Dokument
Unik karta: Så ser Panzisjukhuset ut
Panzi öppnade med 100 sängplatser, i dag har man 500. Varje dag besöks sjukhuset av närmare 4 000 människor, patienter och anhöriga
Det numera världsberömda sjukhuset i Bukavu i DR Kongo startades av läkaren och numera fredspristagaren Denis Mukwege tillsammans med pingströrelsen och Läkarmissionen 1999. Till ytan är sjukhusområdet lika stort som tre fotbollsplaner med en mängd mindre hus. Cirka 90 000 kvinnor har fått gynekologisk vård här sedan starten.
– 4 000 personer rör sig här dagligen och det sliter hårt på sjukhusets byggnader, berättar David Eriksson, som under många år arbetat med tekniskt underhåll på Panzi. Han och hans fru Astrid hoppas snart kunna åka ut igen, för att bland annat leverera ny utrustning.
Läs hela dokumentet: ”Inget pris i världen förändrar Mukwege”
Från började bedrevs allmän vård med inriktning på mödrahälsovård. Men en bit in på 2000-talet kom operationer av våldsutsatta kvinnor att ta över en stor del av verksamheten.
Det är trångt om utrymmena och det är inte ovanligt att patienter får dela sängar eller ligga i korridorer.
Betala för ett eget rum
En för Sverige ovanlig lösning – Mukwege fick driva igenom idén trots vissa invändningar från Sverige – är att några hus är avdelade för personer som har råd att betala högre vårdavgifter. Vården är alltid densamma, men inkvarteringen är bekvämare här. Alla patienter ska egentligen betala vårdavgifter, men ingen nekas vård, även de som inte kan betala.
Panzi har i dag cirka 45 läkare, ett 30-tal har specialistutbildning.
Sjukhuset har inte bara akutvård. Här finns en omfattande verksamhet, Maison Dorcas till exempel som är en utslussningsverksamhet för att hjälpa kvinnor tillbaka till samhället. Många av dem har förskjuts av sin egen familj efter övergreppen. Denna verksamhet sker till stora delar på andra platser än på sjukhusområdet.
Byggdes under inbördeskriget
Mitt under inbördeskriget 1999 i DR Kongo beslutade sig PMU, Pingstmissionens utvecklingsarbete, att starta sjukhuset med ekonomiskt stöd från Sida och Läkarmissionen. Första operationen skedde 1999. Snabbt började människor strömma till och behoven växte. År 2002 invigdes Panzi officiellt.
Denis Mukwege bor sedan mordförsöket 2013 inne på sjukhusområdet och har sedan dess skydd av en vaktstyrka från FN.