Gästkrönikor

Tonas budskapet om korset ned är vi illa ute

Det är märkligt att intresset i svensk kristenhet för Lausannerörelsen är så pass svalt, skriver Stefan Swärd.

Stefan Swärd.
Stefan Swärd.
Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Vi predikar en korsfäst Kristus, en dårskap för de flesta, men det är detta som är evangeliet. Korset handlar om mycket mer än att Kristus är en martyr, en som har upplevt delaktighet i världens smärta och lidande. Korsets centrala budskap och innebörd är det ställföreträdande strafflidandet. Kristus gav sitt liv för att rädda världen. Fadern utgav sin son för att rädda världen.

Människans synd gjorde korset nödvändigt. Gud är helig, Gud avskyr det onda, hans rättfärdiga vrede och dom riktas mot synden och ondskan i världen. Hur är frälsning möjlig? Evangeliets budskap är att Gud tar initiativet till vår frälsning. Kristus har betalat vår skuld genom sin död på korset. Han dog i vårt ställe. Det är inte våra egna goda gärningar som är grunden för vår frälsning, det är Kristi kors som gör att vi blir frikända. Detta är frälsningen. De goda nyheterna. Oavsett om vi har varit stora eller små syndare så är Kristi offer tillräckligt för att förlåta vår synd.

Jag skriver att vi predikar detta. Men gör vi verkligen det? Eller har budskapet tonats ned av rädsla att framstå som dårar i världen?

Ja, Jesus var ett föredöme för oss när han dog på korset. Att följa Kristus innebär att ha honom som exempel i att förlåta våra fiender, att löna ont med gott och att inte hämnas. Det är sant och riktigt. Men korset handlar om så mycket mer. Guds dom och vrede över världens samlade synd och ondska drabbade Kristus på korset, som ett ställföreträdande. Han tog straffet i stället för oss för att vi skulle kunna bli benådade och frikända. Detta är det kristna evangeliet.

Ja, Jesus var ett föredöme för oss när han dog på korset. Men korset handlar om så mycket mer.

Stefan Swärd

Om allt det här skriver John Stott, anglikansk präst och av många ansedd som den globala evangelikala rörelsens fader, i sin klassiker Korset – meningen med Jesu död. Stott var tillsammans med Billy Graham initiativtagare till Lausannerörelsen och Lausannedeklarationen, det gemensamma manifestet i globala kristenhetens evangelikala rörelse och även tidningen Dagens ideologiska grunddokument.

En av företrädarna för denna ekumenik är Svenska evangeliska alliansen som bygger på en gemensam grundsyn när det gäller evangelisation, mission, frälsning och bibelsyn. Det är märkligt att intresset är så pass svalt bland etablerade samfunden i Sverige för Lausannerörelsen och det man skulle kunna kalla för John Stotts arv. Den breda ekumenik som drivs genom Sveriges kristna råd har inte samma gemensamma nämnare som finns i den evangelikala rörelsen.

Om det är så att det svala stödet för Lausannerörelsen beror på det John Stott tar upp i sin bok – att budskapet om korset tonas ned och delvis förvanskas i den moderna kristenheten – ja, då är vi mycket illa ute.

Powered by Labrador CMS