Dokument
Tusentals kristna avrättades när Nordkorea blev kommunistiskt
Livet i det som nu är Nordkorea har inte alltid sett ut som i dag. I början av 1900-talet blev huvudstaden Pyongyang känd som ”Österns Jerusalem” för sin pulserande kristna miljö. Amerikanska protestantiska missionärer kom dit så tidigt som på 1880-talet.

En förändring skedde när den japanska regeringen tog kontroll över Korea år 1919. Den nya administrationen startade en systematisk bekämpning av religiösa sammankomster.
Halvön klövs 1950
1945 uppgav den presbyterianska kyrkan i Korea att den hade 330 000 medlemmar fördelade på 3 022 församlingar i Nordkorea. Fem år senare hade antalen sjunkit till 2 000 församlingar och 200 000 medlemmar, enligt den officiella årsboken från den nordkoreanska staten. Det skriver Stig Magne Heitmann i boken ”Kims paradis – folkets tragedie”.
På 1950-talet, efter Koreakriget 1950–1953, klövs halvön i en kommunistisk och en kapitalistisk del. Den nordliga delen med Kim Il-sung som ledare avrättade tusentals kristna under de år som följde.
Uppgifterna om hur många församlingar och kristna det fanns 1950 varierar men det som är säkert är att det skedde en dramatisk minskning från 1950-talet fram till 2000-talet. Sansade sydkoreanska bedömare räknar med att det i dag finns 50 000 kristna. Nordkoreanska myndigheter anmälde till FN:s människorättsråd att det 2001 fanns 12 000 protestanter och 3 000 katoliker, skriver Heitmann.
Avgudadyrkan av familjen Kim
– Avgudadyrkan av familjen Kim är otroligt stark. En obligatorisk förberedelse inför dagens arbete startar en och en halvtimme före jobbet. Då ska alla delta i en andakt eller indoktrineringsmöte där man studerar den store ledarens juche-ideologi. Man är också ålagd att upphöja och hylla de två avlidna ledarna och den nuvarande presidenten, sa Ed Brown, seniorrådgivare i Stefanusalliansen i en intervju i norska tidningen Vårt Land 2013.
”Försöker nog bara att överleva
”Juche”, självtillit, är den statsbärande ideologin som syftar till att man ska klara sig själv utan hjälp utifrån och vara och förbli oberoende.
Vet man något om hur den kristna minoriteten i landet lever?
– De kristna försöker nog bara överleva. Det område vi besökte är en fri handelszon. Där finns det lite mer frihet än på annat håll, men de kristna måste anpassa sig och vara på sin vakt. Nordkorea har flera år legat i topp på Open Doors värstinglista över länder där det är svårast att leva som kristen, sa Brown.
Stig Øyvind Blystad, Vårt Land