Familj

Ny Generation fyller 15 år – firar med fest

Organisationen som vill hjälpa skolelever att peka på Jesus firar i helgen födelsedag. För 15 år sedan grundades Ny Generation, och nu vill man tacka Gud för det som varit, samt spänna bågen för framtiden.

Emma Bergkvist, ledare för Ny Generation.
Emma Bergkvist, ledare för Ny Generation.
Publisert Sist oppdatert

Det var år 2002 som Joakim Lundqvist grundade den kristna elevorganisationen Ny Generation. Han var då ungdomspastor i Livets Ord, men sa upp sig från sin tjänst för att satsa på att göra Jesus känd i skolvärlden

Joakim Lundqvist är numera tillbaka på Livets ord, nu som församlingens ordförande, och den som i dag leder Ny Generation är Emma Bergkvist.

– Jag var 15 år när organisationen bildades, berättar hon.

Emma Bergkvist, ledare för Ny Generation.
Emma Bergkvist, ledare för Ny Generation.

– Då var jag en av få i min ungdomsgrupp som hade en mobiltelefon, och jag minns att jag fick ett samtal från pingstkyrkan i Falköping. De sa att vi måste komma dit efter skolan, det hade hänt en viktig grej.

På plats i kyrkan fanns några volontärer från Ny Generation som berättade om den nystartade verksamheten.

– Vi hade redan en kristen gemenskap i skolan, men efter det mötet drog vi igång en Ny Generations-grupp. Jag gick då i åttan. Vi delade ut biblar, ordnade en julshow med dans och drama där en ur vår grupp berättade sitt vittnesbörd, berättar Emma om hur det började för hennes egen del.

Den första känslan var att det här var en rörelse som man ville bli en del av, berättar hon. När Emmasedan började på gymnasiet fanns det redan Ny Generation, som hon fortsatte att engagera sig i.

Numera är hon 30 år och leder organisationen som vill ingjuta mod och kraft för dem som vill stå upp för Jesus i skolmiljö.

Vad gör ni i dag?

– Det är samma kärna i verksamheten i dag som i början, vi vill göra skillnad i vardagen på svenska skolor, säger Emma Bergkvist.

Samhället har visserligen förändrats och i dag har alla mobiler, till skillnad från när man drog igång. En kristen skolgrupp använder sig därför ofta av sociala medier, exempelvis kan man ha ett eget Instagramkonto och dela bilder som alla i en skola kan se.

Ny Generation bygger främst på initiativ som kommer från skoleleverna själva, enligt Emma. Och det finns ingen toppstyrning från organisationens huvudkontor i Uppsala.

– Vi är verkligen en gräsrotsorganisation där grupperna driver sin egen verksamhet. Sedan är vi med och inspirerar och hjälper dem att vara kreativa, säger hon.

– En av styrkorna med det här är att ungdomarna själva vet vad som fungerar i sin egen skola, de vet vad de vill göra.

Hur stor är rörelsen?

– Vi är ungefär 13 000 medlemmar. Av dem är 11 000 under 25 år. Vi har drygt 200 aktiva skolgrupper just nu, de allra flesta är på gymnasiet.

Nu fyller ni 15 år. Hur ska ni fira?

– Vi har ett evenemang på lördag i Uppsala som vi kallar för generationsafton. Vi vill samla alla generationer under ett tak. Vi jobbar med unga och har sett ett behov av att den äldre generationen kopplar på.

I det här fallet handlar ”den äldre generationen” om personer som relativt nyligen gått ut skolan, och Emma säger att det kan handla om 25 år och uppåt.

– Bland annat kommer kvällen att mynna ut i att de som är äldre ska vara med och stötta, antingen ekonomiskt, som förebedjare, eller på annat sätt, berättar ledaren Emma Bergkvist.

– Vi ska fira vad Gud har gjort i vårt land, men framförallt träffas vi för att känna att vi går in i framtiden med större bredd, där vi även vill ha den äldre generationen i ryggen.

Powered by Labrador CMS