Familj

Erik Edin – missbrukaren som blev LP-föreståndare

Den 23 januari var det 100 år sedan Erik Edin föddes. Efter en tuff start, med bland annat svårt missbruk i 14 år, blev han frälst 1951 och kom sedan att betyda mycket för missbruksvården i Sverige som föreståndare för LP-stiftelsen.

Erik Edin och Lewi Pethrus.
Erik Edin och Lewi Pethrus.
Publisert Sist oppdatert

Erik blev frälst efter ett möte i Uppsala och hans dotter Sonia kommer väl ihåg detta. Eriks fru Saida var dock misstänksam när maken kom hem efter en sex veckor lång frånvaro från hemmet med beskedet att "Nu är jag frälst!".

Sonia förstod inte riktigt allt vad pappan hade varit med om, Bibeln var till exempel en svart bok som aldrig tog slut. Men hon såg att pappan var förändrad och nu äntligen var den pappa som hon älskade. Så en gång när Erik höll på att ge upp efter en konflikt med sin hustru skrek Sonia att han måste läsa Bibeln.

– Och då föll han på knä med Bibeln framför sig i bön. När han reste sig upp hade han fått förnyad kraft och orkade fortsätta, berättar Sonia.

Efter en kort tid blev även hustrun Saida frälst och Sonia beskriver att för henne som barn blev familjelivet nu så oändligt mycket tryggare.

1955 flyttade familjen till Stockholm. Där delade Erik sitt vittnesbörd om befrielse från missbruk i flera kyrkor. Lewi Pethrus, pastor i Filadelfiakyrkan får höra Eriks vittnesbörd och Erik Edin anställdes av Filadelfia för att jobba med utslagna och LP-stiftelsen bildades 1959.

– Men Erik insåg att det inte räckte att gå ut på gator och gränder, få be för människor och sedan säga ”Gud välsigne dig och så vi ses i kyrkan på söndag”, säger Sonia.

Man behövde också hjälpa personen vidare.

Erik insåg att det inte räckte med den personliga omvändelsen. Människor med missbruksproblem behövde stor uppbackning för att klara av att lämna missbruket.

Och efter en tid sa han till Lewi Pethrus att han inte orkade längre om han inte fick ett hem dit han kunde ta några av missbrukarna. Då bestämde Pethrus att han skulle använda de gåvopengar han fått in på sin 70-årsdag till att köpa in Strandgården, vilket gjordes 1960. Och LP-stiftelsens framgångsrika arbete tog sin början. Den banbrytande familjevården inleddes 1983 med inköpet av Venngarn, vilket följs 1987 av Åsbrohemmet och 1989 av Hällnäs.

På Strandgården.
På Strandgården.

Erik Edin framför Strandgården.

Eriks arbetssätt fick dock sina kritiker inom pingströrelsen, där en del tyckte att det borde räcka med förbön och personlig omvändelse. Erik å sin sida var dock sin vision trogen och var till exempel rasande på inskränkta församlingsbor som ansåg att omvända missbrukare inte borde döpas därför att de kanske fortfarande rökte. Konflikterna var dock inte värre än att Erik var med som äldstebroder i Filadelfia i Stockholm fram till han var 75 år.

I LP-stiftelsens modell ingick att det behövdes sysselsättning för de som var på behandling. Därför startades en möbelfabrik i Järbo utanför Sandviken 1964 och ytterligare en fabrik köptes 1969. Dessutom anställdes många inom stiftelsens arbete. Andra initiativ från Erik Edin var verksamheten i Nalenpalatset i Stockholm, ett då nedgånget danspalats som blev en del av LP-stiftelsens arbete. Där erbjöds behandlingsplatser, värmestuga, möbelförråd, kontor samt lägenheter för anställda.

1982 fick Erik Edin ta emot Konungens guldmedalj av åttonde graden, ett erkännande av det arbete han bedrivit bland samhällets utslagna. Erik rörde sig alltså bland högt och lågt i samhället och hade inga problem med att få träffa ministrar och andra dignitärer.

Varför tror du att han hade politikerns öra?

– De fina resultat som arbetet kunde uppvisa. Politiker inbjöds till möten på Nalen och de blev starkt påverkade av vad de fick se där, hur människors liv verkligen blivit förvandlade, säger Sonia Edin Gillberg.

Erik Edin utanför Nalen 1968.
Erik Edin utanför Nalen 1968.

Erik Edin utanför Nalen 1968.

Sonia Edin Gillberg.
Sonia Edin Gillberg.

Sonia Edin Gillberg.

I en tidigare intervju i Dagen berättade Erik Edin att han träffat alla statsministrar sedan Erlander.

LP-stiftelsens konkurs påverkade många – hur tog Erik denna händelse, påverkades han av den?

– Han tog det mycket hårt. Det var en stor sorg för honom. Det förstörde för så många människor som fått ett nytt liv.

I boken "Helig dåre" som Andres Küng skrev om honom gav Erik Edin statsmakterna skulden för det som hände, att det var de som drev landets mest framgångsrika missbrukarvård i konkurs. Åren innan konkursen var 400 anställda i verksamheterna runtom i landet och verksamheten omsatte 125 miljoner kronor, varav 32 miljoner var insamlade medel. Så när pengar från stat och kommun sinade kunde verksamheten inte drivas vidare.

I en intervju i DN trodde Erik själv att han och LP-stiftelsen räddat 8 000 ”alkoholister, narkomaner och kåkfarare”.

Erik insåg dock att hans namn fortfarande kunde användas för att dra in pengar. Han övertalade sin dotter Sonia, som varit på väg att ge upp, att leda detta arbete. Då skapades insamlingsstiftelsen erikedinstiftelsen och snart var arbetet i gång igen, om än i mindre skala. Så Erik Edins vision lever vidare.

Läs också Arvet efter Lewi Pethrus - de är nu ledare för verksamheterna han startade

Powered by Labrador CMS