Familj
Södertälje Pingst fyllde 100 - fick utmaning från polisen i present
Föreståndaren: Jag önskar mig att det sociala arbete vi gör skulle få bära frukt

När Södertälje Pingst firade 100-årsjubileum fick man en födelsedagspresent av polischefen – en utmaning.
– Det luktade lite Gud, säger församlingens föreståndare Andreas Ardenfors.
När Södertälje Pingstkyrka firade att man fyllde 100 år bjöd man i lördags först in Södertäljeborna på fika och aktiviteter. Det bjöds på en 300 meter lång tårta, hoppborg, popcorn och presentation av församlingens verksamhetsområden. Lokaltidningen och SVT var på plats bland alla ortsbor som kom för att fira med församlingen.

– Det var verkligen roligt. En riktig folkfest, 800 fikade, så det känns verkligen som om vi firade med Södertäljeborna, säger Andreas Ardenfors, som varit föreståndare i församlingen i ett år.
Senare på dagen var det dags för församlingens jubileumskväll, som gick i sångens tecken. Temat var Sången och musiken under 100 år. Inbjudna tidigare pastorerna Ingrid Svanell och Gunnar Johansson talade. Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner, talade också i berömmande ordalag om församlingen. Godner var också intervjuad i församlingens påkostade och proffsigt jubileumsmagasin. Där sa hon bland annat “Jag vill vara med och fira 100-åringen som är en viktig och god kraft i Södertälje. Pingstkyrkan har verkligen gjort avtryck i vårt samhälle.”
– Även polischefen talade och det var otroligt bra. Han fick frågan vad han tyckte att kyrkan skulle satsa på och han svarare att ett stort behov just nu är att hitta platser för våldsutsatta kvinnor och utsatta barn. När han sa det kändes det att det landade hos oss. Eller som jag brukar säga, det här luktar lite Gud.
Andreas berättar att efter gudstjänsten var det en medlem som på stående fot anmälde sig till att bli del av ett sådant arbete om och när församlingen skulle börja med något sådant.
– Det visar lite på ett driv som finns i församlingen, man vill vara med och hjälpa till.

Festhelgen avslutades sedan med en jubileumsgudstjänst på söndagen där Sten-Gunnar Hedin talade.
– Det kändes som ett avstamp mot framtiden. För det vi ska ta med oss från det här jubileet är inte att vi ska vårda ett arv.
Församlingens sociala arbete består bland annat av second hand-affär där det arbetstränar 20–30 människor, församlingens sociala center dit 100–110 personer kommer och äter, får husgeråd och kläder varje tisdag, onsdag och torsdag.
– Det sociala ansvaret är naturligt i församlingen, liksom det internationella arbetet.
– Alla samhällen säger att de är lite unika, men jag undrar om något annat samhälle kan jämföra sig med Södertälje, med all sin mångkultur, religion och kyrklighet. Om Jönköping är Smålands Jerusalem, så är Södertälje Sveriges Jerusalem, säger Andreas Ardenfors.
– Men det är på gott och ont. Staden genomsyras inte av det kristna kärleksbudskapet. Det är en utmaning för oss så klart. Hur kan vi vara med och göra skillnad så Södertälje kan bli en bättre plats? Den frågan måste vi ställa oss framöver.

När man fyller år får man önska något – vad önskar du å församlingens vägnar?
– Jag önskar att det sociala arbete vi gör i våra sociala center och i vår second hand, att det skulle få bära frukt och att dessa utsatta människor skulle få tag på Jesus. Det skulle varit en fin present att få öppna i församlingen, säger Andreas Ardenfors.