Föräldrar och barn

Så pratar du med barn om kriget i Ukraina

Paulina Gunnardo: Var ärlig och visa vad du känner, men lägg inte över din egen oro på barnet

Flicka, 7 år, med en surfplatta
Genom skärmarna får många barn information om kriget i Ukraina. Paulina Gunnardo ger råd hur du bäst talar med ditt barn om svåra frågor som krig och död.
Publisert Sist oppdatert

Döda människor visas på nyheterna och blodiga bilder delas på sociala medier. Kriget i Ukraina kan väcka stark oro bland barnen. Beteendevetaren Paulina Gunnardo ger sina tips på hur du kan prata och be tillsammans med ditt barn.

Hur ska jag tala med mitt barn om kriget i Ukraina?

– Börja med att fråga barnen vad de vet, sett eller har pratat om. Ibland kan det vara så att barnen inte vet så mycket och då behöver vi inte ge dem obehaglig information. Men det kan också vara så att de vet mer än vi tror att de vet. De kan till exempel ha sett obehagliga bilder från kompisars telefoner. Stäm av med barnen när de kommer hem från skolan och fråga hur dagen har varit och vad de har pratat om. Om barnet har en egen telefon så fråga om de sett något speciellt på nätet under dagen. Har ni sett någon nyhet eller pratat om något speciellt i dag?

Paulina Gunnardo, beteendevetare och familljebehandlare och sakkunnig på Trygga barnen
Paulina Gunnardo, beteendevetare, familljebehandlare och sakkunnig på Trygga barnen

Hur ska jag möta mitt barn som uttrycker oro?

– Du kan börja med att berätta att oro och rädsla fyller en viktig funktion. Det är hjärnan som berättar att det här kan vara något vi behöver skydda oss ifrån och att vi måste klura ut hur vi ska göra. Sedan är det viktigt att alltid förklara att det är de vuxnas ansvar att skydda barnen. Det är därför vi följer nyheterna, det är därför som politikerna håller presskonferenser och militären förbereder sig. Du kan också fråga “vad är du rädd för? “, “är du orolig att något särskilt ska hända? “. För när barn inte förstår så hittar de ofta på egna svar för att försöka förstå. Då är det lätt för barnet att översköljas av oro.

Du kan be att vi tillsammans lägger det i Guds händer, att vi har en Gud som älskar oss och som har hela världen i sin hand.

Vad ska jag säga om mitt barn är orolig för att kriget kommer till Sverige?

– Det är viktigt att vara ärlig, men som det ser ut just nu behöver vi inte vara oroliga för ett krig här. Återigen är det viktigt att vi säkrar barnen genom att förklara att de vuxna tar hand om det här. De kommer att ta hand om barnen.

Ska jag dela mina egna funderingar och rädslor med mitt barn?

– Nej. Det där är en svår balansgång. Det är bra att visa sig mänsklig, att vi påverkas av nyheterna och att vi är måna om att veta vad som händer för att se vad vi kan hjälpa till med. Men vi måste vara noga med att inte lägga över vår egen oro, eftersom barn lätt smittas av de vuxnas oro. Tänk på att stänga av nyheterna om du har små barn i närheten, eller att undvika att prata om kriget med andra vuxna. Barn snappar ofta upp mer än vad man tror.

Bör jag prata med mitt barn om desinformation på sociala medier?

Det är jätteviktigt att prata källkritik med barnen. Du får berätta att det finns människor som skriver saker som inte stämmer. Ibland för att de vill ha uppmärksamhet, eller för att de tycker att det är kul när något delas. Om barnet läser något om kriget bör hon eller han fråga en vuxen om det stämmer. Det kan vara en lärare i skolan eller mamma eller pappa. Ett annat tips är att ni tillsammans tittar på till exempel “Lilla aktuellt” och samtalar utifrån det, det kan också vara bra att titta själv först så att man vet vad de tar upp i programmet.

Hur kan jag be tillsammans med mina barn angående kriget?

– Du kan be att vi tillsammans lägger det i Guds händer, att vi har en Gud som älskar oss och som har hela världen i sin hand. Bönen gör att vi kan släppa saker från våra egna hjärtan och det hjälper oss att somna gott på kvällen.

Hur kan jag förklara för mitt barn om krigets ondska?

– Det finns vuxna som gör fantastiska saker, men det finns också vuxna som gör väldigt dåliga saker. Vi som vill göra bra saker ska hjälpas åt. Utifrån ett kristet perspektiv har vi också förlåtelsen och även människor som gör riktigt hemska saker kan ändra sig och börja göra gott. Det är därför vi inte bara ber för dem som gör gott, utan även för dem som gör dåliga saker. Att Gud möter även dem.

Hur kan jag hjälpa mitt barn som vill göra något konkret?

– I kyrkan är vi vana vid kollekt, att vi till exempel kan skänka pengar till en barnrättsorganisation som finns i Ukraina just nu. Tillsammans kan ni swisha en liten peng. Det kan räcka med 20 kronor, eller vad ni har möjlighet att ge. Här kan ni tala konkret om vad det motsvarar för barnen i Ukraina. Att vi skickar pengar till en barnrättsorganisation kan göra oron mer hanterbar. Att vi visar för barnen att vi gör vad vi kan.

Powered by Labrador CMS