Dokument
Sju valfrågor som engagerar kristna: Så här tycker Sverigedemokraterna
Asyl och invandring, kriget i Gaza, fred och försvarssamarbete, abort och klimatet - så ställer sig Sverigedemokraterna i sju stora politiska frågor inför EU-valet.

Asyltrycket mot EU måste ned, försvarsförmågan måste byggas upp och abort bör inte vara en fråga för EU. Här är Sverigedemokraternas svar på Dagens frågor.
1. EU-samarbetet sägs ibland bygga på en kristen värdegrund, håller ni med om det?
Ja, absolut. Samtliga medlemsländer är kristna länder, vilket sätter ett fundamentalt avtryck på både historia och politik. Med detta sagt har medlemsländerna också hundraåriga sekulära traditioner, vilket innebär att man tonar ned religionens roll i dagspolitiska frågor. Men detta varierar från land till land.
2. Vad vill ni göra inom EU-samarbetet för att stärka religionsfriheten?
Religionsfrihetens i EU slås bland annat fast Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, vilket vi tycker är bra. Sverigedemokraterna kommer fortsatt att stå bakom detta synsätt i vårt arbete i EP.
3. Vilken roll bör EU ha när det gäller konflikten mellan israeler och palestinier?
Efter islamistiska Hamas terrorangrepp mot israelisk civilbefolkning och tagande av gisslan har Israel både rätt och skyldighet att gentemot sin egen befolkning försäkra att detta inte händer igen. EU har en begränsad roll på plats, men bör bistå Israel i försvaret mot islamistisk terrorism och verka för ett frigivande av gisslan och humanitär vapenvila i området, liksom en diplomatisk lösning.
4. Bör det bli lättare eller svårare att få asyl i EU?
En stor majoritet av alla som söker asyl i Sverige och EU i dag saknar asylskäl, även efter flera omprövningar eller överklaganden. Det är ingenting nytt att en stor del av asyltrycket mot vår kontinent egentligen handlar om lycksökare och ekonomiska migranter, i synnerhet när båtar från Tunisien kommer fullastade av exempelvis bangladeshier – det pågår som bekant inget krig eller liknande i det landet.
En stor del av migranterna går också under jorden och blir del av ett skuggsamhälle präglat av kriminalitet. Dessa migrationsflöden, och därmed dödsfallen på Medelhavet, kommer fortsätta så länge EU tydligt visar att det är värt att riskera färden. EU har alltså ett ansvar att inte ge asyl till någon som inte verkligen behöver det, och att alltid avlägsna migranter som inte har tillstånd att vistas här.
De 27 medlemsstaterna har implementerat olika regelverk när det gäller både asylprövningen och åtgärder mot illegal migration, vilket är rimligt givet ländernas olika förutsättningar. Däremot måste det också innebära att länder vid behov kan gå längre, med mer strikta krav, som i Sveriges fall. Det skulle hjälpa vårt samhälle, och rädda människoliv.
5. Vad är det viktigaste just nu för att bygga fred i Europa och andra delar av världen?
Det viktigaste är att demokratierna inklusive Sverige bygger upp en försvarsförmåga och politisk allians som kan verka avskräckande mot diktaturernas aggressioner som vi tydligast ser i Ukraina, där Ryssland bedriver ett folkrättsvidrigt aggressionskrig. Stödet till Ukraina är existentiellt för landets och på sikt Europas frihet och återställande av säkerhetsordningen.
6. Hur vill ni att EU ska arbeta med klimatfrågan?
Vi vill att EU ska föra en klimatpolitik som kombinerar resultat med ökad tillväxt och konkurrenskraft. Faktiska resultat är viktigare än orealistiska mål som svälter ut företag och gör vardagen dyr för europeiska hushåll. Medlen ska användas där de får störst effekt, därför ser vi gärna att EU nyttjar artikel 6 i Parisavtalet som möjliggör att länder kan tillgodoräkna sig utsläppsminskningar efter investeringar i klimatfrämjande åtgärder i tredje land.
Det viktiga är att vi minskar utsläppen globalt, att som i dag fortsätta på en väg som medför stora kostnader och en omfattande byråkrati för EU:s företag ser vi som kontraproduktivt. Det kommer att tvinga företag till tredje land och göra unionen fattigare, det gynnar inte klimatet och det gynnar inte Europa.
7. På vilket sätt bör abort vara en fråga för EU?
Inte alls. Inget land ska kunna påtvinga ett annat land sin abortlagstiftning, oavsett om det är Polen eller Sverige. EU:s suveräna medlemsstater ska själva få besluta om hur de vill reglera viktiga frågor.
8. Är er toppkandidat, Charlie Weimers, medlem i något trossamfund och i så fall vilket?
Katolska kyrkan.