Dokument
Svensk ”missionär” anklagas för att lura kvinnor på pengar
Mannen ska ha lånat pengar av många utan att betala tillbaka • Utreds av Försäkringskassan • Har betalningskrav på 276 000 kronor • Tidigare pastor i Nynäshamn: “Han hade lånat av nästan hela församlingen”.

Han kallar sig pingstmissionär i Brasilien, är sjukpensionär och har köpt Dolly Parton-skivor och träningsredskap till hunden via svenska Carinas bankkonto. Dagen har haft direktkontakt med flera kvinnor som upplever sig bedragna efter att ha gett bort och lånat ut pengar till mannen.
Pengabehoven: Mediciner och mat till honom själv – samt till elräkningar, trottoarlagning och andra akuta kostnader för den lilla kyrkan vid brasilianska Atlantkusten.
Det här är berättelsen om en medelålders före detta LP-broder med missbruksbakgrund och tidigare församlingsmedlem i Nynäshamns pingstkyrka. För drygt 15 år sedan var mannen nyfrälst, hängde i kyrkan för det mesta och drog nya människor dit. Han älskade gamla läsarsånger, sjöng för de äldre och fick även predika ibland.

Sedan 2017 är mannen bosatt vid östra kusten i Brasilien, där han bor i miljonstaden Maceió tillsammans med sin brasilianska hustru och hennes tonårsdotter.
Själv beklagar han om någon känner sig lurad av honom.
”Det känns ju väldigt jobbigt då det aldrig varit min avsikt att såra eller lura någon människa. Känner mig genuint ledsen över det”, skriver han till Dagen.
Han vill inte ställa upp på en muntlig intervju med hänvisning till sjukdom, men väljer att svara på några frågor från Dagen i skriftlig form.
I en artikel i en svensk tidning från 2018 beskriver han sig som ”pingstmissionär”. Ibland kallar han sig pastor och evangelist i Brasilien, och uppger sig vara ledare för en relativt ny liten pingstgrupp i en av stadsdelarna i Maceió. Han finns i en av flera hundra mindre utpostgrupper i staden, som har totalt över 100 000 pingstvänner.

Mediciner och matpengar
Sofia [fingerat namn] bor i en mellansvensk stad, är sjukpensionär och berättar för Dagen att hon har gett bort och lånat ut över 20 000 kronor till manen under cirka fem års tid.
– Ofta var det saker i parets lägenhet som behövde lagas, eller mediciner som skulle köpas till honom. Han fick även matpengar av mig. De behövde också hjälp när de skulle bygga sin kyrka. Väldigt mycket lät fint, säger hon.
Men Sofia uppger att hon inte har fått tillbaka några av de pengar som enligt överenskommelse skulle betalas tillbaka.
– Jag skäms lite, för jag har alltid trott på honom. Han var alltid så hjälplös och sa att det bara var jag som hjälpte honom.

Kyrkor har tagit avstånd
”Pingstmissionären” har ingen församling eller organisation i Sverige bakom sig. Tvärtom har flera kyrkor tagit avstånd. Det gäller exempelvis EFK-församlingen Centrumkyrkan i Skånes Fagerhult samt fristående församlingen Agape i Solna.
– Det kändes inte rätt, säger pastor Stefan Sigvardsson i Centrumkyrkan i Skånes Fagerhult. Det var mest att han var sjuk, och skulle ha pengar till operationer – och det var inte det vi hade tänkt stötta. Då ville vi inte vara med längre.
– En sorglig historia, säger Pauli Kemi, pastor i församlingen Agape, där mannen en kortare tid var medarbetare, dock inte pastor, betonar han.
Pauli Kemi vill inte tala så mycket mer om saken.
Sopputdelning till fattiga
Via intensiv aktivitet på sociala medier har ”missionären” de senaste åren berättat om hur han bedriver socialt arbete med mat- och sopputdelning bland fattiga brasilianare. Han kallar de fattiga invånarna för Flodfolket i sina inlägg, som är skrivna på svenska – och dit behöver han pengar.
På grund av svår sjukdom under många år är det i dag hans fru som bedriver ”stora delar” av arbetet, uppger han nu för Dagen. Han skriver att han inte är anställd eller uppbär någon lön, och säger att uppdragsgivarna finns i Brasilien, utan att peka på någon specifik organisation.
Gång på gång har han också bett om finansiell stöttning för egen personlig del – främst till mediciner och sjukvård för en rad olika sjukdomar som han uppger sig blivit drabbad av: cancer, lunginflammation, behov av ryggmärgstransplantation, artros, två brutna fingrar, migränanfall och så vidare.
Pengarna vill den kristne mannen ska skickas till ett svenskt Swish-nummer registrerat i hans eget namn, eller till ett specifikt Swedbankkonto. När Dagen ställer skriftliga frågor om saken, tycker han inte att det är något konstigt utan svarar att det är ”naturligt” att pengar som kommer från Sverige också kopplas till Swish och bank i Sverige.
På frågan om det finns en organisation eller kyrka kopplad till saken uppger han att han inte längre gör några insamlingar i sociala medier, och skriver att redovisningen sker i Brasilien, men att det i dagsläget inte finns något nytt att redovisa för.
Han uppger samtidigt att ”alla gåvor har en enorm betydelse för Flodfolket socialt, oavsett insamlingsform”.

Använde hennes bankkonto
Carina [fingerat namn], som är i 60-årsåldern och som har en funktionsnedsättning och därför får stöttning av en kontaktperson, är en annan av de kvinnor som har lärt känna ”Brasilienmissionären” via sociala medier, och som nu är arg och känner sig lurad. Hon berättar för Dagen att mannen under sommaren 2022, när han senast var i Sverige, hälsade på henne under fyra-fem dagar.
– Vi hade så roligt ihop, säger hon.
Men mannen fick också Carina att öppna sitt bankkonto för hans olika inköp och prenumerationer. Det gällde bland annat tv-kanalen Discovery, en mobiltelefon, en surfplatta och en prenumeration på LP-skivor med Dolly Parton.
Pengarna som han lovade föra över månadsvis till hennes konto kom in till en början, om än sent flera gånger, men sedan tog det stopp. Nu har Carina spärrat sitt bankkort för att han inte ska kunna göra nya inköp. Men hon har fortsatta krav från banken att betala 1 200 kronor i månaden fram till augusti i år.
– Det är stora pengar för mig som sjukpensionär, säger hon.
Carina berättar att hon har flera lådor ”exklusiva Dolly Parton-skivor” stående hemma som hon inte tänker skicka till Brasilien, om inte allt först betalas till henne.

Skulder hos Kronofogden
”Missionären” fick inte handla från sitt egna bankkonto på grund av skulder, uppfattade hon. När Dagen kontrollerar eventuella skulder visar det sig att den i Brasilien boende mannen har betalningskrav på totalt 276 000 kronor registrerade från flera olika inkassobolag hos Kronofogdemyndigheten i Sverige.
Till Skatteverket har han dessutom haft förseningsavgifter för utebliven skatteinbetalning flera av de senaste åren.
Hos Försäkringskassan pågår i nuläget en utredning kring den sjukersättning/sjukpension som predikanten själv uppger att han har haft sedan ganska många år tillbaka, och som han har fått utbetald även under tiden i Brasilien.
Dagen har tagit del av dagboksloggar från myndigheten, som under hösten har utrett olika signaler kring ”misstänkta felaktiga utbetalningar” samt uppgifter om ”misstänkt bidragsbrott”. En utredning kring om ”missionären” arbetar eller inte har initierats. Han har i flera år varit skriven på en adress i Mellansverige under tiden han i huvudsak bott i Brasilien.

”Maffian” sköt i benet
Dagen har varit i kontakt med andra kvinnor runt omkring i Sverige med liknande berättelser som de två ovan. En anhörig till en kvinna hörde spontant av sig till tidningen i höstas på grund av att den äldre släktingen sagt sig ha skänkt 22 000 kronor till mannen, ihop med flera andra givare. Uppgifterna oroade den anhöriga.
Bakom detta sistnämnda exempel finns en udda historia om att ”Brasilienpastorn” skulle ha blivit skjuten i benet av maffian och att hustruns dotter blivit kidnappad. Därför behövde han nu snabbt pengar för att kunna betala hyran och få dottern fri. Den anhöriga hörde av sig till oss på Dagen och var orolig för att den äldre släktingen höll på att bli lurad.
Den enkla kvarterskyrkan i Maceió där han verkar är, enligt vad Dagen erfar, en del av Assembleia de deus Belem, en relativt nybildad mindre tredje utbrytargren i den pingströrelse som har drygt 100 år på nacken och rötter hos svensk pingstmission i Latinamerika. Otto och Adina Nelson var de svenska missionspionjärerna i Maceió runt 1915.

Likheter med Divine Favour Mission
Den aktuella socialarbetaren, predikanten och sjukpensionären har tidigare predikat i numera nedlagda och omdiskuterade missionsorganisationen Divine Favour Missions (DFM:s) sociala mediekanaler under en kortare tid. Också från DFM finns berättelser om äldre kvinnor som upplevt sig lurade kring lån och gåvor, och med ständigt nya sjukdomsberättelser från dåvarande ledningen.
Nu efterfrågar “Brasilienmissionären” även starka mediciner till sig själv, i filmklipp som Dagen har tagit del av.
Skulder till många i svensk församling
Åter till Nynäshamn, där mannen var verksam i pingstförsamlingen under några års tid, när den här berättelsen börjar. När en kvinna i församlingen dog kom det fram att han hade varit skyldig henne pengar, pengar som han inte ville, eller kunde, betala tillbaka till dödsboet. Allt fanns reglerat i ett skriftligt skuldbrev, uppger dåvarande pastorn i Nynäshamns pingstkyrka, Marcus Furingsten.

Med tiden började det skava allt mer i förhållande till församlingen, och mannen fick också ett återfall i alkoholmissbruk och hamnade hos LP-verksamheten på annan ort. Det var inte aktuellt att han skulle gå in i nya ledaruppgifter igen när han återvände till Nynäshamn.
Det kom då fram att det fanns många i församlingen som han hade skulder till.
– Han hade sagt att han hade problem med ekonomin och bett om pengar till både mediciner, missionsarbete och fattiga barn. När han bad om pengar för sin egen del gjorde han det mot tystnadslöfte. Ingen hade därför koll på helheten, säger Marcus Furingsten.
När Marcus Furingsten sammanställde alla uppgifter landade det på i storleksordningen ett par hundra tusen kronor som nuvarande ”missionären” hade lånat eller fått från olika medlemmar, och där stora delar inte hade betalats tillbaka.
– Han hade lånat av nästan hela församlingen. Inte så stora summor av alla, men tillsammans blev det mycket, säger Marcus Furingsten.
Vill bygga förtroende igen
När det gäller att svenska församlingar uttrycker bristande förtroende för honom, och tar avstånd från honom, hänvisar ”Brasilienmissionären” till att det finns en ”stor risk för sådant när man varit sjuk länge, inte kunnat kommunicera som vanligt och är i ett land i en annan del av världen”.
Han beklagar samtidigt avsaknaden av tillit.
”När jag är bättre kommer jag att jobba på att bygga upp det förtroende jag haft igen”, skriver han till Dagen.

