Jubilar
Han har församlingen i sitt eget hus
Rickard Cruz: Att alla är med och bidrar gör att vi vågar öppna oss för varandra

De flesta samlas i en kyrka. Andra som Rickard Cruz, teamledare för Helsingborgs husförsamlingsnätverk, föredrar att mötas i hemmet.
– Det kommer alltid att finnas olika sätt att vara församling. Vi har valt en modell som bygger på relationer, gemenskap, lärjungaskap och ett utåtriktat fokus, säger han.
Husförsamlingar. Enkla församlingar. Organiska församlingar. Missionella församlingar. Det handlar om en viss typ av församlingar, som växt fram de senaste åren och som skiljer sig från vanliga, traditionella församlingar.
– Det är olika begrepp för ungefär samma sak. Man betonar olika aspekter av vad det innebär att vara församling. Gemensamt är att det handlar om församlingar som inte möts i kyrkor utan på platser där människor lever sina liv. I ett hem, på ett kafé eller en restaurang. Eller kanske på en arbetsplats, förklarar Rickard Cruz.
Flyttade från Sävsjö
För tretton år sedan bröt familjen Cruz och några vänner upp från Sävsjö i Småland. Sju vuxna och tre nyfödda barn satte ned sina bopålar i Helsingborg i Skåne. Ambitionen var att leva ett annat sorts församlingsliv än de var vana vid.
– Ingen av oss hade någon koppling till Helsingborg, men vi upplevde att Gud ville att vi skulle göra detta, berättar Rickard Cruz för Dagen.
Det hela slog väl ut och numera består Helsingborgs husförsamlingsnätverk av fyra husförsamlingar. Rickard Cruz är teamledare och leder även en av dessa husförsamlingar.
– Vi möts en gång i veckan hemma hos oss. Vi brukar vara ungefär 15 personer som äter, läser Bibeln, ber och uppmuntrar varandra att leva i efterföljelse till Jesus. Några har varit kristna länge, andra är nya i tron. Några är svenskar, andra kommer från andra länder och kulturer. Några har familj, andra är singlar, berättar han.
– Paulus skriver i 1 Korinthierbrevet 14:26: “... när ni samlas har var och en något att ge”. Det vill vi ta fasta på. Att alla är med och bidrar är värdefullt. Alla blir delaktiga vilket öppnar upp för att vi ska våga dela med oss till varandra av både livets glädjeämnen och sorger.
Vända blicken utåt
Lika betydelsefull som den inbördes omsorgen är att vända blicken utåt, menar han. Att rikta sig till människor som aldrig hört evangelium eller fått chansen att lära känna Jesus är en grundbult i husförsamlingsmodellen.
– Att enbart ägna oss åt våra egna behov blir inte sunt. Vi behöver också fokusera på det större uppdraget att sprida de goda nyheterna om Jesus. Och den bästa vägen att nå dit är personliga relationer i vardagen, säger Rickard Cruz och berättar om dopförrättningar i badkar, i havet och i en utomhuspool.
Du är uppväxt i en traditionell församling i Evangeliska frikyrkan. Längtar du aldrig tillbaka till det sättet att vara församling?
– Jag predikar ibland i sådana församlingar och har goda kontakter där. Men jag känner mig mest hemma i husförsamlingen där gemenskapen är tät, där delaktigheten är hög och där ett stort fokus läggs vid uppdraget att nå ut.