Familj
En av Gullbrannagårdens profiler slutar efter 25 år
I 25 år har Anders Nylander jobbat i köket på Gullbrannagården och som kökschef i 21 av dem. Men nu är det dags att gå vidare. Han lämnar en verksamhet där han satt djupa spår. Och kvar på menyn finns fortfarande hans skapelse, pizzan "Allians special".

Varför hamnade du på Gullbrannagården, och i köket?
– Jag har ett förflutet inom restaurangbranschen och då min dåvarande fru och jag hade flyttat ner till Gullbranna var jag arbetslös. Jag fick kontakt med personalen på Gullbrannagården och fick frågan om jag kunde hjälpa till, vilket jag gärna gjorde.
Det var hösten 1994 som Anders Nylander hoppade in och lagade mat första gången på Gullbrannagården. Det var under bygget av nya restaurangbyggnaden. Anders fortsatte att jobba på helger och på somrarna. Han var bland annat med när Gullbrannagården började servera pizzor och är speciellt nöjd med att den pizza som var hans favoritskapelse fortfarande lever kvar.
– Den heter "Allians special" och på den finns räkor, fläskfilé och bearnaisesås, säger han.
När husmor Solveig slutade 1999 fick Anders frågan om han ville bli kökschef.
– Jag såg det som en stor utmaning. Gullbrannagården var i en fas där man ville satsa på konferenser av lite högre kvalitet, bland annat vad gäller maten. Jag gillade den tanken att få vara med och bidra med kvalitetstänk på maten.
– Jag känner att jag har fått jobba med det som jag brinner för, med kvalitet på maten och att få folk att komma tillbaka för matens skull. Och i dag är det så, när folk pratar om gården nämner de om maten, vilket var ett av mina mål.
– Jag försöker få folk att jobba i frihet under ansvar. Jag är inte den som sätter ett recept i handen på kockarna. När jag smakar på maten vill jag kunna känna på smaken vem det är av kockarna som tillagat den.
Anders erfarenhet är att om en kock får större frihet att sätta sin personliga prägel på maten blir slutresultatet bättre.
– Jag blir 57 år i år och ska jag någon gång byta jobb så är det nu, säger Anders och skrattar. Så nu är det dags för ett nytt kapitel i mitt liv. Och i hela mitt liv har jag hållit på med musik vid sidan om.
Vilket är just den bana Anders har valt. Den första april börjar han sin nya tjänst i Svenska kyrkan, Höks pastorat utanför Laholm där han kommer att jobba som körledare, musikpedagog och administratör. Och i framtiden ser han också fram emot att besöka Gullbrannagården som gäst.
– Det är dubbla känslor. Vissa saker känns det skönt att släppa. Men det är också väldigt vemodigt. Människorna på Gullbrannagården har blivit som en andra familj. Så är det på riktigt. Det är vänner för livet som jobbar där.
– Nja, jag är uppväxt i Metodistkyrkan med en metodistpastor som pappa. Men jag har varit med i alliansmissionen i väldigt många år.
– Han har ju verkligen varit med och utvecklat restaurangen från att nästan bara ha varit en lägergård till att kunna serva konferenser med hög kvalitet. Men sedan har han haft mycket mer kunskaper än inom restaurangdelen, så han har haft flera olika roller, den viktigaste som teknikansvarig, framför allt när det gäller ljud och bild. Och han är även musiker och har fått hoppa in som det också.
Magnus Bylander beskriver den framgångsresa gården fortfarande är inne på och beskriver Anders Nylander som en nyckelperson.
– Gästantalet ökar varje år och vi gör mycket mer olika saker i dag än för 25 år sedan. Och restaurangen har varit en väldigt viktig bit i den resan, den är ju lite av hjärtat här på gården. ''Vad får vi för mat?''. Det är väl den mest spännande frågan vi ställer oss varje dag, säger Magnus Bylander och skrattar.
– Han är en trygg och pålitlig kille, som alltid är där, han sköter alltid det som vi har bestämt på bästa sätt. Man är trygg med honom helt enkelt.
– Och på ett personligt plan är det en stor förlust för många av oss här på gården. Men vi önskar honom verkligen lycka till. Jag tror ändå att han tar ett bra steg nu.
– Nej, jag är nog inte det ändå. Det är också viktigt att komma ihåg att vi har ett oerhört duktigt team i köket. Samtidigt med den här nyrekryteringen vill vi åter renodla kökschefsrollen så vi siktar på att få en person som jobbar heltid med köket. Men det är så klart en utmaning att hitta rätt person.