Gästkrönika

Att lära sig om Gud är att lära sig att älska Gud

Alla varken behöver eller ska bli teologer, men det ligger i trons natur att sträva efter kunskap om Gud, skriver Victoria Vasquez.

En krönika av Victoria Vasquez, doktorand i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet.
Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Under min första vecka som teologistudent lade en av lärarna ut texten i Matteus 22:36: ”Du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ och av hela ditt förstånd.” Att studera teologi, sa han, är att lära sig älska Gud med sitt förstånd. Lärarens korta utläggning under den frivilliga andakten lade grunden till mina teologistudier. Jag kände att jag kommit rätt. Som uppvuxen i en kristen kontext som var, minst sagt, skeptisk till att studera teologi, och som betonade känslomässiga upplevelser och andliga uppenbarelser som grunden för ens kristna tro, öppnade sig en ny värld som jag klev in i med upprymdhet och förväntan. Tänk att strävandet efter kunskap med användning av ens förstånd, intellekt och vetenskapliga metoder kan vara ett sätt att älska Gud. Att älska Gud innebär visserligen mer än att ha kunskap om Gud, men definitivt inte mindre.

En fras som jag ibland hör dyka upp är ”Kristendomen är ingen religion, det är en relation.” Bilden som används är att du känner till fakta om en person utan att faktiskt känna den, vilket förvisso stämmer. Jag kan exempelvis lära mig allt som finns att veta om kungen, men det betyder inte att jag blir hembjuden på middag. Men en relation kan inte överleva utan att man lär sig något om den andre.

Liksom en stor del av åtminstone svensk dagspress har jag under våren tittat på Gift vid första ögonkastet på SVT. Något relationsexperterna i programmet återkommer till är vikten att fortsätta vara nyfiken på den andre för att få en relation att fungera. Så visst är det så att du kan lära dig allt om en person utan att det betyder att du känner den, men det är också så att du inte kan känna någon utan att ta reda på vem denne är. Vi kan alltså inte känna Gud utan att veta något om Gud.

Att lära sig om Gud är att lära sig att älska Gud för den han är.

Victoria Vasquez

Matteus 22:36 är svaret Jesus ger på frågan om vad som är det största budet. Att uppfylla budet involverar hela vår varelse och innebär att vi alltså måste engagera vårt förstånd. Alla varken behöver eller ska bli teologer, men det ligger i trons natur att sträva efter kunskap om Gud. Faktum är att i Bibeln är kunskap om Gud en förutsättning för att älska inte bara Gud, utan också varandra. Att sträva efter kunskap kan vara utmanande eftersom det kan tvinga oss att omvärdera vissa saker vi tidigare hållit för sanna. Men i det blir Gud också större än vad han var tidigare, eftersom han visade sig vara mer än vi trott.

Att lära sig om Gud är att lära sig att älska Gud för den han är. Inte den vi vill att han ska vara. Kanske innebär det att du den här sommaren ska plocka upp den där boken med kristen uppbyggelselitteratur som legat på nattduksbordet och samlat damm.

Powered by Labrador CMS