Dokument

Sju valfrågor som engagerar kristna: Så här tycker Kristdemokraterna

Asyl och invandring, kriget i Gaza, fred och försvarssamarbete, abort och klimatet - så ställer sig Kristdemokraterna i sju stora politiska frågor inför EU-valet.

STOCKHOLM, SVERIGE 20240522Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och partiets första namn på EU-vallistan Alice Teodorescu Måwe förtidsröstar i valet till Europaparlamentet på Centralstationen i Stockholm.Foto: Pontus Lundahl / TT / Kod 10050
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och partiets första namn på EU-vallistan Alice Teodorescu Måwe förtidsröstar i valet till Europaparlamentet.
Publisert Sist oppdatert

Den judisk-kristna etiken är grunden för EU-samarbetet, religionsfrihet är en prioriterat fråga och sanktioner bör riktas mot såväl Hamas som extrema israeliska bosättare. Här är Kristdemokraternas svar på Dagens frågor.

1. EU-samarbetet sägs ibland bygga på en kristen värdegrund, håller ni med om det?

Ja. Europa, liksom EU-samarbetet, vilar tydligt på den västerländska kulturens filosofi om judisk-kristen etik och humanism, vilket bland annat har bidragit till skapandet av unionens lagstiftning och rättstraditioner. Denna etiska grund utgör ett sammanhållande kitt och en grundförutsättning för att det mångkulturella Europa, med många kulturer, religioner, livsstilar, språk och erfarenheter, tillsammans ska kunna berika unionen.

2. Vad vill ni göra inom EU-samarbetet för att stärka religionsfriheten?

Sätta kampen emot religionsförföljelse som ett prioriterat mål för EU:s utrikespolitik. Dessutom vill vi att en större andel av biståndet ska kanaliseras via organisationer och samfund som arbetar direkt i frontlinjen för att nå utsatta religiösa minoriteter. EU behöver också

Ta krafttag emot antisemitism genom att motverka spridning av antisemitiskt innehåll på nätet, vilket innefattar ett högre kravställande på sociala nätplattformar att reglera och motverka olagligt innehåll.

Slopa vetorätten i utrikesfrågor, särskilt gällande sanktionsbeslut kopplat till brott mot mänskliga rättigheter. Genom att omröstningar kan tas med majoritetsbeslut i stället för enhällighet stärks därmed EU:s verktyg för att kunna straffa brott mot religionsfriheten världen över.

3. Vilken roll bör EU ha när det gäller konflikten mellan israeler och palestinier?

EU ska använda sin röst och sina verktyg för att tillstå Israels rätt till självförsvar i enlighet med folkrätten samt tydligt markera att detta måste ske inom ramen för internationell humanitär rätt. Som världens största biståndsgivare behöver EU också leverera ett stor och effektivt humanitärt stöd till den svårt drabbade palestinska civilbefolkningen.

EU ska därutöver använda tillgängliga verktyg för att förmå Hamas att släppa samtliga kvarvarande gisslan som befinner sig i Gaza, bland annat genom att rikta sanktioner mot ledande Hamasföreträdare. Sanktioner ska lika väl riktas mot extremistiska bosättare. På sikt behöver EU i återupptaget hög utsträckning inta en medlande roll mellan parterna och lägga grunden för en permanent konfliktlösning.

4. Bör det bli lättare eller svårare att få asyl i EU?

Kristdemokraterna vill att man söker asyl och får sina skyddsskäl prövade utanför EU och därefter får komma till ett av länderna i EU. Det skulle innebära färre splittrade familjer och en större trygghet. Då får vi möjligheter att hjälpa dem med störst skyddsbehov och människor slipper göra livsfarliga resor över Medelhavet.

Migrationen måste vara anpassad till hur många Sverige och EU klarar av att integrera. Det är Sverige som ska bestämma nivån på vår migration och inte flyktingsmugglare.

5. Vad är det viktigaste just nu för att bygga fred i Europa och andra delar av världen?

Att stödja Ukrainas försvar mot Ryssland. Det handlar dels om en europeisk stats rätt till suveränitet och självbestämmande, men också om principerna som ska vägleda morgondagens värld. Att med militär makt flytta nationsgränser kan inte tolereras. Tolereras detta så blir slutsatsen att användningen av militär makt, och en negligering av folkrätten, lönar sig. Då kommer det med stor sannolikhet hända igen, och mindre europeiska stater, är härvid särskilt utsatta.

Att stödja Ukraina handlar i grunden om att motverka en spridning av konflikten och att stå emot principen om att den starkes rätt går före internationell lag och rätt. Ingen åtgärd är därmed viktigare än detta för att bevara freden.

6. Hur vill ni att EU ska arbeta med klimatfrågan?

Vi behöver storskalig utbyggnad av fossilfri el – inklusive kärnkraft – för att elektrifiera fordonsflotta och ställa om till grön industri. Låt skogen få brukas och inte bara vara en kolsänka. Skogens produkter kan tränga undan stora mängder fossilbaserat inom till exempel byggande och förpackning.

7. På vilket sätt bör abort vara en fråga för EU?

Alla kvinnor ska ha möjlighet till en laglig och säker abort i Sverige, och i resten av EU. Vi har under våren röstat för en icke-bindande resolution om att inkludera rätten till abort i EU:s rättighetsstadga. I stadgan ingår bland annat rätten till frihet, liv och säkerhet.

Samtidigt är det viktigt att understryka att stadgan i sig inte utvidgar EU:s befogenheter till frågor som inte ingår i dess normala ansvarsområde, och att den måste tillämpas med vederbörlig hänsyn till subsidiaritetsprincipen. Svensk abortlag ska likväl bestämmas av Sverige, då sociala frågor hör hemma i medlemsländerna.

8. Är er toppkandidat, Alice Teodorescu Måwe, medlem i något trossamfund och i så fall vilket?

Nej.

Powered by Labrador CMS