Dokument

"Vi kommer att överleva men får anpassa oss"

Osäkerhet inför framtiden. Det har second hand-butikerna över landet gemensamt. – Vi kommer att överleva, men vi får anpassa oss, säger Gittan Väfors, Sala.

###
Publisert Sist oppdatert

Dagen har ringt runt och samtalat med ansvariga inom flera butiker på olika håll i landet. En viss uppgivenhet kan man märka.

– Jag fick ett litet spel för några veckor sedan, i samband med dödskjutningarna i Biskopsgården. Det säger Olof Jakobsson, på Göteborgs stadsmission, som driver sju butiker i staden.

– En av lokalerna ligger bara några meter från den restaurang som mer eller mindre sköts sönder under dråpet. Vi försöker vara en normaliserande del av det torget genom att driva en affär och skapa lite sysselsättning för folk där. Och så ska man ha moms av oss också!

– Den dagen sålde vi inga grejer, men vi gjorde i ordning en hörna för folk som behövde prata. Vi har en tydlig ståndpunkt att vi är en allmännyttig verksamhet, inte en kommersiell, säger Olof Jakobsson.

”Kör på som vanligt”

Till skillnad från de flesta ideella second hand-butiker så är Stadsmissionens mål inte i första hand att ge överskott, i stället är det att skapa sysselsättning. Göteborgs kyrkliga Stadsmissions mål med second-hand verksamheten är inte i första hand att ge ekonomiskt överskott, uppdraget är att skapa arbetsplatser för de människor som man är till för.

Bo Karlsson, butikschef på Erikshjälpens butik i Broby, delar kritiken, men han säger att för deras del är frågan inte akut, eftersom man har öppet mindre än 24 timmar i veckan. Butiken har funnits i 20 år.

– Vi kör på som vanligt så länge frågan ligger på regeringens bord.

Stort engagemang

Gittan Väfors, som är föreståndare för Hela Människans butiker i Sala och Heby, säger att man först prövade att sänka öppettiderna till under 24 timmar i veckan. Men det skapade oro bland både personal och ortsbor. Så man konstaterade att det inte fungerade och ändrade tillbaka.

– Det beror på att vi har så stort engagemang med många människor inblandade. Så vi får ta smällen med momsen om det nu blir så. Vi har till och med ökat ut öppettiderna.

Ungefär 20 kyrkor i Sala och Heby utgör huvudmännen för verksamheten och de tvingas nu antagligen ställa upp med årliga bidrag till verksamheten.

– Ingen av våra kommuner ställer upp med bidrag, utöver dem vi får för en del av våra anställda, säger hon.

Hela människan i Sala och Heby har 18 anställda, plus 20 ”deltagare” som man kallar det, alltså sådana som man inte själva betalar lön för. Och så finns volontärer därutöver.

Vad tror du om framtiden?

– Jag tror att vi kommer att överleva. Men vi får anpassa verksamheten. Det blir tuffare.

Powered by Labrador CMS