ska EU lägga sig i ländernas socialpolitik och i så fall varför/varför inte?
– Nej, medlemsstaterna ska också fortsättningsvis besluta om sin egna socialpolitik. Däremot ska EU främja mänskliga rättigheter och de värderingar som alla medlemsländer förbundit sig att följa och värna. Däribland minoriteters och kvinnors rättigheter som ju särskilt betonas i fördragen. Vid sidan av mänskliga rättigheter vill vi inte utvidga EUs mandat inom det sociala området men anser att om och när särskilda frågor lyfts så ska dessa förslag prövas utifrån sina egna förutsättningar. Frivillighet ska med andra ord även fortsatt styra arbetet för och med den sociala pelaren.
KLIMATET: Flygskatt, grön omställning och plastförbud. Det är några av alla de politiska förslag som förts fram inför det klimathot som blir allt mer allvarligt. Vad kan och vad bör EU göra för att rädda klimatet – på kort och på lång sikt?
– Miljöpartiet vill införa en bindande utsläppsbudget för EU med krav på årliga minskningar av utsläppen för varje enskilt land. Vi behöver samma ordning och reda för klimatet som för ekonomin, de långsiktiga målen måste kompletteras med åtgärder som får resultat här och nu. Vi vill också inrätta en klimatlag på EU-nivå som ger stöd, vägledning och ställer krav på uppföljning av arbetet för att uppnå Parisavtalets mål. Vi är skyldiga kommande generationer en kraftfull klimatpolitik.
Läs mer: