Dokument

Tillåta svenskkyrkliga byråer eller inte - så tycker kyrkopolitikerna

Så här tycker de fem största nomineringsgrupperna S, C, POSK, BA och SD som kommer rösta i frågan om Svenska kyrkan ska få rätt att bedriva begravningsbyråer.

Erik Sjöstrand (POSK), Olle Reichenberg (BA), Louise Callenberg (S), Daniel Tisell (C), Daniel Engström (SD).
Erik Sjöstrand (POSK), Olle Reichenberg (BA), Louise Callenberg (S), Daniel Tisell (C), Daniel Engström (SD).
Publisert Sist oppdatert

I nästa vecka avgör kyrkomötet om det ska bli tillåtet för Svenska kyrkans församlingar att bedriva begravningsbyråer. Dagen har pratat med de fem största nomineringsgrupperna, som i grunden är positiva till idén. Ändå kan det bli ett nej.

Organisationsutskottet sa ja till kyrkliga begravningsbyråer, och vill ändra i kyrkoordningen för att klargöra att detta är näringsverksamhet som församlingar får ägna sig åt.

Den största nomineringsgruppen, Socialdemokraterna, säger i princip ja till att församlingar kan starta begravningsbyråer, men reserverade sig i organisationsutskottet. Detta därför att de inte tycker att det är tillräckligt utrett om det finns en risk för att Svenska kyrkans huvudmannaskap hotas.

Louise Callenberg, Kyrkomötet (S)
Louise Callenberg (S)

– Konsekvenserna av beslutet är inte tillräckligt utredda. Vi vill att kyrkomötet tar hållbara beslut och där anser vi inte att vi är än med det förslag som ligger på bordet. Vi vill inte att kyrkan ska driva verksamhet som skulle kunna äventyra huvudmannaskapet, säger Louise Callenberg (S).

Hon pekar också på den sekulära trenden i begravningsseden.

– Kyrkan kan inte stillasittande titta på när andra byråer rekommenderar att inte använda den kyrkliga begravningsriten. Så jag tror inte att det handlar om en osund konkurrens utan att man måste titta på frågan ur den kontexten, att det måste finnas begravningsbyråer, i hela Sverige, som också vill ge goda förutsättningar fortsatt för den kyrkliga begravningsseden.

Posk

Erik Sjöstrand från den näst största nomineringsgruppen, Posk, (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan), säger att man länge har drivit frågan och varit för att församlingar ska kunna bedriva begravningsbyråverksamhet.


Erik Sjöstrand_POSK_Uppsala stift, kyrkomötet
Erik Sjöstrand (Posk)

– Vi ser det som en naturlig anknytning till församlingens grundläggande uppgift, inte minst i dess diakonala och liturgiska dimension. Så för oss är detta ett välkommet förslag.

Vad gäller kritiken om osund konkurrens menar Erik Sjöstrand att det är viktigt att särskilja begravningsverksamhetens myndighetsutövning från begravningsbyråverksamhet och att både erfarenheter och utredningar visar att detta är fullt möjligt.

Centern

Daniel Tisell från Centerpartiet berättar att C inte är tillfreds med den nuvarande oklara situationen utan vill se ett klargörande från kyrkomötet.

'Om Centerpartiet tycker att det är fel att granska Israel och Palestina utifrån folkrätten, ja, det är i så fall tråkigt', säger Daniel Tisell, ledamot för Centerpartiet i kyrkomötet.
Daniel Tisell (C)

– Det är också avsikten med förslaget på ändringen i kyrkoordningen, säger Daniel Tisell.

Även Centern är för kyrkliga begravningsbyråer. Daniel Tisell menar att det finns en naturlig koppling till församlingens grundläggande uppgifter och möjlighet att verka både affärsmässigt och diakonalt på ett sätt som gagnar både församling och anhöriga. Osund konkurrens behöver det heller inte bli tal om, anser han.

– Men det fordrar tydliga avtal och transparens med konton kring tjänster som byrån köper från församlingen och begravningsverksamheten.

Daniel Tisell slår fast att församlingar självklart ska inta en neutral inställning till de anhöriga som hör av sig och eventuellt frågar om val av begravningsbyrå, samt inte dumpa priserna på orten.

Centerpartiet värnar också om att Svenska kyrkan ska få behålla huvudmannaskapet för begravningsverksamheten.

– Vi ser inte att begravningsbyråverksamhet ska uppfattas eller vara ett hinder för detta åtagande.

Borgerligt alternativ

Olle Reichenberg från Borgerligt alternativ menar att kyrkomötet måste sätta ner foten. Detta för att det redan i dag finns ett antal kyrkliga begravningsbyråer som verkar, men i praktiken saknar kyrkorättsligt stöd.

Olle Reichenberg, Kyrkomötet (BA)
Olle Reichenberg (BA)

– Antingen ska denna verksamhet tillåtas, alternativet är att den inte ska vara tillåten med konsekvensen att befintliga verksamheter måste stänga, säger han.

Borgerligt alternativ säger ja till den föreslagna ändringen och tror inte att Svenska kyrkan behöver riskera sitt huvudmannaskap – om man bara ser till att bygga upp ett regelverk som förhindrar att konkurrensen ska upplevas som osund.

Så kommer kyrkomötet åter bromsa frågan nästa vecka, eller blir det grönt ljus? En initierade källa med mångårig erfarenhet från kyrkomötet menar att förslaget troligen går igenom, då det bara var Socialdemokraterna som reserverade sig mot beslutet, men att vad som helst kan hända. Räkna med het debatt bland de 13 nomineringsgrupperna på kyrkomötet i nästa vecka.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna delar kyrkostyrelsens bedömning att näringsverksamhet i form av församlingsdriven begravningsbyrå har en naturlig anknytning till församlingens grundläggande uppgift, särskilt vad gäller perspektiven diakoni och gudstjänst.

Daniel Engström (SD)
Daniel Engström (SD)

– Det gör det också möjligt för ett tidigarelagt möte med de sörjande där det finns möjlighet för församlingen att peka på begravningsgudstjänsten som ett meningsbärande sammanhang, liksom på församlingens övriga möjligheter att stödja sörjande människor i samtal, själavård och praktisk handling, säger SD:s gruppledare Daniel Engström.

Powered by Labrador CMS