Krönikor
När hälsojakten blir hälsofarlig
Jag tror att frågor om kost och livsstil kommer att bli en allt hetare fråga i hälsostressens tidevarv.
God hälsa är ofta det som människor rankar högst när det gäller livskvalitet. Från barnsben får vi svenskar lära oss att motionera, äta grönsaker, att tvätta händerna och borsta tänderna. Men jakten på hälsa tar sig i dag allt mer extrema former, och många talar nu om en hälsostress. Nyligen publicerade Svenska Dagbladet en serie om när hälsostressen övergår i fanatism och i en ständig rädsla för att vara eller bli sjuk.
En annan tendens som växer sig allt starkare är en misstro mot traditionell sjukvård. I en iver att leva ”naturligt” har allt fler människor börjat lita mer på hälsokostaffären än på apoteket, och mer på olika typer av naturläkare än på vårdcentralen. För inte så länge sedan kom larmrapporter om en epidemi av röda hund i Sverige– en sjukdom som de flesta i min generation är vaccinerade emot, och som därmed har varit i princip utrotad under lång tid. Men en ny generation av hälsokostare, framför allt antroposofer med centrum i Järna, har under senare år underlåtit att vaccinera sina barn, och därmed blev epidemin i Järna ett faktum.
I Kunskapskanalen på måndag 27 oktober klockan 21.00 uppmärksammas ett annat extremt fall i en prisbelönt dokumentär, "Rawfood inför rätta". En mamma i Nederländerna, Francis, är övertygad om att hon ger sin son Tom den allra bästa kosten: rawfood. Rawfood innebär i princip att man bara äter icke uppvärmda grönsaker. Men i skolan och inom sjukvården håller man inte med Francis, utan påpekar att Tom inte växer som han borde. Fallet hamnar till sist i rätten.
Ja, vem har rätt att avgöra vad sonen ska äta, mamman eller samhället? Hur långt kan man driva sitt eget hälsotänk, ska samhället få ingripa och i så fall när? Det är frågor som kan vara både svåra och känsliga. Ska man tvångsvaccinera barn? Ska vårdcentralen kunna tvinga tonåringar som vill bli veganer att vänta tills de är vuxna? Och hur är det med övervikt? Ska samhället träda in och påtvinga åtgärder, om en familj föder upp sina barn på chips och godis?
Vi alla, det vill säga samhället, har ett givet ansvar för alla barn, inte bara för de egna. Men det är inte alltid lätt att säga var gränserna ska gå. Nederländerna är präglat av liberalism när det gäller livsstil. Det finns en tradition av att låta människor bestämma själva, till och med när det gäller användandet av droger (vilket man kan beklaga). Därför kommer jag med stort intresse att titta på programmet på måndag. Jag tror att frågor om kost och livsstil kommer att bli en allt hetare fråga i hälsostressens tidevarv, och jag skulle gärna se fler program som debatterar dessa frågor också i ett samhälleligt perspektiv.