Familj
Han efterlyser familjer som vill vara jourhem
4 frågor till Richard Sollenby, som jobbar på uppdrag av Pingst Socialt och Tillsammans med ett familjehemsprojekt.

Hur är det att jobba med familjehemsprojektet?
– Det är väldigt roligt och samtidigt spännande att få informera om behoven i samhället, och speciellt behovet av familjehem, jourhem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner. Jag studerar och finns i projektet därutöver, så det är en utmaning med familjen att få helgerna att räcka till.
Vad har du hunnit göra första månaden?
– Projektet började med att jag skickade ut en enkät till landets pingstförsamlingar. Frågorna jag ställde handlade om socialt engagemang i allmänhet och om hur många familjer och enskilda i församlingarna som man tror har uppdrag via socialtjänst, som till exempel familjehemsuppdrag eller kontaktpersonsuppdrag.
Vad händer framöver?
– Nu ska jag sammanställa enkätsvaren så att jag kan presentera dem för ledningen för Pingst. Församlingar har bland annat kunnat svara om de vill ha föreläsning om socialtjänstens behov, om hur och vad vi kan göra för att hjälpa barn och unga. De församlingar som har uttryckt den önskan kommer jag kontakta för att se hur vi går vidare.
Varför fick just du den här uppgiften?
– Vi är själva familjehem. Det har fått mig att inse att kunskap om behoven och vad vi kan göra åt dem generellt är mycket låg i samhället. De flesta människor vet väldigt lite, till exempel att 2012 påbörjade 15 774 barn och unga under 20 år en heldygnsinsats! Det var unga som inte fanns med alls i statistiken från året före. Efter samtal med Pingst Socialt valde vi att gå in i det här projektet för att få ut information om behov och hur vi kan hjälpa. Min önskan är att människor i större utsträckning hör av sig till socialtjänsten och erbjuder sig att ställa upp för dessa utsatta barn och ungdomar.