Dokument
Smyrna har byggt en av Sveriges största kyrkor - flyttar och blir Frihamnskyrkan
Pingstförsamlingen bygger just nu en av Sveriges största frikyrkor på Hisingen i Göteborg. • 35 meter hög, 8 000 kvadratmeter stor. Kostnad: Ca 350 miljoner • Dagen gör en rundtur i den framväxande byggnaden som ska vara ”en räddningsflotte hellre än en lyxkryssare”.

Hur kommer den nya Frihamnskyrkan på Hisingen att se ut? Dagen gjorde ett studiebesök och fick en guidad tur i den byggnad där en av Sveriges till medlemsantalet största frikyrkor – Smyrnaförsamlingen i Göteborg – flyttar in nästa år.
GÖTEBORG. “Vi står inför en integrations- och generationsutmaning.” Med de orden från Smyrnaförsamlingens vice föreståndare Anne-Jorid Ahgnell ringande i öronen sätter jag och fotograf Natanael Gindemo av mot Frihamnen på Hisingen där den nya kyrkan håller på att byggas. Vid ratten sitter Kjell Bramwall, en av Smyrnakyrkans tre byggledare.
Det han inte vet om Frihamnskyrkan och om projektets olika faser sedan det första högtidliga spadtaget i maj 2021, är inte värt att veta. Med bygghjälmar på våra huvuden guidar han oss vant i byggnaden, som till det yttre är kubformad och där arbetet med att klä delar av fasaden i trä återstår.
Kyrkan mäter 35 meter på höjden. Som en fyrbåk reser den sig från sin plats i Frihamnen, där en helt ny stadsdel ska byggas. Av detta märks dock inte mycket i nuläget. Kyrkan stoltserar i ensamt majestät, med endast ett par gamla magasinsbyggnader nedanför. Området i övrigt är öde och tomt.

Vakar som en hök
Vid själva byggarbetsplatsen, som omgärdas av stängsel, pågår arbetet för fullt. Över alltihop sträcker sig en byggkran upp mot skyn. Likt en hök vakar den över hela byggprojektet och skänker platsen ett visst lugn.
När vi står på bilparkeringen och betraktar det hela lite på distans råder tystnad. Det enda som hörs är vinden som blåser, bygghissen som skrapande kryper längs fasaden och byggarbetarna som håller på att fästa fasadelement och isolering på kyrkans ytterväggar.


Väl inne i byggnaden pågår arbetet med full kraft. Likt viga katter utför byggarbetarna – enligt Kjell Bramwall rör det sig om ett 70-tal personer dagligen – sina olika uppgifter. Ofta flera meter upp i luften på en stege eller byggställning. Med små åthävor och stor precision utför de sitt viktiga arbete.
Beror den fridfulla, nästan andäktiga, stämningen som omger bygget på att det är en kyrka som byggs? En plats för tillbedjan och gudsfruktan. Svårt att säga. Men klart är att på denna plats byggs en av Sveriges, och kanske norra Europas, största kyrkor. Totalt handlar det om knappt 8 000 kvadratmeter fördelade på fem våningsplan, inklusive en källarvåning.


Än så länge består kyrkan av ett skal. Fönster, ytter- och innerväggar är på plats, men i övrigt finns inte mycket som avslöjar hur den kommer att se ut när den är klar. Schakten, där hissar ska binda samman de olika våningsplanen med varandra, gapar tomma.
Och mitt i den mäktiga byggkroppen finns ett stort rektangulärt hål, ett mellanrum som ska skapa rymd, ljus och trevnad oavsett var man befinner sig i byggnaden.
1 200 får plats
På våningen ovanför entréplanet stannar vi upp en stund. Där håller byggnadens största gudstjänstlokal på att iordningställas. I målande ordalag beskriver Kjell hur den kommer att se ut när grangolvet är lagt, när stolarna fyller golvet, och när läktarpartierna och estraden har snickrats klart och fått sin slutgiltiga utformning.

Trots att lokalen är grå och kal kan jag för min inre syn se en fullsatt kyrka med 1 200 besökare på plats.
På estraden är det lätt att föreställa sig Smyrnaförsamlingens förre föreståndare Urban Ringbäck, som fortfarande tillhör församlingen och som är en av de stora visionärerna bakom Frihamnskyrkan, med en av församlingens körer och orkestrar bakom sig. Beredda att stämma upp i en innerlig lovsång till Jesus.
Den goda akustiken är säkrad bland annat tack vare de rektangulära plattor, i varierande storlek och djup, som placerats högst uppe i taket.
Invigning om ett år
Beslutet att lämna Smyrnakyrkan i centrala Göteborg, och flytta ut till Hisingen, har föregåtts av många år av utredningar och diskussioner i församlingen. Både ekonomiska och geografiska aspekter har lyfts fram av såväl motståndare som av anhängare till en flytt.
Cirka 350 miljoner kronor kostar det att bygga Frihamnskyrkan, som trots att den ser halvfärdig ut redan kan liknas vid en modern katedral. Om ungefär ett år ska den invigas, vilket innebär att andra frågor än de byggtekniska hamnar i fokus. Frågor som har med församlingens identitet och målbild att göra.
Sedan 2012 har Smyrna profilerat sig genom sitt så kallade mannaarbete, som innebär att 200 familjer i Göteborg får varsin matkasse varje vecka. Det arbetet kommer garanterat att följa med in i Frihamnskyrkan. Men allt det som görs i Smyrnakyrkan i dag har inte en given plats i Frihamnskyrkan.

Alla ska med
En bärande idé i visionen för Frihamnskyrkan är “vardagskyrkan”, att bli en församling som sjuder av liv och rörelse sju dagar i veckan. En församling där alla hittar sin plats. Ung som gammal. Fattig som rik. Svensk som nysvensk. Hur ska det gå till i en församling som rymmer människor från 35 olika språkgrupper?
“Alla ska med, men allt ska inte med”, skulle kunna vara en slogan som beskriver den utmaning församlingen står inför, men också de möjligheter som öppnar sig efter flytten över Göta älv.
Ett visst mått av självförtroende bör finnas i Smyrnaförsamlingen. Att stadsarkitekten i Göteborg ville att en arkitekttävling skulle utlysas försenade processen, men gav i gengäld en respons som ingen räknat med. Ett 50-tal arkitektbyråer, inte bara från Sverige och de nordiska länderna utan även från Tyskland, Spanien och Japan, skickade in förslag.
”En märkesbyggnad”
Arkitekternas kraftiga gensvar, och det tydliga beskedet från stadens tjänstemän om att de ser den blivande Frihamskyrkan som “en märkesbyggnad” i Göteborg, blev ett kvitto på att församlingen gör skillnad. Att man är på rätt väg med sin vision att vara en välkomnande famn för den stora mångfald av människor som ser Göteborg som sitt hem.
Efter ett par intensiva timmar med många intryck, och mycket spring i de trappor som binder samman de olika våningsplanen med varandra, har vi nått bottenplanet.
Under bilresan tillbaka till Smyrnakyrkan, en färd som går över Göta älv via den nya Hisingsbron som binder samman fastlandet med Hisingen, fastnar en sista bild på näthinnan. Den utgår från ett motto som myntats i Smyrnaförsamlingen, och som beskriver Frihamskyrkan i färdigt skick: “Hellre en räddningsflotte än en lyxkryssare”.
Smyrnaförsamlingen bygger just nu en av Sveriges största frikyrkor på Hisingen i Göteborg. Följ med Dagen på en rundtur i den framväxande byggnaden. (Tidningen Dagen)