Dokument
Skolinspektionen sätter press på Laboraskolan
Laboraskolan, som drivs av medlemmar av Plymouthbröderna, fick i september skarp kritik av Skolinspektionen. Under hösten har ett åtgärdsprogram genomförts, men rektor Alexander Tornberg anser samtidigt att skälen till delar av kritiken varit missvisande.

Bristande allsidighet. Lärare utan pedagogisk utbildning och/eller ämneskompetens. Samt dålig studie- och yrkesvägledning till eleverna. Det var tre av de kritiska punkterna som Skolinspektionen tog upp i sin rapport. Nästa vecka ska Laboraskolan redovisa vad man gjort för att rätta till bristerna och Alexander Tornberg berättar att de har arbetat med ”en mängd åtgärder” under hösten.
– Vi har bland annat jobbat med fortbildning av personalen och vi har också utökat tillgängligheten för eleverna till olika källor, till exempel via internet.
Bristande allsidighet
Det sista är kopplat till kritiken om bristande allsidighet. I sin rapport skriver Skolinspektionen att Laboraskolan sällan ger ”eleverna möjligheter att pröva olika arbetssätt och inte heller förutsättningar och utrymme att göra egna ställningstaganden”.
– Det är den punkten jag har ägnat mest tid åt. Den är komplex eftersom lärarna anser att vi erbjuder en allsidig verksamhet.
Tar kritiken på allvar
Alexander Tornberg återkommer flera gånger under samtalet till att skolan har tagit kritiken på allvar, men att de inte håller med om alla de motiveringar som kritiken grundar sig på. Dessutom menar han att inspektionen av skolan skedde under en väldigt hektisk period i slutet av vårterminen då nationella prov även skulle genomföras.
– Det hade betydelse för vår möjlighet att redogöra för verksamheten på ett tillfredsställande sätt.
Känner du dig trygg med att ert åtgärdsprogram har fått önskad effekt när inspektörerna från Skolinspektionen gör sitt återbesök?
– Man ska vara medveten om att vi har genomfört jättemånga åtgärder på kort tid och man kan inte se alla effekterna än, men visst, jag känner mig trygg. Samtidigt måste man också vara medveten om att Skolinspektionens arbete handlar om tolkningsfrågor. Om de har fått för sig att vi gör fel måste vi nu övertyga dem om att vi gör rätt.
Skolinspektionen vill inte kommentera ett pågående ärende. Men om skolan inte uppfyller de krav som ställs så finns det två tunga åtgärder till hans. Skolan kan få ett vite, och på sikt så kan även tillståndet att bedriva skolverksamhet dras in.